PINARHISAR BELEDIYE BASKANI MEHMET KAPILI ILE SÖYLESIM

18.09.2008 günü Pinarhisar Belediye Baskani MEHMET KAPILI: “Hayirsever vatandaslarin yardimiyla her gün 400-500 kisiye Ali Özer Parkinda iftar yemegi veriyoruz. Pinarhisar halkinin büyük bir kismi Selanik Langaza kasabasina bagli Stefonya, Karacaköy, Klepe’den 1924 yilinda mübadele muhaciri olarak göç etmislerdir. Yunanistan’dan Selanik Langaza Belediyesiyle kardes olmak için 28 Agustos 2008 günü 21 kisiyle Langaza’ya giderek onlarla görüstük. Bu dilegimizi kabul etttiler. Eylül meclis toplantisinda Langaza Belediyesiyle kardes olma karari aldik.

Yunanistan’da Klepe, Stefonya, Karacaköy’ü, Iskeçe, Gümülcine, Drama, Kavala, Dedeagaç, Vodina, Vardar Ovasi’ni, Atatürk’ün dogdugu evi gezdik. Ecdadimizin yillarca beraber yasadigi Yunanli vatandaslarla beraber dostluklar yasadigi böyle yerleri görmek bizi çok duygulandirdi.

Onlar da bizi çok iyi karsiladilar. Türkiye’den Yunanistan’a göçetmis Rumlarin tamami Türkçe biliyor. 83 yasindaki tercümanimiz Tiryako “Dedelerimiz Sivas’tan göçetmisler. Türkçeyi onlardan ögrendim. Yunancayi hiç bilmiyorlardi” dedi.

Anadolu’dan Balkanlara gelen Yörük Türkleri’nden Osmanli Devleti ihtiyaci oldugu kadar asker almis. Farkli bölgelere savunma amaciyla yerlestirilmisler. Iskan edilmisler. Çiftçilik ve hayvancilik yapmislar. Yazar Nazif Karaçam hocama selam söyle” dedi. Pinarhisar Belediye Baskani Mehmet Kapili Türk tarihine sevdalidir.. Onun bu çalismalari beni çok sevindiriyor. Çünkü, tarihin en büyük milleti Türklerdir. Ben irkçi degilim. Bütün insanlari Yunus gibi sevenlerdenim..

Pinarhisar’daki diger çalismalarinizdan bahsedelim”

 MEHMET KAPILI: Özel Idarenin Belediyeye tahsis ettigi yerde yari olimpik yüzme havuzu bu yaz faaliyete geçti. Yüzme kursu verildi. Ayni yerde hali saha yapildi. Tekwando, futbol yaz okullari açildi. (8-12 yas grubu) Çocuklarimizin spor yaparak sosyallesmesi saglandi. Biz Çocuklugumuzu Yasadik. Simdiki Çocuklarda Yasasin.. Sinav stresleri çok büyük. Pinarhisar Meslek Yüksek Okul binasini Kaymakamlik, Belediye, Pinarhisar halkiyla beraber yapiyoruz. Binanin eksiklerini Cevizköy’lü isadami Ali Osman Keçici tamamlayacak. Sezona yetistirecek” dedi. 2008 Pinarhisar Belediyesi Kültür Yayinlari arasindan Pinarhisar-Tsarevo Kültürel Agi kitabini Prof-Dr. Engin Beksaç- Ars. Gör. Firat Arapoglu, Ögr. Gör. Sule Nurengin Beksaç- Dr. Daniela Agre hazirlamis. Kitabin önsözünde: “Tsarevo (Çarevo) ve Pinarhisar sinir ötesi isbirligi projeleri kapsaminda bir araya gelmis iki ilçe olarak kendi Kültürel Miraslarini ortaklasa tanitma yoluna gitmekten kivanç duyarak bu kitabin hazirlanmasina imkan tanimislardir. Esasen binlerce yil geriye giden kültürel olusumlariyla her iki ilçe de zengin bir kültürel mirasin sahibi olarak kendi kültürel miraslarindan onur duymaktadir.”

Balkan Türk tarihinin Gizini Çözmek, Gidip Oralari Görmek Isterken Hayat Kavgasinin Yorgun Damarindayiz... Halk olarak ekonomik sikintilarimiz çok büyüktür. Krizler ve issizlik gençlerimizin is bulma, is kurma umutlarini söndürmesin. Insanlik artik bu sorunlari assin. Herkes her yerde insanca ve dostça yasasin.. Esas derdimiz bu..

Pinarhisar-Lüleburgaz Arasindaki Yolda Ataköy, Ceylanköy, Hamzabey, Eskitasli, Yenitasli, Turgutbey Köyleri var. Yollari düzgün, evleri bahçeli olup parke taslarla kapli. Turgutbey’i tanimak istedim. Birkaç gün önce Turgutbey Köyüne ugradim. Turgutbey’de  güzel lokantalar var.

Turgutbey Köyünde Market Isleten Levent Aktas: “Annem Ahmatlar (Ahmetler) köyündendir. Babam Turgutbey’lidir. Yüz yasindaki babaannem Yenitasli’dir. Dedeler Bulgaristan Yenisar Kasabasindan çok eskiden gelmisler” dedi.

Lüleburgaz’da Hemsehrim, Lokantaci KADIR ISKAR “Yazilarinizi internetten okuyorum hocam” dedi. Kadir Iskar espirili, sporcu ögrencilerimizdendir. Hasta Cimbomludur. Lokantacilarin piridir. Lüleburgaz’a yerlesti. Bir yegeni Trakya Cam’da çalisiyor. Babasi Hosgör (Iskar) lokantasinin sahibiydi. Bayram Sezer, Mümin Koç, Kemal Deviren’le aksamüstleri Hosgör (Iskar) lokantasinda yorgunluk atardik. Kadir Iskar okulun atletizm ve basketbol takimlarindaydi. Güzel bir gruplari vardi... O günler essiz bir siirdir.. 

Trakya’da 1989 Bulgaristan Göçmenlerinden Pekçok Kisiyle Tanistim. Çorlu Velimese beldesinde yasayan Hatice kiz: “Bulgaristan’in Silistre Iskra Köyünden 1989 yilinda geldik” dedi.

Çorlu Saglik Mahallesinde Kirklareli Kofçaz Köylüleriyle Onlarin Kahvelerinde Sohbet Etmistik. Gençler fabrikada çalisiyor. Emekliler kahvelerde sohbettedir. Sair ve Türkücü, Romanci, Köse yazarlarimiz Hasan Öztürk’e Çok Selam Ettiler..

Çorlu Veliköy’de bir minübüste genç kiz “Istanbul Danone’de çalistim. Maasimi gününde aldim. Eve ve kendime katkida bulunuyorum” dedi...

SARAY ILÇESI BÜYÜKYONCALI

BELDESI- VIZE ÇAKILLI BELDESI

GEZI IZLENIMLERIM

Marketler karsisinda zor durumda kalan bazi küçük esnaf dükkan kapatiyor. Bu konuda istatistikler yapilmis. Küçük esnafa Halk Bankasi ve bazi esnaf dernekleri destek veriyor. Kirklareli Esnaf ve Kefalet Kooferatif Baskani Hasan Kiraz yillardir esnafin en zor aninda yanindadir. Bu konuyu kendisinle konusmustum. Lakin dükkan kiralari, giderler çok. Esnaf eski güzel günlerin özlemi içindedir.

Mart 2008 günü Tekirdag’in Saray ilçesi Büyük Yoncali’da Yasayan Köy Enstitülü Ögretmen RAFET TOPUZ “Yasim 84. 37 yil ögretmenlik yaptim. Bizimkiler Kirim Büyük Lampat ve Küçük Lampattan gelmislerdir.

Yazdigim kitaplarin isimleri Çanak Ali, Milos Anilari ve Acilari’dir. Dizi yazilarim Kesan Önder gazetesinde yayinlanmisti. Gazeteci Feyzullah Aktan ögrencim olur. Uzun yurt disi gezilerim oldu. Avrupa’yi, Asya’yi, Amerika’yi, Uzakdoguda Çin’i, Japonya’yi, Honkong’u, Bankgonk’u, Singapur’u, Tokyo’yu dolasmistim. Bu gezilerimi dizi halinde Önder gazetesinde yayinlamistim” dedi.

“Kitap yazma aski neden dogdu?”

RAFET TOPUZ: Çanakkale gezilerinden Hasan Topuz’un ogluyum. Babamin 357 sayfalik eski dilde yazilmis bir kitabi var. Ben bu el yazmasi kitabi okuyucularima söyle tanittim: Uzun sabrin ürünü el yazmasi bir kitap./ Bugün hala ediyor okuyanina hitap./ Maklabeli ve ciltli babamin yadigari./ Kütüphanemin kraliçe nigari../ Bu yazma aski bana babamdan mirastir.

1943-44 Lüleburgaz Kepirtepe köy enstitü mezunuyum. Kepirtepede kütüphane memurlugu yaptim. Bir kiz ve birde oglum var.

Meslek hayatim burada geçti. Siirlerim, ödüllerim var.” dedi. Büyük Yoncali’da konustugum Arastirmaci Yazar Selman Aki “Trakya ses gazetesini çikariyorum.

Eserlerim : Yunan’in Ardinda Kalan Sis perdesi, Çerkezlerinden Çerkezköy’e. Iki kitabim var. Yasim 45. Bes yildir ilgi duydugum konulari arastiriyorum. Simdi köylerle ilgili çalismalar yapiyorum. Köyler hangi tarihte kurulmus? Hangi Türkmen, Yörük. Tatar boylarindan oldugunu tespit etmeye çalisiyorum.

Saray Belediyesi önünde TASLARIN ANLATIMIYLA TARIHIMIZ sergim bir müze konumunda hazirlaniyor. Belediye adina Açik Hava Müzesi olacak Roma- Bizans- Osmanli tarihi ile ilgilidir” dedi. Büyükyoncali Belediye Baskani Nurettin Yilmaz’dir. (22 Eylül 2008 günü Nurettin Yilmaz’la tanistim. Belediye Baskani Nurettin Yilmaz Büyükyoncali’da Kirim Tatarlari (Kirim Türkleri) ile ilgili olarak her yil senlikler düzenliyor.) Kirklareli Sise Cam Fabrikasinda insan kaynaklari müdürü, Kirim Türkü Talat Heral bu gibi senliklere katilarak fotograf sanatina gönül vermis arkadaslariyla Lüleburgaz’da her yil sergiler açmaktadirlar. Bir gün de Kirklareli’nde böyle bir sergi açarlarsa çok mutlu oluruz. Türk Dünyasina selam olsun..

Zabita Ahmet Tinaz “Dogma büyüme Büyükyoncaliyim. 1882 yilinda dedemin annesi burada dogmus. 93 harbi yillarinda Büyükyoncali kurulmus. Burada Kirim Tatarlari da var.

Balkanlar göçleri Kirklareli, Saray, Büyükyoncali’ya Trakya’ya akivermis.. Büyükyoncali’nin eski adi MANIKA’dir.” dedi.

Büyükyoncali Halkla iliskiler Md. Murat Erda ile de küçük bir sohbetimiz olmustu. Büyükyoncalida 240 tane toplu konut yapilmis.

Bir Emlakçi “Yerlesime açilan parseleler çok büyük. Küçük yatirimcilar bu büyük parselleri alamiyor. Bu sorunu belediye baskanimiz çözerse seviniriz” dedi. Sanayinin oldugu bölgelerde hizli yerlesim var.

Ayni gün Vize Çakilli Belediye Bsk. Halil Soyaslan’la Makaminda Sohbetimiz Oldu. Halil Soyaslan: “Asirlik Çinar Agaci 810 yasinda . Dedelerimiz Bulgaristan Karnabat Muharicidir. Çakillida Çok Yakinda Bir Çimento fabrikasi kurulacak. Halk Buna Tepkilidir. Yasim 58.” dedi. Çakilli’da eski meshur futbolculardan SASU lakapli Mecit Akyol’la karsilastim.. Onunla eski futbol günlerini konustuk. Çakilli’da Canli Alabalik satan bir balikçi arabasinin etrafindaki insanlarla konustum. Alabalik 2 YTL. Asirlik Çinar agacinin bulundugu mekandaki kahvede sohbet güzel olur. Tarihi Çinar altinda çay içmenin keyfi bir baska güzeldir... Bahçeli evlerde yasayan belde halki mutludur.

Kirklareli Hastane Caddesinde MARKA SHOP Butik 14.09.2008 Günü Açildi.. Harika ... sahibi Nilüfer Hümmettir. KIRKLARELI CAFE 288 Restaurant Trakya’nin Gözdesidir.. Gökhan Hümmet beni CAFE 288 Restaurant’ta bir iftar yemegine davet etti. Tesekkürler.. Gürhan Toker ve esi, annesiyle de o aksam görüstüm. Babaannem Cevriye (Cevka) Demiraco ile Meryem Güngör kardes çocuklaridir. Gürhan Toker ve esi, Gökhan Hümmet ve esi benim çok sevdigim ögrencilerimdir. Eski ögrencilerime selam olsun.. Aksam günesinin son isiklari bize veda ederken bu güzel sakin ortamda yemek yemek çok güzel.. Hani herkes buraya gelip bir aksam yemegini çoluk çocuguyla yese.. Hayatin güzelliklerini farkedebilse.. Yasamadan bu dünyaya veda edenler var.. Yalniz çalismak yetmiyor.. Yasamakta lazim..

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol