Önadım'da harman bereketi

Harman sezonunun başlaması ile birlikte Öznur Tüzün'e ait tarımsal çiftliklerde ekilişi yapılan buğday, arpa ve yulafın hasadına başlandı

Yıllık ortalama 650 bin ton hububat ürününün elde edildiği Kırklareli de başakların olgunlaşması ile hasat sezonu yeniden canlandı. Canlılık ile birlikte biçerdöverler de hasat sezonun başlaması ile tarlalarda boy göstermeye başladı.
Bereketin tarlalardan fışkırdığı bu sıcak yaz günlerinde Öznur Tüzün'ün sahibi olduğu tarımsal çiftliklerde de hareketlilik yaşanıyor.

Trakya'nın ekilişini en çok gerçekleştirdiği tahıl ürünlerinden buğday, arpa ve yulaf tarlalarında geçtiğimiz günlerde başlayan yaz hasadı halen devam ediyor. Biçerdöver ve traktörlerin hasat için seferber olduğu tarım işletmelerinden elde edilen hasadın beklentileri karşıladığı öğrenildi.
Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü'nün de titizlikle takip ettiği bu sezon, yağmurların bereketi ile bölgemizdeki tüm çiftliklerimizin yüzünü güldürdüğü gibi bizlerinde yüzünü güldürdü.
Tarafsız ve bağımsız haberciliğimizin ekonomik olarak temelde dayandığı önemli unsurların bir parçası olan tarımsal üretim, bu yılda bu sezonda bereketi ile Önadım Medya Grubu'nun tarafsız ve ilkeli haberciliğini yansıtmasını sağlayacak.
Ancak her yaz Kırklareli de dualar ile beklenen bereket kaynağı yağmurların bu yıl beklenenden fazla olmasının hasadı geciktirdiği kaydedildi.
Tarlalarda bir yandan hasat yapılırken bir yandan da bölgemizdeki çiftçilerin küçüklü büyüklü hayvancılık işletmelerine sahip olması nedeniyle harman döneminin önemli faaliyetlerinden olan yem hazırlıkları da yapılıyor.
Tarımda bir sezon sonlandırılırken hayvancılık için önümüzdeki sezonun hazırlıklarını yapan tüm yerel çiftçiler gibi Öznur Tüzün'e ait çiftlik işletmelerinde de her iki telaş birlikte yaşanıyor.
Trakya'da 2 milyon 100 bin ton buğday üretimi bekleniyor
Bu arada TMO'dan yapılan açıklamada bu yıl Edirne, Tekirdağ, Kırklareli'ni kapsayan, yine Çanakkale'nin Gelibolu yarımadası ve İstanbul'un Avrupa yakasından da dahil olmak üzere toplam 2 milyon 100 bin ton buğday üretimi bekleniyor. Ortalama verim dekar başına 500 ile 600 kilogram arasında değişiyor.
Yine de yağmurun etkisini gösterdiği dönemde özellikle ilaçlama konusunda çiftçileri uyaran Ziraat Mühendisleri, üreticileri kök boğazı hastalığına karşı uyarmıştı. Bu uyarıları dinleyen çiftçiler, hasattan kârlı çıktı.
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Trakya bölgesinde depolamak üzere buğday alımına başlayacağını duyurdu. TMO ayrıca depolama ihtiyacı olan üreticiler için kapılarının açık olduğunu da bildirdi.
Yağışların fazla olması sebebiyle Ofisin Trakya için böyle bir uygulama başlattığı kaydedilirken, mahsulünü depolamak isteyen üreticinin bu uygulamadan faydalanmak için mutlaka ÇKS belgesinin bulunması gerekiyor. Ayrıca şu anda kırmızı sert buğdayın ortalama fiyatı 850 TL/ton civarında.
İşte çiftçinin yüzünü güldüren bu gelişmelerin ardından, geriye sadece tek bir dilek kalıyor; Verimli ve yağışlı bir yaz mevsimi geçirmek… Çiftçinin en büyük düşmanı kuraklık her ne kadar şu sırala üreticinin gözünü korkutsa da, verimli hasadın ardından kötü ihtimalleri düşünmek istemeyen üretici şu an için geleceğe umutla bakıyor. Tüm köylümüz ve çiftçimiz için önümüzdeki sezonun daha bereketli ve iyi olmasını temenni ediyoruz.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol