1 - En az 12 ay borcu olan
Bağ-kur'lunun kurtuluşu Bir dilekçeye bakıyor
2 - Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsü olanlara 2016 yılı sonuna kadar yenilemeleri halinde ÖTV'sini devlet ödüyor
3 - Hükümetten binlerce engelli, şehit yakını ve yetime atama müjdesi geldi. 8 bin dezavantajlı vatandaş kamuda işbaşı yapacak. Atamalar 20 Mayıs'ta yapılacak
Türkiye Cumhuriyet tarihinin, sonucu kestirilemeyen ve en kritik seçimi olarak işaret edilen 7 Haziran için siyasi tüm partiler kalibrelerince hamleleri ile halkında oy istiyorlar.
2002 yılından beri iktidar olan ve 4 hükümet kuran AK Parti devlet eli ile müjdelerini sıralarken, diğer siyasi partiler iktidar oldukları takdirde yapacaklarını anlatıyorlar.
Mazotu 7 Haziran sonrası 1,5 TL yapan SİYASİ partilerden, eğitimden, spora, sanat ve etnik yapılanmadan birçok alanda nelerin yaşanacağını işaret eden parti liderlerine tüm caddelerimizde müjde ve vaatler sıralanmaya devam ediliyor.
Hükümeti oluşturan AK Parti'nin dışındaki siyasi partilerin "Asgari ücret 5.000 TL olacak" vaatleri hayata geçirilen uygulamalardan daha dikkat çekici olsada, en net adımları HAYATA geçirilebilme anlamında ülke insanına armağan eden AK Parti…
1.3 milyon Bağ-Kur'lunun borçlarının silinme yöntemi belirlendi. Genelgeye göre, dilekçe ile müracaat edenlerin borçları hemen silinecek. Emeklilik ve hastane hizmetleri açılacak
Devlete borcu olduğu için emekli olamayan ya da Hastane hizmetlerinden yararlanamayan 1.3 milyon Bağ-Kur'lunun borçlarından kurtulması için yapılacak işlemler belirlendi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayımladığı genelge ile borcun nasıl silineceğini açıkladı. Böylece borcu olan vatandaşlar için süreç de başlamış oldu.
Genelgeye göre; şirket ortakları da dahil tüm Bağ-Kur'lular borç sildirmeden yararlanabilecek. Tarım Bağ-Kur'luları ve esnaf da kapsamda olacak. Borçları sildirmek için en önemli şart ise borç süresinin en az 12 ay olması. Buna göre, 30 Nisan 2015 tarihi itibariyle geriye doğru en az 12 ay borcu olan her Bağ-Kur'lu, borcunu tamamen sildirebilecek. 12 aydan daha az borcu olanlar ise yasadan yararlanamayacak ama onlar da borçlarını yapılandırarak taksitler halinde ödeyebilecek.
Borçları sildirmek için 3 aylık bir süre öngörüldü. Bu süre 31 Temmuz 2015'te sona erecek. Bu tarihe kadar borcunu ödemeyen, yapılandırmayan herkes sildirme işleminden yararlanacak ve kurum kendiliğinden borçları silecek. Borçlarla birlikte hizmetler de dondurulacak ve ileride istenirse yeniden para ödenerek emeklilik hesabına katılacak. Ama ödeme yapılırken o zaman geçerli olan asgari ücret baz alınacak.
Temmuz ayını beklemek istemeyenler ise bağlı bulundukları SGK müdürlüğüne başvurarak bir dilekçe ile hemen borçlarından kurtulabilecek. Dilekçe verildikten sonra işlemler başlatılacak ve borçlar silinecek. Borcu silinen tüm Bağ-Kur'lular, eğer emeklilik şartlarını taşıyorlarsa hemen emekli olacak. Taşımıyorlarsa bu kez alamadıkları hastane hizmetlerine kavuşacak ve emeklilik için primlerini ödemeye başlayabilecek.
Borcunu daha önce çıkan yapılandırma yasalarından yararlanarak taksitlendirenler için de hak tanındı. Bu vatandaşlar, taksitleri ödemeye başlamış olsalar da 3 aylık sürenin sonunu beklemeden bağlı bulundukları SGK müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak borçlarından kurtulacak. Böylece artık taksit ödemeyecekler ama sildirdikleri borca karşılık gelen hizmetleri de dondurulacak. İleri de isterlerse bu süreleri yeniden canlandırabilecekler.
TAMAMI ÖDENECEK Borcunu ileride canlandırmak isteyen Bağ-Kur'lular, sildirdikleri sürenin tamamını ödemek zorunda kalacak. Bir kısmını ödemek gibi bir uygulama olmayacak. Bu arada borcunu yapılandırmayıp peşin ödeyenler ise yasadan yararlanamayacak. Geriye doğru bir silme işlemi olmayacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ticari taksi, hatlı minibüs,
servis aracı, özel halk otobüsü olanlara 2016 yılı sonuna kadar yenilemeleri halinde
ÖTV sözü verdi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Esnaf geleneği bizim kültürümüzün ana omurgasıdır, direğidir, özellikle de şoför esnafımız. Ahi Evran Haftası'nda esnaf geleneğimizi bir kez daha anıyoruz" diyerek sözlerine başladı. Esnafın sabah Besmele ile sabit bir yerde sabit bir mekanı açarak helal rızık için akşama kadar çalıştıklarını anlatan Davutoğlu, "Ama şoför esnafımızın dükkanı her an hareket halindeki bir dükkandır. Kapısını açan her müşteriyle birlikte 'ya Allah Bismillah' derler ve 24 saat çalışırlar. Onların ekmeğinin her bir lokması tamamıyla helaldir. Onların rızkına hiç haram karışmaz. İnsanları evlerine girer gibi taksilere bindiklerinde, minibüslere, halk otobüslerine bilirler ki onun şoförü aynen evin herhangi bir ailenin ferdi gibi onlara itina gösterecektir" ifadelerini kullandığı açıklamasında konu ilgili temel hususlara değindi.
Son 13 yıla yönelik toplumsal refah seviyesine yönelik bazı rakamları paylaşan Davutoğlu, "Otomobil satışları itibarıyla 2002 yılında 91 bin otomobil satışı olmuştu, geçen sene 587 bin. Aynı şekilde buzdolabı 2002'de 1 milyon 88 bin satış, 2014'te 2.5 milyon, çamaşır makinesi 824 bindi, şimdi 2 milyon. Cep telefonu 23 milyondu, şimdi 72 milyon. Öyle bir refah seviyesine ulaşıldı ki neredeyse her bir vatandaşımıza, çocuklara, bebeklere bir cep telefonu düşecek kadar yaygın kullanım içinde" dedi.
Türkiye genelindeki turizm faaliyetlerine ilişkin de rakamları aktaran Davutoğlu, turizm gelirinin 12 milyar dolardan 34 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Davutoğlu, esnafların kullandığı kredilerin yüzde 50'lerden yüzde 5'lere indiğini ama bazı alanlarda kredi faizlerinin sıfırlandığını kaydetti. KOSGEB kredileri, Bağ-Kur borçlarına yönelik önemli iyileştirmeler yapıldığını vurgulayan Davutoğlu, esnaflara yönelik çalışmaların devam edeceğini vurguladı.
Şoför esnafına "Şoför kardeşlerim, asil kardeşlerim, mahremiyete ve emanete sadık olan kardeşlerim, vaziyet iyi mi vaziyet?" diye soran Davutoğlu, "Emanet, mahremiyet, vaziyet. Sizler vaziyet iyi diyorsanız, bırakın başkaları neyi konuşursa konuşsun. Vaziyetin radarları şoför esnafıdır. Bugün bizi böyle coşkuyla karşılamanızdan da anlıyoruz ki vaziyet iyidir. İnşallah daha da iyi olacak. Türkiye'nin geliri arttıkça bundan en fazla esnafımız istifade edecek" dedi.
Şoför esnafına yönelik müjdeleri sıralayan Davutoğlu, "Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünüzü 2016 yılı sonuna kadar yenilerseniz ÖTV'nizi biz ödeyeceğiz. Yani bir seferliğine değil, 2016 yılı sonuna kadar yenilemeniz halinde ÖTV'niz bizden. Son teknolojiyle donanmış, güvenlik, konforlu araçlarda hizmet vereceksiniz, araç stokunun yenilenmesiyle vatandaşlarımız da bu konfordan istifade edecekler" dedi.
Vatandaşların canlarının şoför esnafına, onların canlarının ise kendilerine emanet olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Onun için bir takım saldırılara, şiddete maruz kalıyorsunuz. Sabırla bunlara karşı mücadele ediyorsunuz. Bu şiddeti önlemek üzere araçlarınıza takılacak kamera ve GPS sistemlerinin bedelini vergiden düşürüyoruz. Özellikle GPS sistemiyle gidilecek yere hem en uygun güzergahtan verimli şekilde gideceksiniz hem de araçlarınız izleneceği için güvenlikte kesin bir emniyet içinde seyrüsefer edeceksiniz. Şoför esnafımızın daha sağlıklı çalışabilmesi için araçlar kadar bekleme ve dinlenme yerleri de önemli. Üçüncü müjdemiz; temiz, düzenli ve sağlıklı dinlenme yerleri, durak kulübeleri sektörde hızla yayılacak ve bu konuda yerel yönetimlere gerekli desteği sağlayacağız. Şehrin mimari dokusuna uygun, estetik ve kullanışlı dinlenme yerleri inşasında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı çalışmayı takdir ediyorum. Kırlangıç Sokak'taki durağa sık sık gittiğim için bu değişimi orada bizzat gördüm ve oradaki arkadaşların memnuniyetini de hissettim. İnşallah bu güzel örneği bütün Türkiye'ye yayıp gerekli desteği vereceğiz."
Kanuni yapısal değişiklikler gerçekleştireceklerini bildiren Davutoğlu, "Bu çerçevede 'özel halk otobüsleri' tanımı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na eklenecek. Minibüsçülerimizin Motorlu Taşıt Vergisi ile ilgili sorununu kanuni değişiklikle çözeceğiz. Metro ve raylı sistem taşımacılığı yapılan güzergahlarda servis taşımacılığının kaldırılacağına dair söylentiler ya da açıklamalar geçersizdir. Metro ve raylı sistem tabii yaygınlaştırılacak, mümkün olduğu kadar en az aracın trafikte olmasına gayret edeceğiz ama diğer taraftan okullarımızın servis kültürü, o servislerdeki yakın muhabbeti ve genel olarak da servislerden istifade eden vatandaşlarımıza muhabbeti hepimizce malumdur. Dolayısıyla bu konudaki uygulamada da gerekli düzenlemeleri yapacağız" açıklamasında bulundu.
Davutoğlu, diğer sorunlara ilişkin notlarını aldığını ve ilgili bakanlara talimat verdiğini belirterek, "Şoför esnafımız neden mutlu olacaksa o düzenlemeyi getirmekte tereddüt etmeyeceğiz" dedi.
Hükümetten binlerce engelli,
şehit yakını ve yetime atama müjdesi geldi. 8 bin dezavantajlı vatandaş kamuda işbaşı yapacak. Atamalar 20 Mayıs'ta yapılacak
Hükümet, on binlerce engelli, şehit yakını, gazi, sivil terör mağduru ve yetimin kamuda işbaşı yapacağı süreci başlattı.
Dezavantajlı grupta yer alan 8 binin üzerinde vatandaş kamuya atanacak. Atamalar, 20 Mayıs tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı törenle gerçekleştirilecek.
Bu atamalarla birlikte kamuda işe başlayan engelli, şehit yakını sayısı 50 binin üzerine çıkacak. Devlet Personel Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yaptığı planlama ile 20 Mayıs tarihinde engelli, şehit yakını, sivil terör mağduru, gazi ve çocukluklarının yanı sıra devlet yurtlarında koruma altında büyümüş 8 binin üzerinde kişi kamuda işbaşı yapmanın sevincini yaşayacak. Atamalar, engellilere özel geliştirilen sınav sistemi EKPSS ile şehit yakınları ile ilk kez sivil terör mağdurlarına sağlanan yasal haklar çerçevesinde yapılacak. 20 Mayıs'ta gerçekleştirilecek atamalar, 15-24 Nisan tarihlerinde başvuruları alınan EKPSS ve kura sonucuna göre istihdam edilecek engelliler, 13-24 Nisan tarihlerinde başvuruda bulunan Aile Bakanlığı'nın daha önce sosyal hizmet modellerinden yararlanan kişiler ile şehit yakınları, gazi, sivil terör mağduru ile vazife malullerini kapsıyor.
50 BİNİ GEÇECEK
Aile Bakanlığı'nın verilerine göre kamuda iş imkânı sağlanan engelli sayısı 2002'de 5 bin 77 iken 2015'te 6 kat artarak, 36 bin 165'e ulaştı. Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan yasal değişiklikler sonrasında ise son 7 aylık süreçte 7 bin 85 şehit yakını, gazi ve vazife malulünün kamuda ataması sağlandı. 20 Mayıs tarihinde yapılacak atamalarla birlikte kamuya yerleşen kişilerin sayısı 50 bini geçmiş olacak.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol