Prof. Dr. Duralı, "Kültür ve Medeniyet"i anlattı

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı "Kültür ve Medeniyet" konulu konferans verdi...

Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1'Nolu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı, kültür ve medeniyetin tarihten bu yana üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğu ifade etti.
Birey ve toplumun arasında çözülmez bir gerilim olduğunu dile getiren Prof. Dr. Duralı; "Kaderi kim tayin etmektedir. Sorusu üzerinde durmamızda fayda vardır. Bireysel öz mü, yoksa toplum mu tayin ediyor. Birey olarak ben kendi kaderimi tayin ediyorsam bundan toplum ne kadar pay alır? Toplumun payı nedir? Kendi kaderimi belirlememden toplumum nasıl etkilenir?
Aksine ben kendimi belirlemiyorsam, toplum benim kaderimi belirliyorsa bu durumda benim dünyadaki rolüm nedir? Bu noktada toplum ile birey arasındaki ilişkiyi daha derine götürebiliriz. Bu derinlikte de karşımıza kültür çıkmaktadır. Bu manada diğer canlılardan farklıyız. Her canlıyı belirleyen birinci derece etken kültürdür. Örneğin canlının hareket etmesi, davranışları. İnsanın kendisini bulması bir tür hadisesi değildir.
Bir canlının içsel davranışları içgüdüsel davranışlarıdır. Canlılığımıza paralel bir yapı kültürdür. İnsan iki katlı bir binadır. Bunun alt katı canlıdır. Bu canlılığına beşer diyoruz. Bunun üstünde yer alan ise insan katıdır. Gerek pozitivistlerin gerekse dini yönü ağır basanların iddiası bilim teorisi açısından eşittir. İkisinin de kanıtlaması yoktur. Dini yönü ağır basan inanıyorum diye düşünür. Pozitivist ise dini açıdan bakmaz" ifadelerini kullandı.
İnsan olarak anladığımız ya da anlattığımız ne varsa kültür olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Duralı, tarih ne kadar çeşitli ve uzun olmuşsa o kadar kültür çeşidi görülebileceğini söyledi.
Kültürler arasında ortak yönler olabileceğini üzerinde durulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Duralı şunları kaydetti:
"Kültürlerin altında ortak bir zemin vardır. Her şeyden önce kültürün en önemli belirtisi dildir. Diller kadar birbirinden farklı yapılarla karşılaşıyoruz. Diller birbirinden farklılıklar gösterir. Bu farklılığı dili kullananlar arasındaki kişilerin zihinlerini gösterir. Dil gün be gün değişir. Toplumdan topluma mekandan mekana değişir. Kültürde basmakalıp yoktur. Kültür üç temel özelliği gösterir, bu anlamda kültürler ortak özelliği gösterir. İlki zanaat-teknik, ikincisi din ve sonuncusu da dildir. Kültürsüz toplum, toplumsuz kültür olamaz. İnsanın coğrafyası yoktur. İnsan nereden yaşayabiliyorsa onun dünyası orasıdır. O halde dünya ve yeryüzü aynı şey değildir. İnsanların 300 bin yıldır dünyası, yeryüzü olmuştur. Ama bu zaman içinde değişebilir. İnsan ancak toplumun içinde canlı olarak bulunup burada toplumsallaşır. Nerede insan varsa orada kültür vardır. Nerede toplum varsa orada kültür vardır. Nerede kültür varsa orada zanaat-teknik, din ve dil vardır. Hepsi bir bütünlük oluşturmaktadır." Konferans, soru ve cevap kısmının ardından Prof. Dr. Duralı'ya teşekkür belgesi ve çiçek takdim edilmesiyle sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol