Kırklareli Üniversitesi ve Bulgaristan Şumnu Episkos Konstantin Preslavski Üniversitesi işbirliği ile Türkoloji Çalışmalarında Yeni Arayışlar Çalıştayı düzenlendi. Öğrencilerin yoğun katılım sağladığı çalıştay dün Kayalı Kampüsü’nde gerçekleştirildi.
Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. İlk olarak Kırklareli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Bayram konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantının iki ülke arasında ki işbirliğini arttıracağını belirten Bayram “ Bu toplantı özellikle Bulgaristan ile çok yakın olmamıza rağmen bugüne kadar sıkı bir işbirliği yapamadığımız Bulgaristan’daki meslektaşlarımız ve soydaşlarımızın çabalarıyla gerçekleşti.
Elbette akşama kadar Türkoloji’nin değişik problemleri ile ilgili konuşacağız.
Bu toplantının daha sonra birlikte işbirliği yapabilme, Türklük bilimi, kendi kültürümüz ve dilimiz adına beraber çalışmalar için yeni bir başlangıç teşkil edeceğini ümit ediyorum.
Bu açıdan kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. Umarım başarılı bir 3 oturumun ardından geleceğe dönük hem üniversitelerimiz hem bölümlerimiz arası hem de yaşadığımız ülkeler arasında gelecekte ciddi çalışmaların önünü açacaktır diye ümit ediyorum ve tekrar hepinize teşekkür ediyorum. “ şeklinde konuştu.
Daha sonra Bulgaristan Şumnu Episkos Konstantin Preslavski Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meryem Salim söz aldı. Yapılan çalışmalar ile Türklük bilimi deryasına katkı yapmak istediklerini ifade eden Salim “Öncelikle Kırklareli Üniversitesi’nde bulunmaktan dolayı son derece mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Şumnu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim kadrosu ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bu bağlamda bugün toplantımıza ev sahipliği yapan Kırklareli Üniversitesi’ne Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’ne ve özellikle de organizasyonda emeği büyük olan Doçent Dr. Ömer Bayram’a teşekkür ediyorum. Umarım bu çalışmalar ile Türklük bilimi deryasına az da olsa katkımız olur. Türkoloji’ye verdiğimiz önem doğrultusunda hazırlanan bilimsel araştırma projemizde Türkiye ve Bulgaristan’ın 5 Yüksek Eğitim Okulu’ndan üyeler yer almaktadır. Bu konuda emek sarf eden bilim insanlarına, öğretim görevlilerine teşekkürü borç biliyorum. Dostluk ve dayanışma geleneğindeki köklü ilişkilere dayanarak önümüzdeki yıllarda da bilim ve eğitim alanında ortak çalışmalara imza atarak önemli başarılar elde etmeyi içtenlikle temenni ederim. Bu duygu ve düşüncelerle bu çalıştayın hayırlı ve verimli geçmesini diliyor, etkinliğimizin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese bir kez daha şükranlarımı sunuyor ve katılımcılara başarılar diliyorum.” dedi.
Coğrafya kaderdir
1. Oturum öncesi son olarak Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür konuştu. Burada bir bilim ziyafetine şahitlik edeceklerinin altını çizen Şengörür “Katılan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Verilen bütün emeklerin kendileri için olduğu bilincinde olarak bu salonda olan sevgili öğrencilerimiz siz de bugün önemli bir bilim ziyafetine tanıklık etmiş olacaksınız ve bundan istifade edeceksiniz. Büyük düşünür İbni Haldun ‘Coğrafya kaderdir’ demişti. Türkiye ve Bulgaristan benzer bir tarihi, coğrafya ve kültürü paylaşan iki ülke olmasından da öte aynı coğrafi, jeopolotik ve jeostratejik konumu paylaşmalarından dolayı da benzer fırsatlara muhatap iki komşu ülkedir. Tarih göstermiştir ki fırsatlar işbirliği ile arttırılabilir, problemler de işbirliği ile azaltılabilir. Birbirinin komşusu olan aynı coğrafyada olup aynı kaderi paylaşan ülkeler hem fırsatlar hem de problemler konusunda işbirliği içerisinde olmalıdır. Bugün burada Türkiye’nin Bulgaristan ile en uzun sınır hattını paylaşan Kırklareli’nde bu çalıştayı gerçekleştiriyor olmak iki komşu ülkenin görevdaşlık ruhunun güzel bir göstergesidir. Sözlerime son verirken Türkiye ve Bulgaristan gibi iki komşu ülkenin güzide Türkoloji bölümlerinin diğer üniversitelerdeki bölümlere de örnek olacak bir organizasyon olan Türkoloji Çalışmalarında Yeni Arayışlar Çalıştayı’na tekrar hoş geldiniz diyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Umarım faydalı bir çalıştay olur. Herkes buradan bilim ziyafetinde doygunluğa ulaşmış bir şekilde ayrılmış olur. “ ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından çeşitli konularda 3 oturum gerçekleştirildi ve çalıştay sona erdi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol