Pazar büyüyor, peki Kırklareli buna hazır mı?

Hastane Caddesi boyunca uzanan Çarşamba pazarı her geçen hafta hem tezgâh sayısı hem de müşteri sayısı bakımından artış gösteriyor. Bu büyümeyi ve gelişmeyi izleyen Kırklarelili pazarcılar ise konuyu şöyle değerlendiriyor;
"Bir Kırklarelili olarak yaşanılan bu hızlı büyümeyi korkarak izliyorum. Günden güne büyüyen bir pazara sahibiz Trakya'nın en büyük pazarı olarak gösteriliyor. Ama bunu pazarcı esnafının kazandığı para konusuna getirecek olursak durumun aslında anlatılan kadar parlak olmadığı söyleyebiliriz. Her pazarımızda yeni tezgâhlar ve yeni satıcılar ekleniyor pazarımıza. Bu gelişme ve büyümeye büyük marketlerin yaptığı promosyonlarda eklendiğinde işimiz aslında anlatılan kadar parlak olmadığı gerçeği çıkıyor ortaya.

Yapılması gereken gelen kayıtlı pazarcılar içerisinden Kırklarelili pazarcı ve Kırklareli nüfusu kadar oranında bir sayıyı kabul etmeli yetkililer. Bunu yapmayarak bu mesleğin aslında sonunun getiriyorlar. Bir an önce yetkililerin bu konu ile alakalı bazı düzenlemeler ve çalışmalar yapmalarını istiyoruz."
 "Elektro şok ile balık avı yüzünden bu haldeyiz"
Pazar içinde yaptığımız pazarcı sohbetlerinde balık fiyatlarında yaşanılan sıkıntılı dönemi ise yıllarını balıkçılığa vermiş olan Balıkçı Hasan değerlendirdi. Yaşanılan sıkıntılı dönemi denizlerde değişen avlanma tekniklerine bağlayan ‘Hasan Amca’ olayın içinde olan biri olarak durumu şu şekilde anlattı;
"Yıllardır bu işi yapıyorum. Yıllardır fiyatların bu kadar düşük ve sabit düzeyde gittiğine şahit olmamıştım. Son ay da yaşanılan bazı gelişmeler yüzünden balık bulmakta zorlanıyoruz. Bunun en büyük nedenleri arasında teknoloji ile birlikte değişen avlanma teknikleri bulunmakta. Herkes doğal yollarla avlanmış olsa ne balık türlerinde bir sıkıntı yaşanacaktır, nede fiyatlar bu kadar farklılık gösterecektir. Elektro şok ile avlanılmak istenilen balıklara binlerce volt elektrik verilmekte. Bu sayede balıklar ürkütülerek Karadeniz ve Marmara'dan başka ülkelerin deniz sahiline kaydırıyorlar. Bunun neticesinde ise bizler yani balıkları çok seven Kırklarelili bu manzaralar ile karşı karşıya bırakılıyor. Denizlerimizde bu tür avlanma tekniklerine karşı yetkililerin önlem alması denizlerimizin geleceği adına atılacak en önemli adımlardan biridir."
Çarşamba pazarındaki yoğun
kalabalık yine aynı
görüntüleri beraberinde getirdi
Haftalardır hem fiyatlar konusunda yaşanılan sancılı süreç hem de havaların elverişli olmayışı Kırklarelili vatandaşı ve Çarşamba pazarına gelen pazarcı esnafını memnun etmi yordu. Dün itibari ile hem fiyatların sabitlenmesi hem de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinden yüksek olmasının da etkisi ile Çarşamba pazarı herkesi memnun etti.
Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte ekmeğini pazarlarda tezgâh açarak sağlayan vatandaşın haklı telaşı kış mevsiminin en korkulan döneminin atlatılması ile geride kalmış. Yazdan kalma bir Çarşamba gününe uyanan vatandaş Çarşamba pazarının haftalardır süren dinginliğini ve sessiz halini bu hafta değiştirdi.
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması ve vatandaşın haftalardır kısmen de olsa yararlanamadığı Çarşamba pazarı bu hafta tarihi kalabalıklarından birinin yaşanmasını da beraberinde getirdi.
İki haftadır kilogram fiyatı 10 TL' yi gören hamsi ve istavritin kilogram fiyatının  7 TL 'ye düşmesi meyvelerin bir çok çeşidinin kilogram fiyatının 1,5 TL 'de  sabitlenmesi de vatandaşının ilgisinin bu hafta diğer haftalara göre daha fazla olmasını sağladı.
Ev hanımları organik ürün peşinde ve büyümeden de memnun
Son Çarşamba ve Cumartesi pazarlarının en dikkat çekici pazarcı esnafları arasında yer alan Balkan köylerinden gelen ve evlerinin ekonomisine katkı sağlamak isteyen köylü kadınları ile Kırklarelili ev hanımlarının buluşmalarını her pazar izlemekteyiz.
Özellikle “alternatif tıp” olarak adlandırılan ve son zamanların popüler mesleği aktarlardan sıkılan Kırklarelili ev hanımları daha çok Balkan köylerinden gelen ürünleri tercih etmekte. Kilosu 1TL'den satılan balkabakları, poşeti 2 TL'ye satılan ıhlamur, nane, gibi bitkisel çaylar. Şişelere konmuş organik reçeller ve pekmezler yine talep gördü. Ayrıca bir çok çeşit çiçek çayları da 1 TL' lik paketleri kapışıldı
Balık fiyatlarında artış tedirgin ediyor
Kırklareli genelinde tüketilecek gıda ürünleri bakımından değerlendirdiğimizde balığın açık ara önde olduğunu söyleyebiliriz. 2012 yılında balık ürününde yaşanılan bu talep fazlasının nedenleri arasında yaşanılan bereketli sezon ve fiyatlardaki yaklaşık 4 aydır fiyatlardaki sabit durumun olduğunu söyleyebilirdik. Fakat son ayda 10 TL kilogram fiyatını gören Hamsi ve istavrit bu pazar Hamsi ve istavritin kilogram fiyatı 7 TL oldu.
Karadeniz palamudun tanesi ise 2,5 TL olarak satıldığı günler çok geride kaldı. Fiyatlarda yaşanılan bu çıkış Kırklarelili vatandaşın hedefinden sapmasına neden olmadı. Sabah erken saatlerden itibaren önlerinde oluşan kuyruklar nedeni ile Çarşamba pazarının en kıskanılan tezgâhları arasındaydı.
Domatesin fiyatı nihayet sabitlendi
Ocak ayı Cumartesi pazarında patlak veren domates krizi bu Çarşamba pazarında da sindirilebildi.. Elde var olan stokların domates festivaline satılması ile domatessiz kalan meyve ve sebze halleri gelen talepleri karşılayamamıştı. Aradan geçen bir aylık zamanda kendini toparlayan hal'ler nihayet pazarcı esnafının da gülmesine neden oldu.
Kahvaltılıklar ilgililerini kendine çekmeyi başardı
Kış mevsiminin en çok talep edilen mutfak ürünleri olan bakliyatlar Kırklarelili hanımlarında gözdesi durumundaydılar. Pazarcı esnafı tarafından 1 kilogramlık paketler halinde hazırlanmış bakliyat ürünleri uygun fiyatları ve kış mevsiminin gerektirmesinden dolayı ev hanımlarının ve evde yaşayan üniversite öğrencilerinin gözdesi oldu. ayrıca kahvaltılık ürünleri satan tezgah önleri de istenilen ve beklenen hareketliliğin geldiğinin sinyallerini verdiler. Özellikle peynir ve zeytin satışında beklenen rakamlara ulaşıldığı Çarşamba pazarında peynirin fiyatı 5 TL zeytinin fiyatı ise 4 TL den başladı herkesin bütçesine kadar bir çok çeşidi bünyesinde bulunduran kahvaltılık tezgahları ilgilileri kendine çekmeyi başardı.
Seyyar aktarlar ve köylü satıcılar
2000 yılı ile birlikte insan hayatına hızlı bir giriş yapan obezite hastalığı sonrasında daha önce pekte ilgi göstermediğimiz konularda çeşitli atılımlar yaşandı. Özellikle diyetisyenler ve aktarlar bu hastalığın insan hayatına girmiş oldu. Kırklareli'nin hemen her köşesinde görmeye alıştığımız aktar dükkânları pazarlarda da ciddi sayılara ulaşmış durumda. Alternatif tıp olarak insanoğluna lanse edilen aktarlar reçetesiz ilaç görevi üstlendiği bu piyasada yinede vatandaşlar tarafından ilgi ile karşılanmakta. Kırklareli'nin çeşitli köylerinden gelen ve Kırklarelili tarafından yolları gözlenen köylü pazarcılar hem getirdikleri taze ve organik ürünler hem de pazarlığa Oturulduğunda tanıdıkları opsiyonları ile vatandaşı etrafında toplamasını biliyorlar.
Yeşil sebzeye talep
Dereotu, roka, ıspanak, maydanoz, marul, lahana, pırasa, soğan gibi yeşil tonunun ağırlıkta olduğu sebzeler ise Çarşamba pazarının olmaysa olmaz ürünlerinin başında geliyor. Demek yâda tane hesabı ile satışa sunulan yeşil ürünlerde her Pazar olduğu gibi talep patlamaları yaşanmakta. Televizyonlar ve gazetelerde oluşturulan sağlık köşelerinde devamlı öğütlenen "Sebze ve meyve yemeli insan" parolasının altınında boş olmadığını ve insanın birçok konuda bu sektör sayesinde güzel olana yönlendirilebileceğini de görmekteyiz. Genelde cüzdandaki bozuk paraların değerlendirildiği tezgâhlar olarak bilinen tezgahlarda yaz ve kış mevsimi boyunca vatandaşa şifa olmakta.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol