Renk nedir?


Enerji gücü olan renk bir isik duyumudur. En basit anlamda isik; sekil ve rengi olusturan bir tür elektromanyetik enerjidir. Ama bunu Ingiliz fizikçi Nevvton'in teorisiyle açiklamak daha mantiklidir. Beyaz isik bir kristalden geçtikten sonra renge dönüsür ve tayf renkleri olusur; kirmizi, turuncu, sari, yesil, mavi, çivit mavi ve
mor. Siyah ise renklerin kaybolmasiyla ortaya çikar. Gökkusagi olusmasi da, isigin su damlalarindan geçerken kirilmasi ve renkleri olusturmasi degil midir?
Renk canli varliklar için bir enerji kaynagidir; sesler, aromalar, çiçekler, kristaller, taslar, düsünceler gibi, renkler de enerji ilaçlari olarak anilir. Renklerin kendine has yansima ve emme özelligi vardir. Renkler insani harekete geçirebilir, üsütür ya da isitir. Sosyal yasami yönlendirir.
Renkler,
Pisikolojik etkileri, beslenmemizdeki yeri...
Yasamimizi zenginlestirebilir. Öyleyse renkleri ve renk özelliklerini daha iyi ögrendikten sonra mutlulugumuz için, hatta sagligimiz için bir alternatif tip araci olarak bile kullanamaz miyiz? Tip en vazgeçilmez bir olgu; ancak zaman zaman hayatimizda alternatif tibba da yer verdigimiz bir gerçek. 0 nedenle dogru
Canli Renk
Renklerle yasa
Çevrelesin bizleri doga
Insana hayat veren
Ti tresimler her yerde
Dört bir yanda sarkilar söyleniyor
Mumlar yakiliyor
Ve hayat sürüyor
Sadece canli renklerle
Kirmiziyla asik ol
Sariyla doyasiya gül
Maviyle kendini bul
Sadece canli renklerle
Renkleri gör
Renkleri yasa
Renklerle sifa bul
Sadece canli renklerle
Güzelligin dansi
Günesin batisi
Alacakaranligin çagrisi
Ve sadece canli renklerle
Herbirimiz bir rengiz
Sadece canli birer renk
Howard Sun, 1978
Heryerde, dogru zamanda dogru renklere referans vermek, bunun içinse renk özelliklerini çok iyi ögrenmek gerekir.
Konumuz renklerin insanlar üzerindeki etkisi
76 GASTRO MART-NISAN
Renklerin bazi özellikleri
Kirmizi Sevgi, hareket gücü, ataklik, çeviklik, çözüm buluculuk olumlu özellikleridir, istah açar, koku alma duyusunu ve fiziksel aktiviteleri artirir. Kan akisinin düzenini saglar, kemik yapimizi kuvvetlendirir. Fazlasi ise kizginlik, süphecilik getirir.
Turuncu Yapici bir renktir. Neseli olmayi, paylasimi ifade eder. Tat alma duyusunu gelistirir. Ama fazlasi umutsuzluk verir, gösterise yol açar. San Entelektüel güçtür; zihinsel akti-viteyi ve görme duyusunu artirir. Fazla kullanilan sari renk aldatma, ihanet ve bencillik göstergesi olarak kabul edilir. Yesil Kendine hakimiyeti, dostlugu, kardesligi, iyi niyeti, nezaketi ve çevreciligi isaret eder. Dokunma duyusunu harekete geçirir. Fazla kullanildiginda köklesmis memnuniyetsizligi ortaya çikarir. Mavi Kendine inanç gücünü ortaya çikarir. Isitme duyusunu artirir. Fazlasi ise güvensizligi ve ilgisizligi gösterir. Çivit mavi Ilham ve sezgiyi artirir, algilama gücü ve iyi niyet verir. Eksikligi yalnizlik duygusunu ve saplantilari ortaya çikarir.
Mor Beyni kontrol eder, ruhsal dengemizi saglar. Her türlü ortama ayak uydurmamiza yardimci olur. Yaraticilik göstergesidir. Fazlasi küstahlik ve züppelik getirir.
Beyaz Isik, temizlik, saflik anlatir. Siyah Yokluk ve gizem anlamindadir. Fazlasi hiçliktir, insanin içindeki seytani duygulari tetikler.
"Naturel Fuarfnda renk enerjisiyle ilgili konusmacilar ilgiyle dinlenmektedir.
Renk teorileri
Renklerle ilgili olarak simdiye dek ortaya konmus ve hayatin degisik alanlarinda uygulamaya alinmis pek çok teori vardir ama burada sadece üç tanesine deginecegiz. Birincisi Ingiliz fizikçilerin teorisi kisilik renkleri, digeri özellikle egitimde çokça yararlanilan renk dilinin çözümlenmesi, sonuncusu ise mevsim renkleri teorisidir.
Bu sayida, dergimizin varolus amacina da uygun olarak kisilik renklerinden, renklerin ve bu teorinin gastronomideki yerinden söz edecegim.
Kisilik renkleri
Insanlar için bazen renkli kisilikte olduklari söylenir. Bunun gerçek anlamda açiklamasini ingiliz fizikçiler yapmis, isik ve ses enerjilerinin korelasyonundan kisinin kisilik renklerinin bulunma olasiliginin mevcut oldugunu bir teori ile gelistirmislerdir
Isik kirilir, renkler olusur; renkler maddeler tarafindan emilir ve yansitilir. Maddelerin titresimleri vardir. Ses de bir enerjidir ve titresimleri vardir. Isimler alfabedeki harflerden olusur. Harfler seslerdir ve seslerin, harflerdeki titresim özelliklerine göre renk enerjileri vardir. Dolayisiyla kisiye verilen isim tekrarlandikça o kisiye bir ses enerjisi, bir isik ve renk enerjisi yüklenir. Bu da renk enerjisi olarak, kisinin renkleri açisindan bir kimlik ortaya çikarmakta ve kisiye fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal denge vermektedir.
Bu teoriye göre kisiye isim verdigimizde, bir de renk kisiligi vermis oluyoruz. Metin Yahya Üster hocamizin "Renkler Geri Geliyor" isimli kitabindan.
78 GASTRO MART-NISAN
ÖNADIM GAZETESI FAX NO0288-2141344 E- MAIL haticekunt@kuntlar.com haticekunt@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol