PROF. DR. LEVENT SAYLAN VE KÜRESEL ISINMA SORUNU

Bir vesile olmazsa, birileri bu toplantilari düzenlemezse, bilgiyi sunan bulunmazsa, yani karanliktan sikâyet edenler için biri kalkip mum yakmazsa aydinlanma, bilgilenme nasil olacaktir?
Bu isi son yillarda Kirklareli'de Anadolu Üniversitesi Açik Ögretim Fakültesi Kirklareli Subesi Müdürü Ögretim Görevlisi Münir Saygin yapmaktadir. Kirklareli'nin aydinlanmasina, ilgi duyanlarin bilgilendirilmesine gönüllü talip olmustur. Bunu Kirklareli'nde yapan kaç kisi, kaç kurulus vardir? Bilmiyorum ama Münir Saygin bu toplumsal hizmeti götürüyor.
Münir Saygin su siralar Kirklareli için önemli bir aydin ve egitimcidir. Bilgiye açik bir insandir. Gönüllü hizmeti sevmektedir. Kirklareli'ni, Kirklareli'de ne yapilip ne yapilamiyacagini, bunu kimlerle yapacagini bilen bir kisidir. Nitekim dünyanin ve Türkiye'nin konustugu güncel konu olan "IKLIM DEÄzISIMI NEDENLERI VE ETKILERI" konusunu Kirklareli'de gündeme getirerek, konuyu Kirklarelili saygin bir bilim adami olan ve bu konuda Türkiye'de otorite kabul edilen Prof. Dr. Levent Saylan'i konusturdu. Prof. Dr. Levent Saylan, Istanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisligi Bölümü'nde ögretim üyesidir. Ankara Ziraat Fakültesi mezunudur. Ayni fakültede Kültürteknik görevlisi olarak çalismistir. Burada yüksek Mühendis sifatini aldi. Doktora çalismasini ise Avusturya Viyana Bodenkültür Üniversitesi Meteoroloji ve Fizik Enstitüsü'nde yapti. 1994 yilinda Istanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisligi Bölümünde Yardimci Doçent olarak göreve basladi. 1996 yilinda doçent, 2005 yilinda ise Profesör oldu. Bu süreçte 9 bilimsel proje tamamladi. Yurt disinda Almanya, Avusturya, Hollanda Üniversitelerinde meslegiyle ilgili bilimsel ve akademik çalismalar yapti. Arastirma konulari arasinda Tarim ve Orman Meteorolojisi, Bitki-Iklim Modelleri, Ekosistemin Karbondioksit, Su Buhari ve Enerji Akilari, Toprak-Bitki, Atmosfer Sisteminde Buharlasma, Asit Yagislari ve Yagislarin Kimyasal Özellikleri - Zamansal Degisimi, Kuraklik ve Yagis Rejimi, Su Meteoroloji ve Çevre Biyofizigi konulari yer aldi. Bu degerli genç bilim adami Kirklareli Halk Egitim Salonunda insanlara Küresel Isinma ve sonuçlari üzerine konustu. Tabii bu konusmada iklim degisikliklerinin yeryüzünde meydana getirecegi olumsuzluklar söz konusu edildi. Ancak herkesi ilgilendiren konferansta herkes yoktu. Prof. Dr. Levent Saylan konusurken ben Romali sair Horatius'un sözünü hatirladim. Binlerce yil önce bu sair ne demisti "Siz aldirmiyorsunuz ama ben sizin hikayenizi anlatiyorum." Fakat ne yazik ki bizim toplumda masali dinleyen vardir da gerçegi dinleyen yoktur.
Prof. Dr. Levent Saylan konusmasinda ilginç seyler söyledi.Dünyada iklim degisikliginin yol açacagi tehlikeli olusumlari anlatti. Bundan Türkiye'nin de büyük ölçüde etkilenecegini söyledi. Kuraklikla beraber su kaynaklarinin etkilenecegi bir küresel isinmada insanligin, doganin, bitki varliginin, yaban hayatinin büyük degisikliklere maruz kalacagini vurguladi. Sonuç itibariyle Levent Saylan, küresel isinma sonucu basta tarim olmak üzere pek çok sektörün bundan olumsuz etkilenecegine dikkati çekti. Genç bilim adami Levent Saylan söylemedi ama onun gibi bu konuya egilmis bilim insanlari küresel isinmanin ortalama 5 derece artacagini, dünya üretiminin % 7-8 oraninda düsecegini, insanligin büyük kayiplara ugrayacaginin isaretlerini verdi.
Münir Saygin'in organize ettigi bu toplantida Ana. Üni. A.Ö.F. Edirne Il Temsilcisi ekonomi doktoru Alaattin Sakinoglu'da "Küresel Isinmanin Ekonomik Analizi"ni yapan konusmasinda iklim degisiminin yol açacagi tehdit ve tehlikeler üzerinde durdu.
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol