Günlerdir ögrenci hareketlerinin yumurta eylemlerini televizyonlardan, ulusal basindan izliyoruz. 68'li, 78'li yillarin ögrenci olaylarini hala animsiyorum. Eski gençlik hareketlerinin sonuçlarinin Türk toplumunda yankisi büyük oldu. Lüleburgaz'li elli yasindaki emlakçi ögrencim: "Toplumun evrimlesmesine katkisi olmustur gençlik hareketlerinin" derken hüzünlenmistim...
10 Aralik 2010 günü hava serinlesirken yagmurun arkasindan sulu serpen kar yagarken Vatan ve Milliyet gazetelerini okudum. Aksam haberlerinde de ögrencilerin Burhan Kuzu ve Süheyl Batum'a yumurta atmalari çok tartisildi. Ögrenci hareketleri toplumda olumsuz olarakta yanki bulabiliyor. "Ne Istiyorlar?" "Daha önce biz bunlari yasadik. Yine ayni yeremi geldik." "Yeter artik."
Trafik polisi neseliydi. Onunla bu konuyu konusmak istedim: "Gençlik ögrenci hareketleri hakkinda ne düsünüyorsuz kardesim" dedim.
"Istanbul'dan Kirklareli'ne huzur bulayim diye geldim. Istanbul'da evden çikarken esimle helallesip ayriliyordum. Her an basimiza her türlü olay gelebilirdi." dedi. Hakliydi. Terörün her türlüsü büyük kentlerde yasaniyordu.
Bir polis kardesim: "Tarih ögretmeni olamadim. Gazete yazilarinizi okuyorum hocam" dedi. Her meslekten arkadasim, ögrencim var. Saygi çerçevesinde yasanan hayatlar huzur verir insana: Kültürüne, insanina, gençlere önem veren gönüller sorunlari çözmek için içtenlikli adimlar atmalidir.Üçüncü dünya ülkelerinde eskiden darbeler eksik olmazdi. Iskence vardi. 18 yasini doldurmus gençlere pompali tüfek satisi serbest birakilmasi dogru degildir. Türkiye Amerika olmasin. Latin Amerika'da geri ülkelerde hertürlü olaylar yasandi. Herkes yakin tarihi ile yüzlesti.
12 Mart Muhtirasini, 12 Eylül Olaylarini, 28 Åzubat sürecini yasadik. Kardes kavgalarinin derin yaralari herkesi çok üzdü. Paris 68 Olaylari dünyayi etkiledi. Gençler Sosyalizm'le tanisti. Ellerinden kitap düsmedi. Lakin sag sol kavgalari Türk toplumunu geriye götürdü. "Her darbe elli yil geriye götürür toplumlari." Cümlesinin dogru oldugunu yasayarak ögrendik.
Türk toplumu hiçbir topluma benzemez. Türk tarihi hiçbir toplumun, ulusun tarihine benzemez. Sayisiz devlet kurmus bir milletiz. Barbar, ilkel toplumlar kitap okumayi, aydinlari sevmez.
Victor Hugo'nun Sefiller kitabi Fransa'da aç sefil halde yasayan insanlarin gerçek romanidir. Dr. Fuat Umay'in kizinin bir haberini okurken kizi: "Babam Victor Hugo'nun Sefiller kitabini okudu. Ondan çok etkilendi. Çocuk yuvalarini kuran Dr. Fuat Umay'in müthis bir insancil kalbi vardi. Gerçek bir Kirklareli'li aydindi. Kirklareli Çocuk Yuvasinda çerçevelenmis halde hayati asiliydi. Fotokopisini çektirip hayatini bir kitabima koymustum.
Kirklareli Çocuk Yuvasi Müdürü Yusuf Bey Kirklareli Atatürk Lisesi’nden ögrencimizdir. Çok efendi çaliskan bir kardesimizdir. Çocuk sevgisi dünyanin en güzel olayidir. Sevgi Çocuklarindir... Gençlerin sorunlarina egilelim. Anarsist hareketler içine itilen gençlik kaybedilmis gençliktir. Gençlik sorunlarina yaklasim çok agir ve sert olmasin. Gençler sorunlariyla basbasa yalnizlasmasin. Evladi olan herseyi daha iyi anlayip sorunlari çözebilir. Insancil, konulu güzel filmler yapalim. Åziddeti içeren filmleri seyretmeyelim.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol