Sağlık Bakanlığı o kişilere çemberi daraltıyor!
AÇIK HAVADA BİLE ARTIK YA-SAKKK
Sağlık Bakanlığı 2015-2018 Tütünle Mücadele Eylem Planı oldukça sert yasaklarla başladı. Geçtiğimizde gün Kırklareli de dâhil olmak üzere tüm illere gönderilen genelde sigara tiryakilerinin çok da hoşuna gitmeyecek yasaklar sigara etmeyen vatandaşları oldukça mutlu edeceğe benziyor
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu imzası ile tüm illere gönderilen genelgede özellikle çocukların bulunduğu çoğu yerde artık açık havada bile sigara içilmeyecek.
Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının sağlık, ekonomik ve sosyal açıdan zararlı etkileri konusunda halkın eğitilmesi, bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amaçlandığı 2018 yılı sonuna kadar toplumun %95'inde tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına karşı tutum oluşturması hedeflenen bu genelgede vatandaşın sağlığını olumsuz etkileyen, pasif içiciliğin olduğu her türlü açık alan göz önünde bulundurularak belirlenen bu yasaklar 3 yıllık yeni bir dönem başlatıyor da denebilir.
Belirlenen eylem planına göre; özellikle yoğun olarak kullanılan alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro vb. yerlerin bina girişlerinde tütün ve tütün ürünü kullanımına bağlı pasif etkilenim mesafesi tespit edilecek ve bu mesafe korunacak, pasif etkilenimin açık alanlardaki zararları konusunda da duyarlılık gösterilecek, ikram sektörünün (lokanta, kahvehane vb.) açık alanlarında da tütün ve tütün ürünü kullanılmayan alanlar oluşturulacak ve bu konularda çalışmalar yapılacak.
-Bakan Mehmet Müezzinoğlu'nun imzasıyla önceki gün illere gönderilen genelgede, çocukların faydalandığı tüm açık alanlarda, yürüyüş yollarında, vatandaşların spor yaptığı aletli egzersiz alanlarında sigara içilemeyecek.
-Havaalanı, otobüs terminali, tren garı, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, sağlık kurum ve kuruluşu gibi insanların yoğun olduğu yerlerin giriş kapılarına asgari 5 metre mesafede olacak şekilde sigara tüketilemeyecek. -Kamu kurum ve kuruluşlarının açık alanlarının sadece yüzde 30'unda sigara içmeye izin verilecek.
-Aynı kurumlarda sigara içme alanları giriş kapısının 10 metre uzağında olacak. -Denetim için her türlü personel ve lojistik destek sağlanacak. -Kapalı alanda sigara içilmesine hiçbir şekilde müsaade edilmeyecek. -Kamu kurumlarında yasağa uymayanlara idari işlem uygulanacak. -Üniversitelerde sadece belirli alanlarında sigara içimine izin verilecek. -Kamu kurum ve kuruluşlarında halk sağlığı müdürlüklerince koordineli olarak sigara bırakma kampanyaları düzenlenecek. -Sigara bırakmanın teşvik edilmesi ve çalışanlarının hiçbirinin sigara içmediği işyerlerinin özendirilmesine çalışılacak.
UNUTMAYIN!
Sigara içmeyen vatandaşların tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmaları uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırıyor. Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı; asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazla.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol