01.11.2012 günü Edirne'nin Havsa ilçesindeydim. Trakya'm seni seviyorum… Sevgiden yana yeni bir dünya kurulsun… TRT nameden şarkılar dinlerken bu yazıyı kahvede sakin bir köşede yazıyorum. Yazı yazarken, şarkıları dinlerken kahvemi içmeyi seviyorum. Havsa Şoförler Odası'nda çalışan Orhan Katırcı'ya, "Babalar, dedeler nereden gelmiş?" diye sordum. Trakya'da Balkan folkloru olup muhacirler yaşıyor… ORHAN KATIRCI: "Dedeler Bulgaristan Haskovo'dan Balkan Savaşı'ndan sonra gelip Havsa'nın Azatlı Köyü'ne yerleşmişler. Ben Almanya'da doğdum. Yaşım 43. 1975 yılında Almanya'dan geldik. İlkokulu Havsa'da okudum" dedi. Avukat Süleyman Ferhatoğlu'nun babası Ahmet Ferhatoğlu: "Sizin yöresel kitaplarınızı okuyorum. Kuzey Bulgaristan'ın Selvi Kasabası'ndan 28 Mayıs 1978 günü gelip vatan toprağına bastık. 70 yaşındayım" dedi. Sokullu İlkokul'u Müdürü Seyhan Toksöz: "İpsala'da öğretmenlik yaptım. İpsala pirincin vatanıdır" dedi. Okulun Md. Yrd. Necmettin Erişmiş: "Dedeler Kırcaali'den 93 Harbi'nde Tayakadın Köyü'ne gelmişler. Daha sonrada Havsa'nın Osmanlı Köyü'ne yerleşmişler. Nergiz Oğuz öğretmenimiz, sizin eski öğrenciniz olup çok çalışkan bir öğretmen kardeşimizdir" dedi. Nergiz Oğuz Öğretmen: "Yazılarınızı internetten takip ediyoruz. Eski okul arkadaşlarımızla internetten görüşüyoruz"dedi. Havsa Kız Teknik Meslek Lisesi Okul Md. İsmail Karaman'dır. Okulun Md. Başyardımcısı Asuman Vural: "Karakalem resim çalışmalarım var. Pehlivanköy'ün Yeşilova köyündenim. Annem Bulgaristan Lofça'dan gelmiştir. Babam ise Arnavutluktan göç edenlerdendir. Pehlivanköy'ün Pavli Panayırı çok meşhurdur" dedi.
Hz. Mevlana'dan güzel bir söz: "Hayat bir nefestir. Aldığın kadar. Hayat bir kafestir. Kaldığın kadar. Hayat bir hevestir. Daldığım kadar." Hz. Mevlana'nın güzel sözleri çok sevilir. Konya deyince aklıma Hz. Mevlana gelir. Ruba-i kitabını incelemiştim. Sevda üzerine, aşk üzerine yazdığı Ruba-i'ler hoşuma gitmişti.
100. yılında Balkan Savaşları paneli 03.11.2012 günü Edirne'de yapılacak. Havsa'da panelin afişlerini gördüm. Paneli Cengiz Bulut yönetiyor. Konuşmacılar: Abdullah Aslaner (Edirne Vali Yardımcısı), Fazıl Bülent Kocamemi (Araştırmacı Yazar), Hakan Akıncı (Arkeolog Sanat Tarihçi)
Edirne savunmasının komutanı Şükrü Paşa'nın Anıtı'nı bir Edirne'ye gidişimde ziyaret etmiştim. Şükrü Paşa'nın vasiyeti sizi selamlıyor. Balkan Savaşı'nda çok şehit verdik.
Havsa İlçe Tarım'da Nevriye Bıyıklı: "Bulgaristan Kızanlık (Kazanlık) Kasabası Büyükova Köyü'ndenim. Türkiye'ye 1989 yılında geldik. Köyümüzde 28 hane Türk kaldı. Eşim Okcular köyündendir. Çok büyük köydü. 1932'den beri köylülerimiz göç ediyor. 1932-1936-1952-1978-1989 göçleriyle Türkiye'ye göç eden çok olmuştur.
93 Harbi'nde Osmanlı Rus Savaşı'nda (1877) Şıpka Balkanı'nda iki dedemiz şehit düşmüştür. Çanakkale Savaşı'nda da bizim aileden şehit olanlar vardır. Sizin Balkan göçmenleriyle ilgili çalışmalarınızı beğeniyoruz" dedi. Teşekkürler.
Halk oyunlarını çok severim. Kız Meslek Lisesi halk oyunları ekibini çalıştıran Bahattin Huslu: "Karaman'dan gelmişiz Rumeli'ye. Bulgaristan muhaciriyiz" dedi. Trakya'da kime sorsam; "Dedeler çok eskiden Karaman'dan gelmişler" diyor. 2003 yılında Karaman Turizm Kültür Müdürlüğü'ne bir mektup yazmıştım. Karaman halkının Rumeli'ye, Balkanlar'a iskânı ile ilgili bir kitap göndermelerini istemiştim. Güzel bir kitap gelmişti. Yr. Doç. Ali Güler'in "HEMŞERİMİZ ATATÜRK" kitabını göndermişlerdi. Güzel bir kitaptı… 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Türkiye'de coşku ile kutlandı. Resmi kutlamanın yanında halkımız da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı yağmura rağmen Kırklareli'nde coşkuyla kutlamıştır. Cumhuriyet yönetimi, halkın yanında halkın mutluluğunu sağlamak için çalışmak demektir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol