Olmazsa olmaz; "Turizm Bölge Planı onaylanmalı" "Turizm Altyapı Hizmet Birliği kurulmalı"

Kırklareli İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu, ilde       turizmin gelişmesi için yapılması gerekenleri sıraladı. Komisyon, Turizm Bölge Planı'nın onaylanmasını ve   Turizm Altyapı Hizmet Birliği'nin kurulmalısını önerdi. Sırada bunları hayata geçirmek var!

Kırklareli İl Genel Meclisi Ağustos Ayının 2. Birleşimini Kırklareli Valiliği Atatürk Toplantı Salonu'nda Cavit Çağlayan Başkanlığında yaptı. Gündemin 11. maddesinde İl Merkezi ve ilçelerdeki turizm alanlarının belirlenmesi, tarihi ve kültürel alanların tespit edilmesi, yöresel ürünlerin tanıtılması ve yöne halkına ekonomik katkı sağlayacak çalışmalar yapılması, doğal güzelliklerin eko turizme kazandırılması konularının araştırılması hususunda "Turizm Komisyonu" tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Raporu Meclis Üyesi Çetin Şinikoğlu okudu. Turizm alanında yaptıkları durum tespitini açıklayan Şinikoğlu, 2010-2014 yılları arasında yapılan çalışmaları aktararak şu bilgileri verdi;
"Komisyonumuz yaptığı araştırma ve görüşmeler neticesinde Kırklareli'nin kültür ve turizm potansiyeli açısından kısa orta ve uzun vadede ne gibi çalışmalar yapıldığını tespit etmiştir. Öncelikle bu çalışmalar turizm alanında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. Bu alandaki tespitlerimiz şu şekildedir. Potansiyel durum analizi yapılmıştır. Mevcut durumun istatistiği çıkarılmıştır. Alan taraması yapılarak potansiyel tespitleri yapılmıştır. Turizm bölgesi olarak Istrancalar bölgesi teknik sınırlarının ve turizm türlerinin tespiti ile teknik çalışmalar için çalışma grubu oluşturulmuştur. Tanıtım stratejileri belirlenmiş, yöresel ürün tespitleri yapılmıştır. 11 adet vakıf eseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde restore edilmiştir. 17 adet şahıs mülkiyetindeki sivil mimarlık örneği mali ve teknik destek ile restore edilmiştir. 2010 yılında 4 adet, 2011 yılında 9 adet 2012 yılında 4 adet, 2013 yılında 13 adet olmak üzere 3 adet şahıs mülkiyetindeki sivil mimarlık örneği binası projeleri yaptırılmıştır. Ayrıca 2013 yılında 13 adet tescilli tarihi binanın yenileme projeleri Bakanlık katkısı ile 5 adedi ise Sınır Ötesi İşbirliği Projesi kapsamında başvurusu yapılarak bitirilmiştir. Vize Antik Tiyatro ve etrafındaki kamulaştırma yapılmıştır. Etrafı açılarak çevre düzenlemesi için çalışma başlatılmıştır. Demirköy tarihi dökümhane ve müştemilatı kazısı devam etmektedir ve yenileme projeleri yapılarak keşfi çıkarılmıştır. Kanlıgeçit ve Aşağıpınar kazı alanlarında Açıkhava Müzesi kurulması için alanda kamulaştırma işlemleri devam etmektedir. Yayla Meydan Düzenlemesi kapsamında alanda bulunan yapılar tespit edilmiştir. Son 3 yıl içerisinde broşür, poster ve harita olmak üzere toplam 120 bin adet tanıtıcı yayın dağıtılmıştır. 2013 yılında yerel ve ulusal televizyonlarda toplam 17 adet program yayınlanması sağlanmıştır. Pınarhisar Poyralı Köyü Kültür Evi hayata geçirilmiştir. Lüleburgaz Ertuğrul Köyü Kültür Evi Projesi yapılmıştır. Kıyıköy Sur içerisinde bulunan 20 adet tarihi yapının restore edilerek turizm amaçlı kullanımı için projeler hazırlanmıştır. 33 adet Kırklareli Merkez ve 3 adet Vize ilçemizde, 2 adet Pınarhisar'da 1 adet Lüleburgaz Ertuğrul'da, 13 adet Kıyıköy Bölgesinde olmak üzere toplam 52 proje uygulanmıştır.
