Peynir Diyarı Kırklareli'ni dikiş tutmayacak

Belediye Beklenen Adımı Attı
Kırklareli'nin Kalbi Sıcak Asfalt ile Yamandı

"Bulaşık bile yıkamıyoruz." Sesleri
arasında çözülemeyen, İÇME SUYU, Seçim vaadi olmaktan öteye geçemeyen, KAPALI PAZARYERİ, Büyüyen Kırklareli'ne yetmeyen OTOGAR, Beldelerde bile olmayan, BELEDİYE HİZMET BİNASI, 2013'e damga vuran dubalarında çözemediği, TRAFİK, Saatlerce park yeri bulamayan MAĞDUR SÜRÜCÜLER gibi sorunların ve Kırklareli'nin kalbini son yılların en büyük YAMASI ile yamamak için dün çalışmaları başlatan Kırklareli Belediye Başkanlığı, Karagöz'ün ve Kırklarelili vatandaşların şaşkın bakışları altında ömrü 1 yıl olan sıcak asfaltı Kırklareli'nin göbeğine dokundurdu

Köyleştiğimiz süreçle birlikte 2004 yılında gözlerini açan, Belediyecilikten anlamayan siyasileri milli değerlerimizi kullanarak başımıza Belediye Başkanı olarak gönderen alışılagelmiş zihniyet,
eksiklikler - yetersizlikler ile birlikte; İçme suyu, kapalı pazaryeri, otogar, mağdur sürücüler, trafik, Belediye hizmet binası gibi 5 Sorunun dışında sıradan ve ömrü kısa hizmetleri ile 30 Mart sonrası 10 aylık süreci noktaladı.

Nerede olduğumuzun mektubunu alan Kırklareli Belediye Başkanı, halk odaklı projelerin hayata geçirilmesinde ilk sırada bulunan İZİN kapısından girildiğini ve Belediyecilik anlamında nerede olduğumuzun gözler önüne serildiği günün arifesinde, DEV YAMASI ile görücüye çıktı.
2014'ün Son düzlüğünde Kırklareli Belediye Başkanlığından alışılagelmiş YAMA görüntüsünün dışına çıkarak, Meşhur Karagöz heykelimizin hemen önünden başlattığı sıcak asfalt çalışması ile önümüzdeki yıla kadar yolu kurtardı. Bilindiği gibi malum yapının ömrü 1 yıl.
Türklerin kendine has icatlarındandır kamyon arkası yazıları. 'İsyanım yollara…' onlardan biri. Yolların emekçilerinin cümle âleme verdiği bu mesaj oldukça anlamlı. Çünkü, Kırklareli'de yolların kalitesi, Cumhuriyet'in 100. yılına gittiğimiz şu günlerde dahi kimsenin yüzünü güldürmüyor
Kamyon arkalarındaki 'İsyanım yollara!' yazısı boşuna değil. Sürekli bakım ve onarım gören asfalt yollar, vatandaşı bazen isyan noktasına getiriyor. Çözüm ise ucuz, uzun ömürlü ve fren mesafesini kısaltan beton yollar öneriliyor. Günü kurtarmak için 2004 yılından günümüze Kırklareli'ni yamaları ile DİKİŞTUTMAZ olarak adını öne çıkaran CHP'li Kırklareli Belediye Başkanlığına duyurulur.
Aslında yolları bir kere yaptıktan sonra yamalı bohça hâline getirmemenin bir yolu var. Mucize formül ise beton yollar!
Bu tür yolların ömrü ortalama 34 yıl. Dile kolay. Bu rakam asfalt yol ömrünün tam 34 katı. Ayrıca, beton yollar, fren mesafesini azaltıyor, gece görüş rahatlığı sağlıyor ve çevreye zarar vermiyor.
"Asfalt ve beton yolların ilk yapım maliyetleri arasında da büyük fark yok, hatta beton yolun maliyeti bazı durumlarda daha düşük. Faydalı ömür bazında ise beton yol tartışmasız çok daha ekonomik." Diyen Konunun uzmanları mı? Daha çok biliyor, yoksa yama üstüne yama yapan bizim Kırklareli Belediye başkanlığımı?
ADI ÜZERİNDE SICAK ASFALT YAMASI!
BETON YOLUN ÖMRÜYSE DAHA UZUN
Beton yol kaplamasının en önemli üstünlüğü, hizmet ömrü ve dayanıklılığı. Bugüne kadar uygulanmış projelerde asfalt ve beton yolların aynı iklim şartlarında servis ömürleri (tamire ihtiyaç gösterme süresi) 20-25 yıl olurken, asfalt yollarda 1 İLE 5 yılı geçmemekte.
Başka bir araştırmaya göre de beton yolun beklenen ömrü 34, asfalt yolun ise 3 yıl. Bu araştırmada asfalt yolun 3-5 yılda bir de küçük bakımlar istediği belirlendi.
Beton yolların taşıma gücü yüksek. Bu tür yollar üzerine gelen yükleri asfalta göre çok daha geniş bir alana yayarak zemine iletiyor. Yani taşıma gücü taban zeminine bağlı değil. Bu nedenle, beton yol zayıf zeminler üzerinde asfalt yollara göre daha dayanaklı oluyor.
Asfalt yollarsa üzerlerine gelen yükleri bir alt tabakaya iletir. Yükler, her bir tabaka geçişinde gittikçe yayılır ve daha geniş bir alana dağılır. Dolayısıyla zemin zayıfsa yolun üstünde de şekil değişiklikleri görülür. Bu yüzden, ağır trafik altındaki yolların beton olması daha uygun.
Asfalt uygulaması düşük sıcaklıkta ve yağışlı havalarda yapılamadığından yapım ve onarım mevsimi kısa.
Beton yol ise asfaltın aksine ıslak zemin de dâhil her iklim şartlarında yapılabiliyor. Asfalt kaplaması belirli bir sıcaklıkta dökülüyor ve silindirle sıkıştırılıyor.
Bu sıcaklık değerindeki düşme sonucu sıkıştırma iyi bir şekilde gerçekleştirilemiyor ve asfalt işlenebilirliğini kaybediyor. Beton kaplamalar ise vibratörlerle sıkıştırıldığından, ısı kaybı gibi bir sorun meydana gelmiyor.
Beton yolların bağlayıcı maddesi çimento ise herhangi bir uçucu kimyasal ihtiva etmiyor. Bu yüzden beton yol için yaşlanma söz konusu değil.
Eritici maddeler de beton yollarda bir etki yapmıyor. Asfalt yollarda ise yüksek sıcaklıklarda araç tekerlerinden kaynaklanan izler meydana geliyor.
BETON, FREN MESAFESİNİ DE KISALTIYOR
Beton yollar kaymaya karşı daha dirençli. Boyuna sürtünme katsayısı, asfalta göre daha düşük.
Yol yüzeyi de düzgün olduğundan yağış suyu kolay akıp çabuk kuruyor. Kuru, pürüzsüz beton bir yolda 100 km ile giden otomobil 49 metrede dururken, asfaltta bu mesafe 58 metreye yükseliyor. Islak yolda ise bu rakamlar 96 metreye, hatta 109 metreye çıkıyor.
Ağır araçlar asfalt yollarda beton yollara göre daha fazla bozulmaya sebep oluyor.
Beton yollar açık renkli olduğu için araç ve yol aydınlatmasından gelen ışığı daha az emer. Böylece gece görüşü artar.
Islak olduğunda bile tehlikeli far yansımalarına sebep olmaz. Ayrıca beton yollarda sürüş konforu yüksektir. Araçlar daha az gürültü ve titreşim yapar.
Maliyete gelince… Konuyla ilgili Türkiye Hazır Beton Birliği'nin yaptırdığı çaplı araştırma ve yurtdışındaki verilere göre beton yollar asfalt yollara göre yüzde 10 ile 46 arasında daha ucuza mal oluyor.
ASFALT YOLA GÖRE BETON YOLUN
ÜSTÜNLÜKLERİ
Ömrü uzun Maliyeti ucuz Temini kolay ve yaygın Taşıma gücü yüksek mesafesini kısaltıyor Yağışta suyu daha az tutuyor Gece görüş rahatlığı sağlıyor Yerli kaynaklardan üretiliyor Döviz kaybına yol açmıyor Her hava şartında yapılıyor Çevreye zarar vermiyor Sürüş konforu yüksek Yakıt tasarrufu sağlıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol