19.03.2013 günü Tekirdağ’ın Saray İlçesi'nde Terekler Tarım'da Kırım Türklerinden çok değerli arkadaşım Can Terek'le kısa bir söyleşi yaptım. Kırım Muhacirleri Trakya'nın her tarafına iskan edilmiştir. Can Terek'le iki kez Kırım Türkleri Tatarlarla ilgili söyleşi yapmıştım.
CAN TEREK: "Çiftçi dostu firmayız. Çiftçinin aradığı zirai ilaç, tohum, gübre, tarım makineleriyle iştigal edip çiftçinin yanındayız. Çiftçiler tohum, gübre, zirai ilaç satın alıyorlar. Zahirecilik de yapıyoruz. Çiftçinin ürettiği buğday, ayçiçeği, arpa ürünlerini alıp satıyoruz. Yumurta bile alıp satarız. Üç kardeşiz. Cumhur-Can-Mert Terek kardeşler. Üçüncü nesil devam ediyor. Terek ağaç demektir. Çiğ böreği çok severiz" dedi. Çiğ böreği ben de çok severim. Saray Kavacık Köyü'nden bir gençle otobüste sohbet ederken, "Köyünüz kaç hanedir? Nerede oturuyorsunuz? Diye sordum.
Kavacık Köyü'nden Kardeşimiz: "Kavacık Köyü yüz elli kanedir. Saray'da Ali Naki'de okuyorum" dedi. Trakya'nın gençleri modayı takip edip marka giyerler. Aileler çocuklarının eğitimine büyük önem veriyorlar. Evlatlarını çok severler.
Vize Tarım Kredi Müdürü Hakan Kırcı'ya “nerelisiniz?” Diye sordum.
HAKAN KIRCI: "Muratlı'nın Çevrimkaya Köyü’ndenim. Osmanlı seferdeyken "ÇEVİRİN KAYAYI YEMEK YİYELİM" dediği için köye Çevrimkaya adını vermişler. Halkımız çiftçilik yapıyor. Çorlu'daki fabrikalara çalışmak için giden köy gençlerimiz var" dedi.
Vize Şehir Kulübü'nde Musa Vardar'la sohbetten notlar...
MUSA VARDAR: "Vardar boyundan olduğumuz için soyadımız Vardar'dır. Vizespor'da futbol oynadım. Kırklareli'ne maça gittiğimizde köfteyi Küçük Mustafa'da yerdik. Güzel koyun yoğurduna bayılırdık. Sulu yemekler için İkizler Lokantası'na uğrardık. Çarşı parkının karşısındaki bir dükkanda köşede Kırklareli şarabı satılırdı. Yaşım 67" dedi.
Kırklareli çarşıları, Cumhuriyet Caddesi hareketliydi.
Bezazlar, manifaturacılar, toptancı bakkallar, zahireciler, lavanta kokulu Kırklareli Arasta'sı çarşamba günü köylülerle dolup taşardı… Çarşıda, pazarda para dönerdi. Kredi kartı yoktu. Komşuluk, insanlık vardı. Akrabalık vardı. Şimdi cep telefonları, tabletler, internetler var. Günlerden cumartesi yazı günüm. TRTName'den şarkılar dinlerken yazılar yazmak yorgun ruhuma iyi geliyor. Sevginin ışığında yürüyenlere kocaman bir gönülden merhaba. Trakyam seni seviyorum.
Edirne Trakya Tarımsal Araştırmada Doç. Dr. YALÇIN KAYA: "Ayçiçeği bu yıl çok fazla olacak. Buğdaylar su altında kaldı. Bozulan yerlere köylümüz ayçiçeği ekecek. Fiyatlar yüksek olacak. Ayçiçeğe talep olacak. Biodizel kanunu çıktı. Yerli üretimden bu karşılanacak" dedi. Yalçın Kaya Kardeşimiz Dünya Ayçiçeği Dernek Başkanı’dır. Çeltiğin Babası Dr. HALİL SÜREK: "Keşan-İpsala arasına çeltik fabrikaları kuruldu. Uzunköprü'de çeltik fabrikaları çalışıyor. YURDUMUZDA ÇELTİĞİN BAŞKENTİ İPSALA'DIR. Ülkemizde üretilen çeltiğin % 25'ine yakını İpsala'da üretilir. 2011 yılında Çakmak, Hamzadere, Efe, Paşalı yeni çeltik çeşitlerini geliştirdik. İpsala'nın en yaşlı çeltikçisi Mustafa Ödem'dir. İpsala'da çiftliği var. İpsala'da Özserhat Çeltik Fabrikası sahibi Ahmet Yılmaz'a İpsala'ya gidersen selam söyle" dedi. Çeltik çeşitlerinin tanıtıldığı tarla günleri yapılıyor. Köylerdeki geniş avludaki hayvan ağırları yerinde kalsın. Erkeğin, köylünün eşi de hayvan bakar. İnek sağar. Köy hayvancılığı da devam etsin. Hayvancılık bitirilmesin…
Büyükbaş hayvan çiftlikleri farklı bir olaydır…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol