Rusya'nın bazı Türk ürünlerinin ithalatına getirdiği yasağın ardından ihracat için alternatif pazar arayışları gündeme gelirken;
Dayanıklılığı diğer ihraç mallarına göre çok daha düşük olan yaş meyve sebzede ise ihraç ürünleri iç pazara sürülmeye başlandı. Bu durumun özellikle semt pazarlarına yansımasıyla birlikte fiyatlar bir hayli düştü. Binlerce esnafın yakından takip ettiği ve özellikle ev hanımlarının dikkatle izlediği olayların ardından, bu mevsimde, bu fiyata bulunamayacak ürünler, görenleri şaşırttı.
Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesiyle Moskova ile tırmanan gerilimin ardından Rusya, Türk mallarının ülkeye girişini durdurmuş; son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Cumartesi günü Türkiye'ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararını imzalamıştı. Bununla birlikte başlayan süreç, sektörü derinden etkilerken, bundan sonra ne yapılacağı şimdiden merak konusu oldu. Uzmanlar, birçok sektörün önünde başka pazarlar bulabilmek adına belirli bir zaman diliminin olduğunu, narenciye ve salkım domates başta olmak üzere bazı meyve sebzelerin tam çıkış zamanı olduğu bildirildi. Alternatif pazar bağlantısı yapabilecek bir zamanın olmayışının fiyatlarda düşüşe sebep olduğunu vurgulayan uzmanlar, bunun kısa sürede çözülebilecek bir konu olmadığının da altını çizdi.
Başbakan Davutoğlu önlemler
alınacağını bildirdi
Başbakan Ahmet Davutoğlu yaşanan krizin ardından yaptığı açıklamada, meyve-sebze üreticilerini sevindirdi. Rusya'nın Türk ürünlerine karşı başlattığı ambargo ve kısıtlamalara karşı alınacak tedbirler üzerinde çalıştıklarını belirten Başbakan Davutoğlu, ilk olarak Rusya gümrüklerinde bekleyen yaş sebze ve meyvelerin bozulmasını önleyecek şekilde geri çekileceğini söylemişti.
Çarşamba Pazarı
dolup taştı
Rusya ile yaşanan krizin, fiyatları düşürmesiyle birlikte semt pazarlarındaki hareketlilik de iki katına çıktı. 09 Aralık 2015 günü kurulan Çarşamba Pazarı'nda, tezgahlar dolup taştı. Esnafın ürünlerdeki düşüşü fırsata çevirmesi ve vatandaşlara "Putin yemesin siz yiyin" gibi sloganların, satış yöntemlerinin doğmasına sebep oldu. Pazaryerinde bu şekilde değişen sloganlar, vatandaşların da dikkatini çekti. Alışveriş telaşının her dakika arttığı ve günün her saatinde devam ettiği Çarşamba'da, özellikle meyve-sebze tezgahlarındaki hareketlilik gözlerden kaçmadı.
"Biz de limon göndermeyelim"
Türkiye'nin limon ihracatında ilk sırayı Rusya'nın alması, akıllara başka soru işaretlerini de getirdi. Halk pazarlarında dolanan söylemlerde, "Biz de onlara limon göndermeyelim" gibi cümleler ortaya çıktı. Geride kalan 10 aylık rakamlara bakıldığında bu ülkeye 53,8 milyon dolarlık limon ihracatı yapıldı. Bir başka deyişle yaklaşık 90 bin ton limon ihracı gerçekleşti. Rusya'nın Türkiye'nin limon ihracatındaki payı tutar olarak yüzde 25 düzeyinde olarak dikkat çekiyor.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol