10.07.2010 günü arastirmaci yazar Nazif Karaçam agabeyle Trakya’nin ilklerini konustuk. Nazif Karaçam: “Ariz Baba çiftliginin sahiplerinden belediye baskanligi yapmis Muhittin Özenbas kizi Bektasi Hürmüz Hanim Trakya’nin ilk kadin sairlerindendir. (Bektasi babasi Tevfik Bey Baba’nin torunu.)
Ineceli Hatice Opak Bilgin Trakya’nin ilk hikaye yazari kadinlarindandir.
Kesanli Safiy Erol Trakya’nin ikinci roman yazaridir. Ahmet Cevdet Pasa’nin kizi Fatma Aliye Trakya’nin ilk kadin roman yazaridir.
Trakya’da erkeklerde ilk öykü yazari Çorlu’dan Memduh Åzevket Esendal’dir.
Erkeklerde ilk roman yazari Kofçaz Terzidereli bektasi Hasan Öztürk’tür. Bu bilgiler yeni bilgilere açiktir.’’ dedi. Sanatin, Kültürün Çekim Merkezi Trakya’dir.
Kesanli Safiye Erol’un Cigerdelen ve Kadiköy romanlarini bir kaç sene önce okumustum. Bir siirime onu almistim. Cigerdelende Balkanlarda Osmanli Devleti zamaninda yasanan olaylarin uzun destansi hikayeleri vardi. Fransa’da egitim almis, Türklügünü, müslümanligini, özünü kaybetmemis usta bir yazarin kaleminden yazilan bu iki eser çok güzeldi. Kadiköy romaninda 1935’li yillarin muhtesem Kadiköy’de yasanan içli sevda öykülerini anlatiyordu. Bu iki kitap fimlere, televizyon dizilerinde sahneye koyup oynanabilir. Safiye Erol’un anne tarafi Kesanli Herseksade Ahmet Pasa’nin soyundan geliyor. Bir köseyazisinda Kesan’in Herseksade Ahmet Pasa’nin çiftligi oldugunu okumustum.
Bugün için Kesan kavsak noktasinda gelisen,modern bir sehir merkezidir. Parklari, is merkezleri, çarsilariyla atak yapacak bir kent havasindadir.Herseksade Ahmet Pasa Cami’i yeni restore edildi. Eski ögrencilerimden Ineceli Hatice Opak Bilgin’in bazi siirleri usta isidir. Hikayeleri de yasanmis olaylarin kurgusudur.
Åzair, romanci, türkücü, sözyazari, elestirmen gazeteci terzidereli Hasan Öztürk yaptigi etkinliklerle göz dolduruyor.Hikayeleri, romanlari, Önadim Gazetesinde yayinlanmisti. Ben Hasan Öztürk’ün türkülerdeki yorumunu, sevda siirlerindeki farkliligi severim.
Kirklareli yapilan siir dinletileriyle, ressamlarin çalismalariyla, panel ve konferanslarla yeni yeni kendine geliyor. Var olan potansiyeli harekete geçiyor. Trakya’da yeniden dogus, rönesans hareketi çok önemli bir kültürel, sanatsal çekim merkezi olarak dikkati çekiyor. Tarihin giz dolu isikli yolundan yürüyenler bizim arkadaslarimiz, dostlarimizdir. Balkanlar’da yakin tarihte yasanmis acilarin ne oldugunun farkindayiz. Balkanlarda kan istemiyoruz. Uygarligin isigi Mezopotamya, Anadolu, Misir, Ortaasya, Çin, Akdeniz ülkeleri tarihin yildiz çekim merkezleriydi. Günesin aydinlattigi su zalim dünyada yasamak ne kadar zor olursa olsun insanlik magara devrine dönemez artik. Nükleerenerjiyle atom bombasi yapanlar insanligi yok etmek isteyen süper güçler olabilir.Bu onlarin da sonu olacaktir.Tarih bilincine sahip olanlar hümanist aydinlardir.Trakya’ya çevreyi kirleten fabrikalar Trakap’la gelmesin!
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol