"RUMELI'YI NEDEN KAYBETTIK" VE KIRKLARELI BOZGUNU

Su günler Balkan Savasi'nin çiktigi günlerdir. 95 yil önce bu günlerde Balkanlar'da ve Trakya'da bir kargasa, bir panik, bir korku yasaniyordu. Büyük devletlerin arkasinda ve içinde olduklari bir savas yasaniyordu. Bulgarlar, Yunanlilar, Romanlar, Sirplar Osmanli'ya isyan etmis olan Arnavutlar bir hedef dogrultusunda Osmanli'yi Avrupa'dan tasfiye etmeye karar vermis, ittifak etmislerdi. Balkan Savasi bu nedenle çikmis, Makedonya'dan Trakya'ya kadar bütün Rumeli savas içersinde kalmisti. Peki, Osmanli Devleti bu savasa hazir miydi? Degildi. Yüzbine yakin savasan askerini terhis edecek kadar gaflet içersindeydi. Devletin her kösesinde, her bucaginda bir anarsi yasaniyordu. Bu ortamda Hürriyet ve Itilâf partisi ile Ittihat ve terakki Partisi birbirine düsmüstü. Çirkin politika her yere bulasmis, partizanlik insanlari birbirine düsürmüstü. Osmanli'yi olusturan degisik soydan ve irklardan gruplar ayrilik rüzgârlari estiriyorlardi. Onlarin Meclis-i Meb'usan'da temsilcileri ve hatta Osmanli Hükümeti içinde adamlari (Nazirlari) vardi. Örnegin, Disisleri ve Bayindirlik Bakanlari Ermeni idiler.
Balkan Savasi'nda iki cephe vardi. Bati Cephesi'ni Balkanlar, Dogu Cephesini Trakya olusturuyordu. Osmanli hükümetinin içindekiler büyük ölçüde Almanci (Almanya taraftari) idiler. Avrupa Osmanli'nin bu savasi kolay kolay kaybetmiyecegi, Balkanlari, Trakya'yi savunacagi görüsündeydi. Ancak Osmanli'nin kendisi, kendisine güvenmiyordu. Mesela Hürriyet ve Itilâf Partisi'nin ulusal tehlikeye karsi birlik ve beraberlik olusturma çagrisina, bir IS HÜKÜMETI (Ulusal bir hükümet) kurulmasi teklifine iktidar itibar etmiyordu. Oysa Osmanli Devleti'nde savasmak için hiç bir hazirlik yoktu. Savas çiktiginda Osmanli hâlâ savas hazirligi yapiyor, Seferberligi tamamlamaya çalisiyor, Anadolu'dan Rumeli'ye yedek asker sevk ediyordu. Bunlar ihtiyat askeriydiler. Talimi ve savasi unutmus Anadolu insanlariydi. Trakya'da Balkan Savasi'nin kaderini tayin eden KIRKLARELI BOZGUNU, Gece Savasi bilmeyen bu askerlerin Kirklareli'nin Kayali (Bedre) çevresinde Savasa sokulmasindan çikmisti. Bozgun'a neden olan olay su günlerde okumakta oldugum "RUMELI'YI NEDEN KAYBETTIK" kitabinda söyle anlatilmaktadir
"Avrupa Türkiyesi'nin kaderini belirleyen o felaket gecesi, çevresinde olup bitenlerden tamamiyle habersiz biri varsa, o da muhakkak Prens Aziz Pasa idi. Prens Aziz Pasa, Petre (Bedre-Kayali) çevresinde toplanmis olan bir Osmanli tümenine kumanda ediyordu. Gece yarisina iki saat kala, her taraf sükûn içersine gömülmüsken, Aziz Pasa'nin kafasinda Bulgar kurmayinin, muhtemel saydigi bir fikir dogdu Bir gece saldirisi fikri. Pasa, düsman hakkinda kesif kollarindan bilgi almadan, düsmanin da bir gece saldirsina kalkmak üzere oldugunu bilmeden, askerlerinin de bu konuda talimli olmadiklarini düsünmeden, Kirklareli'ndeki 3. Kolordu Kumandani Mahmut Muhtar Pasa'ya da haber vermeden, misil misil uyuyan Kirklareli halkini uyandirmadan, birliklerine gece harekâti emri vermistir."
O sira "Sagnak devam ediyordu, hava soguktu. Aziz Pasa, iki tugaya Bedre'den Bulgar mevzilerine dogru ilerleme emrini verirken ortalik zifri karanlikti. Tugaylardan her biri ayri yoldan, ayri yönde yürüyor ve digeriyle baglantiyi koruyamiyordu. Tümenin geri kalan bütün birlikleri, gereginde saldiriya kalkanlari korumak ve desteklemek üzere bekliyordu. Karanlikta yolunu kaybeden tugaylardan biri, ansizin öbür tugayin üzerine düstü ve onu düsman sanarak atese basladi. Bir an tereddüt geçiren öbür tugay, atesin kendisine oldugunu görünce, karsilik verdi. Iki tugay da karsilarindakini Bulgar saniyordu ve yakindan vurusuyordu. Onlarin talihsizligi yetmiyormus gibi, bu ani silah seslerinden ayaga kalkan ve olup biteni çabucak anlayan Bulgarlar, derhal toplarini birbirini kiran Türk tugaylarinin üzerine çevirip müthis bir ates açtilar. "Kirklareli Bozgunu böyle basladi. Bozgun bir anda Kirklareli ve çevresi köylerine yayildi. Halk geceyarisi büyük bir panik ve saskinlik içinde kaçismaya, kaçis yollari aramaya basladi. Ancak artik çok geçti. Felaket durdurulamaz duruma gelmisti. Iste Balkan Savasi'ndaki bozguna neden olay ve iste o günlerin 95 yil önceki tarih. Tarih ders alinmak içindir. Tarih ders alinmazsa tekerrür eder.
Bu olaylari ve bu tarihi simdi kimbiliyor, kim hatirliyor?
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol