Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı'ndan mezun olan öğrencilerin %95'i havacılık sektöründe iş buluyor. Nitekim Kırklareli Üniversitesi ile THY arasına yapılan protokol de bu oranın gerçekleşmesine ortam hazırlıyor.
Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ön lisans programında kabin memurluğu alanında, donanımlı personel yetiştirilerek Türk Hava Yollarında istihdam edilmesi amacıyla Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Başkanlığı ve Kırklareli Üniversitesi arasında "Kabin Ekibi Eğitimi ve İstihdamı" protokolü imzalandı.
İmzalanan protokolü değerlendiren Kırklareli Üniversitesi Rektörü Mustafa Aykaç, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri bölümü olduğunu, bu bölümden ilk defa geçen sene mezun verdiklerini kaydetti. Geçtiğimiz yıl 2. öğretimi de başlattıklarını anlatan Aykaç; "Her yıl 1. öğretime 40, 2. öğretime 40 olmak üzere 80 öğrenci alıyoruz. Bu öğrencilerin özel şartları var. Bunun tabi sivil havacılıkla ilgili düzenlemeleri dikkate alarak THY ile bu konuda kuralları birlikte belirleyerek bu öğrencileri Meslek Yüksekokulu bünyesinde öğretime alıyoruz" dedi.
"Havacılık sektöründe
eleman eksiği var"
Bölümün özel bir bölüm olduğunu kaydeden Aykaç; "Özellikle havacılık alanında kabin memuru olarak görev yapacak gençler yetiştirmek gayemiz. Bu piyasada havacılık alanında kabin memuru olarak çalışacak elaman ihtiyacı fazla. Bu bölümde eğitim öğretim görüp mezun olan öğrencilerin tamamı başka bir engeli yoksa bu sektörde iş bulabilecek durumda. Bu alanda halen elaman eksiği devam ediyor. THY ile ve diğer sivil havacılık kuruluşları ile yaptığımız görüşmeler sonucu gerçekten bu boşluğun gittikçe daha da sektörün gelişmesiyle arttığını söylemek mümkün. Bu bölümden mezun olan öğrenciler kadar şanslı çok az bölüm öğrencisi var. Bunu dikkate alarak 3 yıl önce bu bölümü açtık. Önümüzdeki yılda 2. öğretim mezun vermiş olacak. THY ile imzalanan protokol öğrencilerin hem staj yapmalarını ve uygulama yapmalarını içeriyor.
Staj 20 günlük dönem itibariyle yaz döneminde eğitim öğretim bittikten sonra THY bünyesindeki iş yerlerinde staj yapmalarını kapsıyor. Ondan daha önemli şeyde uygulamadır. Uygulama eğitim öğretim yılı içinde Atatürk Havalimanına giderek uygulamayı uzman kişilerle uygulama yaparak öğretimlerini desteklemiş oluyorlar. Bu uygulamaya katıldıktan sonra aldıkları sertifika ile bu alanda sektörde kendilerine çalışma imkanı sağlıyor" şeklinde konuştu.
"Aranan eleman olacaklar"
THY ile Kırklareli Üniversitesi bünyesinde açılan bölüm kapsamında daha önce yaptıkları protokollerin kısa süreli olduğuna dikkat çeken Aykaç; "Bu protokollerde kısıtlamalar vardı. Şimdi yaptığımız protokol ise kısıtlamaları aşmış olduk ve 1 yıllık değil tam 5 yıllık protokol yaptık. Bizim bu bölümde okuyan öğrencilerimiz hem staj noktasında hem de uygulama noktasında hiçbir kısıtlama ile karşılaşmaksınız eğitimlerini tamamlayacaklar. Biz bu öğrencilerimizin yüksek okul bünyesinde en iyi şekilde eğitimini almaları ve iş hayatında hazırlama noktasında gayret gösteriyoruz. Yetiştirmeye çalışıyoruz. Orada İngilizce yabancı dersi veriyoruz. İkinci bir dil olarakta Fransızca, Almanca belki bundan sonra Rusça, Arapça ve İspanyolca ikinci seçmeli dil olarak kendilerine sunacağız. Bu sektörde İngilizcenin dışında aranan alanlarda ikinci bir dille aranan eleman olacaklar. Tercih edilecekler" dedi.
"Açıkta kalan öğrencimiz olmaz"
Öğrencilerinin iyi yetişmeleri ve yetiştikten sonra alanlarına rahatlıkla iş bulmalarının üniversitelerinin iftihar edeceği bir husus olacağını işaret eden Aykaç şöyle konuştu; "Üniversitemiz adına büyük mutlulukla karşılıyoruz.
Eğer sağlık gibi başka bir alanda tercih etmek gibi bir nedeni yoksa hemen hemen tüm öğrencilerimiz THY ve diğer sivil havacılık kuruluşlarında iş bulma imkanına sahip. Yeter ki başka türlü engel olmasın sektörde bu bölümden mezun olan öğrencilere fazlasıyla ihtiyaç var. Hiç birisi bu engeller yoksa dışarıda kalmaz."
"Sivil havacılıkta iş bulmak çok rahat"
Bölüm seçmede zorluk çeken öğrenciler için konuşan Aykaç; "Gerçekten iş hayatında rahatlıkla iş bulabilecekleri meslekler nelerdir diye araştırsalar ve bu mesleklerin eğitimini yapıldığı üniversiteleri ve bölümleri iyi tespit etseler iyi bir yol çizmiş olurlar. Belki mezun olduktan sonra iş bulmada bu kadar şanslı olmayacakları bölümlerde okuyan birçok öğrenci var. Sivil havacılıkta iş bulmak çok rahat. Bunun dışında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulumuz ve Sağlık Yüksek Okulumuz var. Buralardan mezun olan öğrencilerimiz için de aynı şeyi söyleyebilirim. Bunlarda rahatlıkla sağlık kuruluşlarında iş bulabilecek meslek mensupları olarak buraya yetişmiş oluyorlar. Bu bölümlerde de kontenjanların dolduğunu görüyoruz. bu bölümlerde mezun olan öğrencilerin çok büyük çoğunluğu % 95'i rahatlıkla iş bulabiliyorlar. Bu sektörde elaman açığı var. Bu bölümde okuyan öğrencilere ihtiyaç var.
Bu bölümde okuyan öğrencilere büyük bir önem veriyoruz. Çünkü mezuniyet sonrası rahatlıkla iş buluyorlar. Bu da bizim için başarı sayılır" dedi.
"KLÜ olarak öğrencilerimize avantaj sağlamak istiyoruz"
Kırklareli Üniversitesi olarak bir taraftan mevcut bölümlerin kalitesini geliştirmeye, buradan öğrencilerin donanımla ve yetkinlikte mezun olmalarına ve iş hayatına atılmalarına önem verdiklerini bildiren Aykaç şunları kaydetti; "Yeni açtığımız bölümlerde piyasadaki gelişmeleri takip ediyoruz. Eleman ihtiyacı olan açığı olan mesleklerde de yeni programlar bölümler açmaya gayret ediyoruz. Bunun amacı da öğrencilerimiz hiçbir zaman mezun olduktan sonra iş bulma endişesi yaşamasınlar. Büyük bir avantaja sahip olsunlar. Hep önde olsunlar. İş hayatına atılırken tercih edilen kişiler olarak mezun olsunlar. Üniversitemiz açısından çok önemli prestij olarak biz bunu değerlendiriyoruz."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol