SÖYLEŞİLERLER MURAT'LI GEZİ NOTLARI

12.04.2013 Günü Muratlı'ya uğradım. Söyleşilerle Trakya'yı anlatmayı hayatımın içinden yazıları seviyorum. Tokgöz Eczanesi'nde eczacı Serap Tokgöz'e "dedeler nerelidir? Muratlı'nın coğrafi konumu harika" dedim. SERAP TOKGÖZ: "Babam Pınarhisarlı olup dedeler gacaldır.
 (Gacal=Yerli) Annem Hayrabolulu olup Romanya'dan gelmişler. Muratlı'ya İstanbul'dan gelin geldim. 1985 yılından beri Muratlı'da eczanem var. Eski Muratlı kalmadı. Sanayi gelince Muratlı da göç aldı. Tekirdağ'a, Çorlu'ya yakın olan Muratlı fazla gelişemedi. Dayımın hanımı da Muratlı'ya gelin geldi" dedi. Nesrin Güven'de bu sohbete katıldı.         NESRİN GÜVEN: "Eşim matematik öğretmeni ŞEVKİ GÜVEN'dir. Çan'da, Yeni Çiftlikte, Muratlı'da görev yaptı. Ben de Türk Telekom'dan emekliyim" dedi.
Çorum Alaca'dan Muratlı'ya gelenlerden AGAH SAYIM: "24 yıl Muratlı'da prefabrik Alacalı fabrikasında yöneticilik yaptım" dedi. Muratlı'ya İstanbul'dan büyük bir göç olacağı söyleniyor. Belediye Başkanı Nebi Tepe dürüst bir insandır. Gücü yettiği kadar çalışıyor.
Muratlı Tekirdağ'a yakın bir ilçedir. Tekirdağ'a demiryolu ile bağlandı. İstanbul Edirne demiryolu Muratlı'dan geçiyor. Geniş demiryolu rayları döşenirken demiryolu işçilerini görmüştüm.
Mali Müşavir Kadir Göçer kalender bir insandır. Hasan Özyiğit telefonda: "Yakında Bulgaristan'a gideceğim. Tekrar görüşürüz" dedi. Rumeli'den Göç Hikâyelerini Severim. Trakya'da Balkan, Rumeli göçmenleriyle söyleşiler yaptım. Nalbur Osman Kahraman'a uğrar, çayını içer sohbet ederim.
"Osman Kahraman kardeş Hindistan'a gitmişsin."
OSMAN KAHRAMAN: "Favori Boya'nın sponsorluğunda Hindistan'a gittim. Hindistan çok egzotik bir ülkedir.
Zengini çok zengin. Fakiri çok fakirdir. Dinlerine çok bağlıdır: Budist, Müslüman, Hıristiyan halk yaşıyor. Ganj Nehri'ne girdim. Orada yüzdüm. Muratlı İstiklal Mahallesi Atatürk zamanında inşa edilen göçmen evlerinin bulunduğu mahalledir.
Atatürk bu göçmen evlerini görmeye gelmiş" dedi. Atatürk'ün Muratlı'ya gelişi 22 Temmuz 1936 tablosu Osman Kahraman'ın bürosunda asılıydı. Kara trenin yanında Atatürk ve arkadaşları… Kazım Dirik'te orada. Kazım Direk'le ilgili güzel bir kitabı incelemiştim. Rumeli'den gelenlere göçmen evleri yapımında büyük bir katkısı olmuş. Örnek çiftlikler kurmuş.
Trakya'nın kalkınmasına hizmet etmiştir. Çarşıda Maviköşe Köfte Salonu sahibi YAKUP İNCİ'YE "Kaç yıllık ustasın?" diye sordum. YAKUP İNCİ: "Kırk yıllık köfteciyim" dedi. Sekiz köfte altı liraydı. Yanına salça, soğan. Köfte Tekirdağ köftesi biçimindeydi. Trakya'nın ızgara köftesi, peyniri lezzetlidir.   
T.C. Namık Kemal Üniversitesi Muratlı Meslek Yüksek Okulu Muratlı İstasyon Garı'nın yanındadır. Şar Lokantası'nın cevizli sütlacı, ortamı çok güzeldir.
"Muhacirler acı yemeden yapamazlar." "Turşuyu da çok severler." Yaşlı nine acı biber istedi. Orkide Yağ Sanayi Muratlı girişinde. Sarı Kanola tarlaları kırlara bir renk, bir güzellik katmış. Kırklareli Cam Fabrikası Tekirdağ Muratlı kavşağında güzel bir fabrikadır. Lüleburgaz çıkışında tarla yolunda traktör dar çamurlu yolda zorlanmış. Hava güneşli. Trakya'da yağmur ve güneş, ağaç dalları, bahar çiçekleriyle donanmış.     Yeni gelin gibi…   

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol