â?~7 Cepheden Gaziler' adli fotograf sergisinde tarihe yolculuk;
Önder, "Gazilerimizin her biri bir kitap"
â?~7 Cepheden Çanakkaleli Gaziler' adli fotograf sergisini 10 Kasim Cumartesi günü Kirklareli'de açan Cahit Önder, gerçeklestirdigimiz söyleside kendi objektifinden günümüze tasidigi gaziler hakkinda, "Her biri bir kitap" diyor.
10 Kasim Cumartesi günü Kirklareli Valisi H. Avni Cos, Cumhuriyet Bassavcisi Esat Semerci, Belediye Baskani Cavit Çaglayan ve çok sayida davetlinin katilimiyla açilan â?~7 Cepheden Çanakkaleli Gaziler' adli fotograf sergisinin sahibi Cahit Önder, "Balkan Savaslari'nin yapildigi bu kutsal topraklarda böyle bir sergiyi Kirklareli'de açmak gazetecilik yasamimda beni mutlu eden en önemli olaylardan biridir" dedi.
"Bu, 18. sergim"
Önder, "1974 Kibris Baris Harekati'na Parasütçü Komando Tegmen olarak katilan bir gazeteciyim. Sergimi gezenlerin ve özellikle ögrencilerin sergi özel defterine yazdiklari beni çok duygulandirdi ve benim için büyük bir ödül oldu. Gönül isterdi ki, bu sergi daha uzun süre Kirklareli'de kalsin, daha iyi tanitilarak binlerce kisiyle bulussun. Türkiye Cumhuriyeti'nin yokluklar içerisinde gerçeklestirdigi kalkinma hamlelerinden, â?~Demir aglarla ördük' diye baslayan marslara geçen, demiryolu istasyon gar salonunda sergi açmak da çok ayri bir yürek sizisina piriltilar katan bir duyguyu yasatti bana. Bu, 18. sergim oluyor. Daha önce, Ankara, Istanbul, Izmir, Edirne, Tekirdag, Çanakkale ve Bandirma'nin yani sira birçok yörede gerçeklestirilen sergilerin ardindan Kirklareli'de olmak mutluluk verici. Amacim, sergide yer alan 90 gazinin heykelleri ve elimdeki 120 saatlik sesleriyle renkli 8 mm'lik 2 saatlik görüntülerinden olusan, dünyanin en ilginç savas anilarini kapsayan ve dönemsel sözel tarih arastirmalari içinde en önemli arsivimi, â?~Çanakkale Gaziler Galerisi' adiyla müzelestirmektir" ifadelerini kullandi. Genelkurmay Baskanligi, Kara Kuvvetleri Komutanligi ve Çanakkale Il Kültür ve Turizm Müdürlügü'nden de projesine destek almayi basaran Önder, amacina ulasmak için emin adimlarla ilerliyor.
Iste bizi biz yapanlar
Önder, sergideki fotograflarla ilgili olarak da, "Bu sergide yer alan fotograflar l979-1981 yillari arasinda Çanakkale'nin 606 köyünde yaptigim arastirmalar sonunda ulastigim 90 gazinin, 80'li, 90'li yaslarindaki görüntülerini yansitmaktadirlar.
Sergide, gazilerin fotograflari yaninda, elimizde gazilerimize ait 120 saatlik ses kayitlarindan özetledigimiz, savas öykülerine de yer verdik.
7 cepheden Çanakkaleli Gaziler sergimizdeki fotograflari ilk kez; Atatürk'ün dogumunun 100. yilinda, Çimenlik Kalesi parki içinde yer alan, Nusrat Mayin Gemisi'nin alt salonunda, sonraki yillarda da, Çan, Tekirdag, Edirne, Izmir, Istanbul'da (Robert Kolej -2000 yili) sergilemistik.
Gazilerimizin anilarinda,neler yok ki?.. Çanakkale â?~de 27. Alay mevzilerinde aynali tüfekleri yapan Biga'nin Gündogdu Bucagi'ndan Ali Demirci, 18 Mart günü dehsetini tüm ayrintilariyla yasayan Yenice, Çinarcik Köyünden, Ahmet Basaran. Babasiyla 27. Alay mevzilerinden düsmana birlikte ates eden Çanakkale'nin Haliloglu Köyü'nden Halil Koç, 18 Mart günü Çanakkale Bogazi'na düsman zirhlilarinin hücumunu, bombardimanini Akhisar Muhribi'nin nöbet yerinden gören Çanakkale Çinarli Köyü'nden Mustafa Acar.
Mustafa Kemal'in Bandirma Vapuru ile Samsun'a çikisini gören Karabiga'li Recep Tural, Afyon'da Küçük Asya'yi fethetmek amaciyla gelen Yunan Generali Trikopis'in esir alinisini gören Biga'nin Aksaz Köyünden Mehmet Samli, Arabistan ve Dogu Cephelerinde Ingiliz, Arap, Rus ve Ermenilerle savasirken, açlik, susuzluk, hastalik, bit ve yoklukla da savasan, yigit Çanakkale çocuklari. Savasi tüm korkunçluguyla verelim ki, barisin degeri ve anlami daha köklü olarak yüreklerde yer edebilsin" dedi.
Istasyon Gar Binasi'ndaki bu söylesimizin ardindan â?~7 Cephe'nin Gazileri Anlatiyor' adli kitabini imzalayarak Kirklar Haber Gazetesi çalisanlarina hediye etti.
Cahit Önder kimdir?
11 Nisan 1947 yilinda Çanakkalenin Çan ilçesinde dogdu. Ilk ve ortaokulu Çanda liseyi Bigada okudu. 1965-1971 yillari arasinda Istanbulda üniversite ögrenimiyle birlikte tiyatro çalismalari yapti.
2 yil Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya ve Arkeoloji Bölümünde okudu. 1971 yilinda Istanbul Üniversitesi Iktisadi ve Ticari Ilimler Akademisine bagli Gazetecilik Yüksek Okulunu bitirdi. Balkan, Çanakkale ve Arabistan ve Istiklal Savasinin degisik cephelerinde topçu çavusu olarak askerlik yapmis, 7 yil Hindistanin Bombay kentinde Ingiliz Esir Kamplarinda esaret yasamis, 14 yilda köyüne dönmüs Gazi Mustafa Çavusun torunu olan Cahit ÖNDER kaderin garip bir cilvesi olarak 20 Temmuz 1974 Kibris Baris Harekatina katilarak savas gazisi olmustur.
Parasüt komando astegmeni olarak katildigi savasta tegmen rütbesine yükseldi. Kibrista ikinci harekatta Lefkeye ilk giren Türk Komando Birligi içindeydi.
Ortaokul, lise ve üniversite yillarinda gazetecilik ve tiyatro ile ilgilendi. Çan Yüksek Ögrenim Kültür Dernegi Baskanligi yapti. 1975-1985 yillari arasinda Kale Grubuna ait Çandaki Seramik Kompleksinde genel müdür basin danismani olarak görev yapti.
1977-1990 yillari arasinda Tercüman, Günaydin, Cumhuriyet, Ekonomik Rapor gibi gazetelerle, Akdeniz Haber Ajansi (AK Ajans), Hürriyet Haber Ajansinda da muhabir olarak görev yapti.
1979-1981 yillari arasinda Çanakkaleye bagli 606 köyde yaptigi arastirmalar sonucu ulastigi 90 savas gazisiyle ilgili genis bir arsiv olusturdu.
Bu arsivinden "Dogumunun 100. Yilinda - Atatürkün Silah Arkadaslari - Yasayan Çanakkaleli Muharipler" kitabini yazdi.
Kale Grubu Kültür Yayini olarak 3 baski yapan bu kitap 7.500 adet dagitildi.
Cahit ÖNDER ayrica Çanakkaleli gazilerin fotograflarini ve savas öykülerinin özetlerinden olusan sergisini, 1981 -2005 yillari arasinda Çanakkale, Izmir, Tekirdag, Edirne, Istanbul ve Ankarada tekrarladi.
Bugün hiçbiri hayatta olmayan yedi Cephede savasmis gazilerin 120 saat sesleri 90 dakika süreli 8 mm. renkli film ve diyalardan olusan arsivine gazilerin heykelleriyle bütünlestirerek "Gaziler Galerisi Projesi"ni hayata geçirmek için çalismalarina devam etmektedir.
Kibris Savas Atlayis Brövesi ve Kibris Serit Rozeti sahibi, Kibris Gazisi, Gazeteci Cahit Önder, yerel gazetelerde haber, köse yazisi, dizi yazilariyla gazetecilik hayatini sürdürmektedir.
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Tekirdağ’da Denizde Kaybolan Kadın 3 Gündür Aranıyor
07 Eyl 2025 -
Klasik motosiklet tutkunu genç, kendi motosikletini tamir ederken meslek sahibi oldu
08 Eyl 2025 -
Lüleburgaz Belediyesi’ne “Yüksek Yaşam Kalitesi” Ödülü
10 Eyl 2025 -
Kırklareli Üniversitesi, 2025-YKS’de %99,1 Dolulukla Türkiye’nin En Çok Tercih Edilen Üniversiteleri Arasında Yer Aldı
27 Ağu 2025 -
Silahlı Saldırıda 20 Yaşındaki Genç Hayatını Kaybetti
02 Eyl 2025 -
"Filistin’i tanıma kararları, iki devletli çözüme ivme kazandıracaktır"
21 Eyl 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli'nde 38. Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı
22 Eyl 2025 -
Kırklareli Üniversitesi Proje Başarısı
25 Ağu 2025 -
Edirne'de sınır kapılarındaki operasyonlarda 69 kilo 872 gram uyuşturucu ele geçirildi
25 Ağu 2025 -
Tekirdağ'daki yelken yarışlarında 8 ülkeden 280 sporcu yarışacak
25 Ağu 2025 -
Tekirdağ'daki Karaiğdemir Barajı'nın doluluk oranı kuraklık nedeniyle düştü
25 Ağu 2025 -
Başkan Derya Bulut’tan Örnek Proje: Dingiloğlu Parkı Özel Gereksinimli Bireyler İçin Yeniden Düzenleniyor
26 Ağu 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol