Kırklareli Kaynarca beldesinde Mübeccel Valandova ile kısa bir söyleşim tanışmam oldu. ''Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan iki kez Kaynarcadaki eski komşularını ziyaret etmiş. Siz onu gördünüz mü?''
KAYNARCALI MEBECCEL VALANDOVA:
''1932 doğumluyum. Atatürk'ün kız kardeşi iki kez bize gelmişti. Birinci gelişinde çok küçüktüm. Arabayla gelmişti. İkinci gelişinde biraz daha büyüktüm. Emekli öğretmen Nazif Karaçam beni yolda görmüştü. Ona da anlatmıştım.'' dedi. Teşekkürler.
Bu konuyu altı yedi yıl önce Kaynarca'da genç Hamit Yen bana anlatmıştı. Bende gazeteye yazmıştım.
GENÇ HAMİT YEN:
'' Atatürk'ün kız kardeşi makbule Hanım yıllar önce bizim eve misafirliğe gelmiş. Bizim eski komşumuz oluyormuş.'' dedi. Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım Selanik Langaza kasabasında Atatürk'ün dayısının çiftliğinde kalmış. Eşini kaybedince Zübeyde Hanım Langaza'ya yerleşmiş. Ağabeyi Hüseyin'in Çiftliğinde kalmış. Pınarhisar Dere Mahallesinde Kaynarca beldesinde Selanik Langaza göçmenleri yaşıyor. Balkan muhacirlerinin hikâyelerini çok dinledim. Önadım ve Kırklar Haber gazetelerinde onların öykülerini yazdım. Kaynarcalı Macit ÖZSOY ve eşi eczacı Ayten Özsoy'da Makbule Atadan'ın Kaynarca'ya geliş öyküsünü anlatmıştı. Pınarhisar ve Kaynarca'da Atatürk'ün eski komşuları yaşıyor yazımı gazetede yazmıştım..
Kaynarca'da kahve önünde otururken kaynak suyu şırıl şırıl akıp giderken muhabbet güzel olur.
Kaynarcalı Şoför arkadaşım:
‘‘Makbule Atadan Kaynarcaya geldiğinde bizimkiler ona karpuz kavun hediye etmiş. Makbule Hanımda onlara cebindeki bozuk paraları
vermiş.'' demişti.
Kaynarcalı çok değerli arkadaşlarımla pek çok kez konuşup söyleşiler yapmıştım. Trakya'da, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde Balkan göçmenleri yaşıyor. 1877-78 (93 Harbi) Osmanlı Rus savaşı sonucunda Balkanlardan Trakya'ya ve Anadolu'nun çeşitli yerlerine göçeden Türk ve Müslümanların yaşam öyküsü bir dramdır. Birinci Balkan savaşı sonrasında da zulümden kaçan Balkan göçmenleri kardeşimizdir bizim. Birinci Balkan savaşında Bulgar Ordusu Çatalca'ya kadar gelmiş. İstanbul'u almak isteyen Balkan Ordusu Çatalca savunma hattında durdurulmuş. Binlerce şehit vermişiz. Çatalca derelerinde kan akmış. İki kez Çatalca'yı ziyaret etmiştim. Halka söyleşiler yapmıştım. Çatalca il yıllığını Kaymakamlıkta bulmuştum. Güzel bir yıllıktı. Ondan yararlanmıştım. Istranca Dağları eteklerinde kurulmuş Çatalca. Selanik göçmenleri yaşıyor Çatalca'da.Rumeli (Romaeli) Balkan göçmenlerinin Balkanlardan gelip Türkiye'ye yerleşmesiyle Kalkınma seferberliğinde Türkiye'ye her alanda büyük katkı yapmışlardır. Yeşil pasaport çıkardım. Balkan ülkelerini gezmek istiyorum..
'' İyi günler ilerde'' dermiş, Edirneli Tarihçi Osman Peremeci... Ruhu Şad olsun.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol