PINARHİSARLI ŞAİR HÜSEYİN ALÇELER'LE SÖYLEŞİ

25.10.2013 günü PALA Lakablı Şair efendi insan Pınarhisarlı arkadaşımız HÜSEYİN ALÇELER'LE edebiyatın önemini, şiiri konuştuk. "PALA lakabın pala bıyıklarından mı geliyor?"
ŞAİR HÜSEYİN ALÇELER: "1956 Pınarhisar doğumluyum. 1963 yılında annemi kaybettim. Küçük yaşta öksüz kaldım. Babam Kırklareli'nin Ahlatlı köyüne çobanlık yapmaya gitti. Bana dedem İbrahim baktı. 1970'li yıllarda İstanbul'a gittim. Dokuma fabrikalarında çalıştım. Sakız üreten fabrikalarına maniler yazdım. Doğaçlama şiiri severim" dedi.
"Şiir nedir sizce?"
HÜSEYİN ALÇELER: Şiir yaşam tarzıdır. İki yüz tane şiirim var. İlk şiir kitabım SEVDA YOLLARIDIR. İlk şiir kitabım 2009 yılında Samsun'da basıldı. Dünyanın en büyük ikramiyesini tutturmuş kadar sevinmiştim.
İki kızım var. Pınarhisar halkıyla bütünleşerek yaşıyorum. Canı sıkılan yanıma gelir. Ona birkaç şiir okurum. Teselli ederim." Dedi. "Dedeler nereden gelmişler?"
HÜSEYİN ALÇELER; "Konya civarından Rumeli'ye göç eden Yörüklerdeniz.
Makedonya İştip'ten 1924 yılında Pınarhisar'a gelmişiz. İştip'teki köyümüzün adı POÇAVA imiş. Pınarhisar'ın Akören köyünden meşhur ÇETE HASAN benim amcamdır.
Çete Hasan arkadaşlarıyla beraber Pınarhisar çevresinde Yunanlılara karşı çetecilik yapmıştır. Pala lakabım büyük dedem Rıfat'ın kılıcı çok büyükmüş. Onun kılıcına "pala" derlermiş.
Pala lakabı dedemden kalmadır. Rıfat dedem Poçava köyünün muhtarıymış.
Yüzyıl önce Poçava köyüne saldıran çetelere karşı Rıfat dedem ve arkadaşları mücadele etmişler" dedi.
"Güzel bir şiirini okur musunuz. Halk şairlerinin şiirleri güzel olur"
HÜSEYİN ALÇELER: "Baba gittin bir ben kaldım/ Ondan bundan borç aldım/ Çırpındıkça dibe battım/ Öde öde bitmez baba/ O bankaya bu bankaya/ Para bitti kaldık yaya/ İmkan olsa uçsak aya/ Öde öde bitmez baba/ Cüzdanda doldu kartlar/ Yakında icralar patlar/ Dört kollu da herkes rahatlar/ Öde öde bitmez baba/ Söyle palam söyle sözüm söyle/ Bilmem yaşanırmı böyle/ Birde baktımda herkes öyle / Öde öde bitmez baba.
Hüseyin ALÇELER'in şiiri toplumsal sorunumuzun aynası gibi. Çok beğendim bu güzel şiiri. Pınarhisar halkıda bu güzel şiiri ezberlemiş.
Şair Hüseyin Alçeler efendi, insancıl, çok saygılı bir kardeşimiz. Yaşamın uzun çileli yollarında kendini şiirin rüzgarına kaptıranlardan. Selam olsun Trakya şairlerine… Şair Erman Ulusoy'un güzel şiirlerini Kırklar Haber'de okuyoruz. Güzel bir şiir antolojisini hazırlamaya çalışıyormuş.
Sevdiğine kavuşamayan gönüller yer altı su kaynaklarına benzerler. Bir gün yeryüzüne çıkıp çağlayan gibi akarlar.
 Mısraların romantik şarkısı elem dolu hüzün doludur.
 Şair olmak sorumluluk ister. Sevdalı ruhların yalnızlığında gecenin karanlığında göz kırpar mavi yıldızlar.
Mavi yıldızlar şarkı söyler yapayalnız romantik gönüllere. Yıllar akıp gider. Saçlarımıza karlar yağar.
Hazan Mevsimi gibidir yıllar. Bir yudum sevgi için yolcudur. Kofçazlı öğretmen kardeşim İlyas Yalçın…
Sevgi yolunda yürümek isteyenlerdeniz. Savaşlara, teröre, şiddete karşıyız.
Yaşamak her şeye rağmen güzeldir kardeşim…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol