PINARHİSAR DİKİLİTAŞ KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ'NİN MARTDOKUZU ŞENLİĞİ GÜZEL GEÇTİ

03.04.2015 günü Pınarhisar'da Avukat arkadaşım İsmail HAKKIKURT: "Pınarhisar Kaleler mevkiinde Martdokuzu Şenliği yapıldı. Bu etkinliği Pınarhisar Dikilitaş Kültür ve Dayanışma Derneği yaptı. Renkli yumurtalar halka dağıtıldı. Uçurtmalar uçuruldu. İkibin kişiydik. Dernek yeni kuruldu. Pınarhisarlı müzisyenler Murat Gürşan, Uğur, Göksel ve meşhur türkücü ARİF ŞENTÜRK vardı. Türklerin yazılı tarihi belgeleri ortaya çıkarılırken geçmiş kültürü de ortaya çıkarılmalıdır. Sizin gibi yerel kültür araştırmacılarına destek olunmalıdır."dedi.
Pınarhisar Dikilitaş Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı KADİR TAREL: " Martdokuzu Şenliğini yeniden yaşatmak istedik. Eski kültürümüzün güzelliklerini özlemiştik. Renkli yumurtalar yaptık. Kırmızı renkli balon şeklindeki uçurtmanın eni boyu ikişer metreydi. Kalın kınnapla kaleler mevkiinde uçurtmayı uçurduk. Uçurtma büyük olduğundan uçurtmayı tutanı da yukarı kaldırıyordu. Arkadaşa yardımcı olduk. Dernek olarak hıdırrellez şenliğini de kutlayacağız. Çanakkale Savaşlarının yapıldığı yerlere tur düzenleyeceğiz."dedi.
"Dikili taşın tarihsel değerini konuşalım."
KADİR TAREL: " Araştırmacı yazar Nazif Karaçam'ın kitabında yazdığı gibi pers imparatoru Darius savaşa giderken burada konaklamış. Dikilitaş Kaynarca Hamam suyu civarına dikilmiş. Darius'un askeri hastalanmış. Bu Hamam suda Darius'un askerleri yıkanıp şifa bulmuşlar. Darius askerlerin şifa bulmasıyla buraya bir dikilitaş dikmiş. Eskiden bu dikilitaş Pınarhisar'da büyük Türk Bayrağının altındaydı. Şimdi Hotel Konfor'a yakın karayolları tabelasının yanındadır.
Meşhur türkücü ARİF ŞENTÜRK Rumeli Balkan türküleri okudu."dedi.
BERBER CAFER KILIÇ: " Dernek yönetim kurulundayım. Pınarhisar kültürünü yaşatmak istiyoruz. Çocukluğumuzdaki Martdokuzu şenliğini yaşattık. Şenlik Kaleler mevkiinde çok güzel oldu."dedi.
Dikilitaş Derneğinin Kurucu Başkanı MUSTAFA DEMİRBAŞER: " Felsefemiz önce insandır. Kaynaşmak, birbirimize güler yüzle selam vermeden geçmeyeceğiz. Kültürümüze sahip çıkacağız. En son Martdokuzu şenliği 1979 yılında yapılmıştı."dedi.
Pınarhisar Bal Üreticileri Eski Başkanı OSMAN ÇALIK: " Balcılığım dededen kalmadır. Pınarhisar çiçek balını üretmekteyiz. Osmanlı sarayında da bu bölgenin balı kullanılırdı. Donmuş bal gerçek baldır."dedi. Pınarhisar festival gününde balcı arkadaşlar stant açıyorlar. Gelen misafirlere ballı ekmek ikram ediyorlar. Festival güzel geçiyor. Bu güzel sohbeti ALİ DEMİRBAŞER'in kahvede yaptık. ALİ DEMİRBAŞER: " Dedemler Selanik Langaza'dan gelmişler. Emekliyim."dedi.
Eski Martdokuzu, hıdırellez günlerinin neşesini unutmadık.. Pınarhisar Dikilitaş Kültür Dayanışma Derneği üç aylık bir dernek. Martdokuzu şenliğini yaşatması tarihsel ve kültürel yönden çok önemlidir. Halkın birlik ve beraberlik içinde yaşaması için her güzel hareket kalıcı olabilir.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Darius'un dikilitaşı bir rivayettir.Mistik-mitolojik değer taşıyor olabilir fakat hiçbir dönemde "dikilitaş şuradadır" diye bir belge yoktur. O sizin bahsettiğiniz dikilitaş Lüleburgaz ve Kırklareli yolunu ayırmak için vaktiyle dikilmiş bir nişan taşından öteye bir değeri yoktur.Tarih ddiğin belge ister rivayetler sadece sözlü tarihin parçasıdır ama kesinlik bildirmezler.