Eko turizm kapsamında iki ilçe, iki belde ve 23 köyde toplam 170 pansiyon, 14 otel, 20 adet kır restoranı, 52 adet motel, 8 kamping olmak üzere 265 tesis turizm bölge planı kapsamında yer tespiti yapılarak plana dâhil edilmiştir. Eko turizm kapsamında köy pansiyonculuğunu geliştirme eylem planı yapılmıştır. Yürüyüş yollarının koordinatları alınarak sayısal ortama aktarılmış, 3 kilometre ile 35 kilometre mesafe arasında değişen 23 rota belirlenmiştir. Bölgenin 1/100000 ve 1/25000'lik Planlarına uygun turizm bölgesi teknik sınırları belirlenmiştir. Komisyonumuz yine yaptığı araştırmalar neticesinde ilimizde turizm çeşitliliği olarak şu alanları tespit etmiştir.
Deniz turizmi, kültür turizmi, yayla turizmi, eko turizmi, mağara turizmi, kamçılık turizmi, doğa yürüyüşü ve dağcılık turizmi, av turizmi, kuş gözlemciliği, foto safari, botanik turizmi."
Olmazsa olmazlar
Çetin Şinikoğlu, ilde turizmin gelişmesi için olmazsa olmazlar arasında Turizm Bölge Planı'nın onaylanmasının geldiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın planı onaylamasını beklediklerini ifade etti.
Şinikoğlu, "Mutlaka Turizm Bölge Planı'nın onaylanması gerekiyor. Bölge iki ilçe, iki belde ve 23 köyü kapsamaktadır. Turizm Bölge Planı'nın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından koordinatları belirlenerek hazırlandığı ve Bakanlığa sunduğu belirtilmektedir. Kırklareli İli Turizm Bölge Planı'nın mutlaka Bakanlıkça onaylanması gerekmektedir. Ayrıca komisyonumuz bölge planında organik tarım, orman ve orman ürünleri ile eko turizm öngörüldüğünü tespit etmiştir. Komisyonumuz Kırklareli ilindeki turizm alanındaki çalışmaların ilerlemesi için Turizm Altyapı Hizmet Birliği'nin kurulması ve İl Özel İdaresi'nin buraya üye olarak gelişmeye katkı sağlamasını uygun bulmuştur. Yine bu alanda çalışmalara ivme kazandırmak için Sınır Ötesi İşbirliği Bürosunun kurulmasını uygun bulmuştur. Komisyonumuz İl Turizm Konseyi'nin de kurulmasının bu alandaki çalışmalara katkı sağlayacağı kanaatine varmıştır" dedi.
İlde 65 adet tesis, 1568 oda, 3215 yatak mevcut
Turizm Komisyonu'nun Kırklareli'deki oda ve yatak kapasitesine ilişkin araştırma sonuçlarını da açıklayan Şinikoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;
"2011 yılında 59 tesis 2678 yatak, 2012 yılında 61 tesis 2715 yatak, 2013 yılında 63 tesis 2810 yatak, 2014 yılında 65 tesis 3115 yatak mevcuttur. 2014 yılında 8 adet turizm işletme belgeli tesis, 732 oda, 1358 turizm belgeli yatak, 57 adet belediye belgeli tesis, 836 oda, 1757 belediye belgeli yatak olmak üzere toplam 65 adet tesis, 1568 oda, 3215 yatak mevcuttur. Ayrıca 2013 yılında 82 bin 468 Türk vatandaşına 112 bin 432 adet yatak, 8 bin 453 yabancıya 9 bin 837 yatak olmak üzere toplam 90 bin 921 yerli ve yabancı ziyaretçiye 122 bin 269 yatak satılmıştır. Geceleme ortalaması 1,3'dür. 2013 yılında belediye belgelilerden 2 milyon 810 bin 800 dolar, turizm belgelilerden 737 bin 775 dolar olmak üzere toplam 3 milyon 548 bin 475 dolar konaklama geliri elde edilmiştir. Buna yeme, içme ve alışveriş dâhil değildir. 2013 yılında Dereköy Sınır Kapısı'ndan 347 bin 668 kişi girmiş, 341 bin 994 kişi çıkış yapmış, toplam 698 bin 660 kişilik bir yolcu sirkülâsyonu olmuştur. 2014 yılında ilimizde bulunan yatakların tamamının satılması halinde yaklaşık 60 milyon dolar yalnızca konaklama geliri elde edilebilir. Buna yeme, içme dâhil değildir."
Komisyon raporu yapılan görüşmelerin ardından oylanarak kabul edildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol