POYRALI KÖYÜNDE LAIK CUMHURIYET GÜLÜMSEDI CEMILE ESEN MUHTAR OLDU

Geçen pazar günü Poyrali köyünde muhtar ara seçimi vardi. Poyralilar kendi aralarinda gürültü çikarmadan, bagirip çagirmadan Devrimci Düsünce'yi, Laik Cumhuriyet anlayisini harekete geçirdiler. Ölen muhtar Hüseyin Esen'in yerine, esi Cemile Esen'i muhtar seçtiler. Cemile Esen erkek rakibini ezici bir çogunlukla saf disi birakmayi basardi.
Bunda en büyük rolü hemcinsleri olan kadinlar oynadi. Türkiye'nin Alacakaranligi'nda Poyrali köyünde bir isigin yanmasi süphesizki bazi çevreler, bazi kimseler için sasirtici olmus, onlarda saskinlik yaratmistir. Belki bu olay Pinarhisar Atatürkçü Düsünce Dernegi Baskanini da sasirtmistir. Ancak Poyrali köyündeki bu Devrimci, Laik Cumhuriyetçi ve Atatürkçü Ruh'un harekete geçmesi beraberinde baska düsünceleri de getirmistir. Bunu anlamak için köyün tarihine, köyün sosyal, kültürel ve egitim düzeyine bakmak gerekir.
Poyrali köyü insanlari 1877-1878 yillarinda yasanan Pilevne Muharebesi'nden sonra Bulgaristan'dan göç edip, Türkiye'ye geldiklerinde 4 bin yillik geçmisi olan bir tarihin üzerine köyleri kurmuslardir. Bu Yeni Ruh'u, Bu Yeni Düsünce'yi bu güne kadar korumuslar, gelistirmisler ve köklestirmislerdir. Türkiye'nin sosyal, siyasal ve kültürel tarihine uygun olarak, Yeni Osmanlilar olmuslar, Yeni Türkler (Jön Türkler) olmuslar, Ittihat va Terakkici olmuslar, Kuvayi Milliyeci, Müdafa-i Hukukçu, Milli Mücadeleci, Cumhuriyetçi ve Atatürkçü olmuslardir. Köyün Düsünce ve Gelisme Çizgisi hep degisimden, yenilesmeden yana bir grafik çizmistir. Kirklareli'nin, Cumhuriyetin ilk köyden hakimi, köyden ilk doktoru, ilk okuyani, ilk Rustiyelisi (ortaokullusu), ilk Banka Yöneticisi, ilk kadin ögretmeni bu köyden çikmistir. Poyralilar cumhuriyetten önce okulu görmüslerdir. Bu degisimci, gelisimci ruh ve heyecan bugüne kadar hiç kaybolmadan sürüp gelmistir. Bu nedenle Cemile Esen'in sahsinda Kirklareli Ilinin ILK KADIN MUHTARI Poyrali'dan çikmasi hiç sasirtici degildir. Bu bir istikrarli gelismenin sonucudur. Geçen yil bu köyün kadinlari Sayin Vali Ismet Metin'e "makaminda bundan sonra köyün sorunlarini biz gelip size anlatacagiz" demislerse orada durup düsünmek gerekir. Bu kadinlarin içinde bugün muhtar seçtikleri Cemile Esen de vardir. Dünya Kadinlar Günü'nde köyün kadinlarini arkasina alip Atatürk Büstü'ne çelenk koyan kadin da vardir. Köyü televizyonlara, köyü Vilayetin kültürel etkinlerine, siir dinleti gecelerine tasiyanlar bu köyün kadinlari olmuslardir. Erkeklere ragmen mi olmustur, hayir. Kadin- Erkek anlasmasi ve dayanismasi, esitligi Poyrali köyünü bu Ilerci Nokta'ya getirmistir.
Poyrali, ekonomik ve kültürel anlamda degismistir. Öteden beri kendi tabaninda kimildayan Düsünce Potansiyeli, Atatürkçü Ruh harekete geçmistir. Bu nedenle köyün KADIN MUHTAR seçmesi kimseyi, Sayin Vali Hüseyin Avni Cos'u da sasirtmamalidir.
Suraya gelmek istiyorum. Poyrali Köyünde bir ÇOBAN ATESI yanmistir. Simdi cumhuriyetçiler, Kadin Haklari savunuculari, Sivil Toplum Örgütleri ve de Mülki Idare bu kadin Muhtara yardimci olmali, bu zincirin uzayip gitmesine katki saglamalidir. Pinarhisar'daki Idari Anlayis ve Zihniyetin bu oldugunu biliyorum. Bu nedenle Muhtar Cemile Esen'in, "EV IDARE edenin KÖY de Idare edecegini" kanitlayacagina inaniyorum. Artik bir ayagimiz Poyrali'dadir, benim köyümdedir. Poyrali'dan yetismis yüzlerce aydin da zaman zaman köyde olacaklardir. Cemile Esen Muhtari yanliz birakmiyacaklardir. Poyrali Cemile Esen'i seçmekle bir gelenegi yikmis, bir zihniyeti tasviye etmistir. Alkislanacak, takdir edilecek bir is yapmistir. Bu bir ILK ADIM'dir. Poyrali bundan sonra daha güzel olacaktir. Cemile ESEN Muhtar'a basarilar diliyorum. Atesböcegi kadar da olsa bir isigi olanlari Cemile Esen Muhtar'a yardimci olmaya çagriyorum. Bu ILK'in baska köylerde, baska yerlerde de olmasini istiyorum. Simdi Atatürk'ün sevindigini görür gibi oluyorum. Köyümün insanlariyla iftihar ediyorum.
nazifakaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol