SAVASA HIÇ GEREK YOK

Savasin çikis noktasi, farkli iki toplumun çikarlarinin çatismasidir. Iki gücün karsilikli olarak birbirini alt etmek, hakliligini ötekine kabul ettirmek ugrasidir.
Bizim türümüzdeki toplumlar erkek damgalidir.
Yine de kadini, savasta taraftir ve her savasta kadin çok aci çekmistir. Hatta, savaslarda en büyük yikimi kadinlar ve çocuklar görüyor.
Erkekler, savaslara kadinlara oranla daha bir farkli mi bakiyorlar? Ya da, öyle bir cinnet noktasi gelip çatiyor, evlatlarindan ikisini birbiçimde ölümün pençesine kaptiran, açliktan nefesi kokan bir insan, onlari kaybetmemek için acaba ne yapabilirim diye sormak yerine, ben de savasa gitmek istiyorum diye meydan okuyabiliyor.
Acaba ana yüregi, evlâdinin önüne neleri koyabilir?
Vatan kutsaldir. Vatan topragi, vatan varligi vazgeçilemez degerlerin basinda gelenlerdendir.
Ya analik duygusu?
Ishak RABIN demis ki "Barisi, savasanlar yapar."
Kadinimiz bu sözün neresindedir? Sorsak, kadinimiz zaten savas istemez. Çünkü her olasi savasta can verecek olan, yaralanacak olan, her biri bir ana yavrusudur.
Aslinda savasi, savasa gidecek evlâdi olmayanlar çikariyor gibi geliyor bana. Bazen de evlâdi vardir da, ülke topraklarinda yasamiyordur. Ülke topraklarinin çok çok çok uzaginda sefa sürmektedir. Babalarinin nüfuzunu, babalarinin makam konumunu kullanarak, yerküreyin öbür yüzünde cirit atmaktadirlar. Babasi da burada birilerini ates alanina itmekle mesgûldür.
Baris, esitlik ve özgürlükten geçer. Bu esitlik ve özgürlük hangi anlamdadir? Ekonomik, kültürel, küresel, onursal, konumsal. Aklimiza ne gelirse. Karsisindakini hakir gören, düsük gören, güçsüz gören birileri, eger ona hükmetmeyi kafasina koyarsa is degisir, baris kalkar, iliskiler bozulur ve savas ortami yaratilir. Öyleyse, güçlü olmak gerekiyor, bilinçli olmak gerekiyor.
Savastan zarar görenler, emekçi ve sessiz kalan kalan halktir.
Türkiye, dört bir yanda süren savaslarin yaninda bir de kendi bünyesindeki iç huzursuzluktan çok zarar görüyor.
Bu ülkenin insani, burjuvazisiyle, proleteriyle barisi istemektedir. Barisin yeri dis ülkeler degildir. Barisin saglanacagi yer burasidir.
Birileri, dünya devlerinin oyuncagi, piyonu olmayi terk etmek durumundadir. Yedigi ekmege, içtigi suya, ekip biçtigi topraga, yasamini sürdürdügü vatana bu denli ihanet içinde olmaya hakki olmasa gerektir hiç kimsenin.
Aklini, vicdanini kullanan insanlarimiz, her seye ve tüm kiskirtmalara karsin Yunanla bile, Bulgarla bile barisik yasamak gayreti içindeyken.Nedendir, ayni havayi soludugumuz, ayni tastan su içtigimiz, ayni derede yüzdügümüz, ayni tarlayi ekip biçtigimiz insanlarla bu denli hasimligimiz?
Birilerinin oyununa gelerek biz bize ediyoruz.
Oysa
"Bu ovalar bu daglar
Bu tarlalar bu baglar
Herkese ekmek saglar
Gönüller olursa tok
Savasa hiç gerek yok

Savas denilen illet
Asagilik bir zillet
Kardeslik ister millet
Böylece fikrine sok
Savasa hiç gerek yok

Babalarin kanlari
Çocuklarin canlari
Anayin her yanlari
Insanliga büyük sok
Savasa hiç gerek yok

Birileri sevinir
Birileri devinir
Berraki can deyinir
Barisa gerekçe çok
Savasa hiç gerek yok

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol