12.08.2015 günü Mali Müşavir Bülent Kardeş’le Saray'ı konuştuk. BÜLENT KARDEŞ: "Saray öyle bir yer ki adı gibi onbir yolun kesiştiği bir yerdir. Bir kavşak noktasıdır. CHP iktidarıyla otuzuncu yılını tamamlamıştır. Saray Belediyesinin Su ve Kanalizasyon alt yapı çalışmaları devam ediyor. Bir şantiye görünümündedir. Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi’yle birlikte Saray Suyu adı altında ulusal satışı gerçekleştirilecektir. Belediyenin özel gayretiyle sondaj çalışmalarına yardımcı olmasıyla mutlu sona ulaştı. 35 debili 68 derece termal su bulundu. Bu durum ulusal termal yatırımcıları tarafından bölge mercek altına alındı. On bin kişilik turist kapasitesine tekabül etmektedir. Turist, sanat, spor alanında yatırımları amaç edinmiş yerel yönetimi bu anlamda sevindirmektedir" dedi. Bizler Türkiye'nin kurucusu büyük devlet adamı ve kumandan Atatürk'e saygılı insanlarız. Atatürk'ü konuşalım. Ben tarih öğretmeni olarak yıllarca Türk ve Dünya tarihinin siyasal olaylarını anlattım.
BÜLENT KARDEŞ: Saray Belediyesi alt yapı biten yerlerde parke taş döşüyor. Atatürk'ün soyağacı bellidir. Soyağacında Atatürk Türkmen'dir. Geleneksel Balkan Kültürü Özgün ve Bağımsızdır. Balkanlarda dünya tarihini değiştiren liderler yetişmiştir. Eflatun, Sokrates, Büyük İskender, son örnek Atatürk'tür. Balkan Türküleri bile kendine özgündür. Balkan Türkülerinde uzun hava yoktur. Babam 16 Haziran 2013 günü vefat etti. Babamın mezar taşına: Selanik- Vodina Strupino köyü Lozan mübadili Hasan oğlu ŞÜKRÜ KARDEŞ yazdırdım. 10.03.2015 günü annem rahmetli oldu. Annemin mezar taşında: Üsküp- Gostivar Vranofça köyünden Hasbi kızı Şükrü eşi HAMİDE KARDEŞ yazdırdım" dedi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Sarayı ziyaretinin 78.yıl dönümünü 18 Ağustos 2015 Salı günü 10.30 da başlayacak törenlerle kutlanacak. Atatürk Saray'ı 1937 yılında ziyaret etmiş. Büyük tören yapılmış. Trakya manevraları ikinci dünya savaşının çıkma ihtimaline karşı Trakya da yapılmıştır. Büyük Yoncalı’dan Eyüp Gürler ve Malkara'nın Kültürlü köyünden Nedim Çolakoğlu’yla yakın tarihin siyasal olaylarını, Yunan işgalinin acılarını konuştuk.
NEDİM ÇOLAKOĞLU: Bizimkiler Konya Karaman’dan Selanik'e oradan Makedonya'ya, bir kısmı da Bulgaristan'a iskan edilmiştir. Türkiye'ye gelenler Malkara'ya, Bursa'ya, Samsun'a, Eskişehir'e yerleşmişlerdir. Bir düğün olsa akrabalarımız her yerden düğüne gelirler. Samsun'da Pehlivanoğullarına Uzunadamlar denir. Hepsi uzun boylu güçlü insanlardır. Dedem İsa Usta ağaçları aşılar, fakir çocukları sünnet ettirir. Kurtuluş savaşına silah yapmış, Malkara'da ilk un fabrikasını kuranlardan. Süleyman Demirel'e özel bir baston yapmıştır. Başbakan Adnan Menderes'i, Atatürk'ü severdi. Motor yanmasın diye sigorta yapmış. Almanlar Almanya'ya götürmek istemişler ama gitmemiş. Elektrik üretmiş. Her şeyi yapan öyle bir sanatkârdır. Mimar dayım Ender Bakla soyağacımızı araştırdı. Sende onu Malkara'da bulup söyleşi yapmıştın" dedi. Tekirdağ'ın ilçesi Malkara'da Evlat-ı Fatihanlar Yaşar yazımı Adana Ceyhan Balkan Türkleri Derneği internet sayfalarına 2008 yılında koymuşlardı. En çok okunan bir köşe yazımdı. Trakya'da Görüntüler kitabımda bu güzel yazım vardır. 210 sayfalık kitabımı çok beğenenler olmuştur.
EYÜP GÜRLER: "Büyük Yoncalı'ya Kırım Güzel Bahçe'den yedi hane gelmiş. Babamın adı Ali Gürler'dir. Dedemin adı Eyüp Ağa Ali'dir. Yunan İşgalinde Eyüp Ağa Ali'nin oğlu Milos Adası'na sürgün edilip orada vefat etmiştir. Yunan İşgalinde halkı camiye kapatıp yakmak isteyen Yunan askerlerine karşı Türk Çetesi gelip Büyük Yoncalı halkını yanmaktan kurtarmıştır. CAN AYŞE MİNAREYE Türk Bayrağı'nı asmıştır. Saray'ın Büyük Yoncalı Büyük Manika Mahallesi'ndenim. İlkokul öğretmenim yazar RAFET TOPUZ'DUR" dedi. Rafet Topuz'la Büyük Yoncalı'da söyleşi yapmıştım. Ruhu şad olsun…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol