Onlarca yıldır hasretle bekliyorlar

30 yıldan fazla zamandır, yolcu potansiyeli olmadığı gerekçesiyle tren seferlerinin yapılmadığı Kırklareli Tren Garı,
özlemle ve umutsuzca beklediği yolcularının yokluğunun
hüznüyle sessizce duruyor

Issız bir halde kaderine terk edilen gar binasını görüp nostalji yaşayan Kırklareli halkının büyük bir çoğunluğu, 1980'li yılların başından beri tren seferlerinin durdurulduğu Kırklareli Tren Garı'nın yeniden aktif hale gelmesini büyük bir umutla bekliyor. Aynı zamanda karayollarına alternatif oluşturacak tren seferlerinin yeniden başlaması Kırklareli halkının ortak dileği.
1873 yılında Kırklareli'ni İstanbul'a bağlamak amacıyla Avusturyalı bir inşaat firması tarafından yapılan tren garı, yaşanmışlıklarıyla adeta bir tarih kitabı niteliğinde. 1960'lı yıllarda günde iki defa Kırklareli-İstanbul seferini yapan trenler, ayrıca asker sevkiyatı da yapmıştır. Ayrılığın hüznüne bolca şahitlik eden Kırklareli Tren Garı, büyük acıların yaşandığı olaylara da sahne olmuştur. Balkan Harbi zamanında Bulgar Ordusu'ndan kaçan halkın İstanbul'a gitmek için tren garına yığılmasıyla tam bir izdiham yaşanması, yine 1920 yılında Yunanlar tarafından işgal edilen Kırklareli'nde eli silah tutan erkeklerin sürgüne gönderilip sonrasında meçhule karışmaları gibi dramatik olaylara sahne olan tren garı, geçmişin hüznünü üzerinden asla silemeyecek gibi görünü- yor.
Kırklareli Tren Garı, dramatik olaylara şahitlik etmekle birlikte neşeli ve coşkulu anlara da sahne olmuş. Günümüzdeki teknolojinin yokluğunun yaşandığı günlerde, istasyon çalışanlarının maaşlarının İstanbul'dan trenle gelmesi nedeniyle, garda, gelecek olan treni bekleyen halkın heyecan ve coşkusu görülmeye değer bir manzara olsa gerek. Pancar sezonunda Alpullu Şeker Fabrikası'ndan getirilen pancarların yüklenmesi esnasında da aynı hareketliliğin yaşandığı tren garı, adeta bir festival havasıyla geçen güzel günler görmüştür.
20 Aralık 1930'da, Atatürk'ün trenle Kırklareli'ne gelmiş olmasıyla da Kırklarelili vatandaş için ayrı bir niteliği var. Kırklarelililer 20 Aralık'ı bu önemli olayıyla hala büyük bir gururla anıyor.
1980'li yılların başından beri tren seferlerinin yapılmadığı Kırklareli Tren Garı, o tarihten bu yana yalnızca 3 defa 2008, 2009 ve 2011'de "Hürriyet Treni"nin gelişiyle nostalji yaşayan Kırklareli halkının özlemini az da olsa gidermiştir. Nitekim yapılan kutlamalara yaklaşık 30 bin kişi katılmıştır.
Yalnızca bu katılım bile Kırklareli halkının garın yeniden kullanıma açılmasını ne denli arzu ettiğinin en büyük göstergesi. Geçmişe özlem duyan ve süresi karayoluna göre biraz daha uzun olsa bile nostaljik yolculuklar yapmak isteyen Kırklareli halkı, tren garının yeniden aktif hale gelmesini sabırsızlıkla bekliyor.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Edirne İstanbul hattı varken - ki o da 2 yıldan fazladır çalışmıyor - Kırklareli'ye bağlantı verilmesi ancak nostaljik bir istek. Geçeği görmek gerekiyor. Piyasayı eline almış karayolu firmaları bile buna müsade etmez. Ekonomik olmayan birşey de karşılık bulmaz. Ama bu bina mutlaka başka şekilde kurtarılıp Kırklareliye kazandırılmalı.