Son dönemlerde hızla büyüyen ve bu büyümeye ayak uyduramayan Kırklareli'nin ardından, Kırklareli Üniversitesi'nin hızlı büyümesine de YURTKUR hazırlıksız yakalandı. Son dönemlerde hızla yükselen binaların %75'inin 1+1 olması, pansiyon fiyatlarının öğrencilerin belini bükmesi büyük tepki topladı
Kırklareli Üniversitesi'nin 20.000'e yaklaşan öğrenci nüfusu ile birlikte büyük değişim yaşayan inşaat sektörü, rotasını 1+1 dairelere çevirdi. Şehrimizde yükselen binaların %75'inin 1+1 dairelerden oluşuyor olması, Kırklareli'nin her köşesine özel yurtlar kurulması her ne kadar gelişimin bir işareti olarak gözükse de, işin iç yüzüne bakıldığında durum hiçte böyle değil.
Kırklareli'ndeki uçuk yurt fiyatları, ev sahiplerinin kiralarda astronomik rakamlar istiyor olmaları, öğrencileri isyan ettirdi. Kırklareli'ne okumaya gelen ve hayatlarının bir dönemini ilimizde geçirecek olan öğrencilerin, Pansiyonlar ve ev sahiplerinin bunu fırsat bilmesinden şikayetçi. Diğer üniversite şehirlerinden baz alınması gereken kira ve pansiyon ücretlerini savunan öğrenciler, Kırklareli'nde ki uçuk fiyatların şehrin dışarıda tanıtımını kötü yönde etkilediğini, fiyatların bu denli olmasının önümüzdeki yıllarda Kırklareli'ne gelecek olanları korkuttuğunun altını çizdi.
Kiralar neredeyse İstanbul ile eşdeğer
Özellikle bu yıl bir anda yükselen ve herkesin tepkisini çeken ev kiraları, öğrenciye illallah dedirtti. Yüksek fiyatların neredeyse İstanbul ile eşdeğer olduğunu, Kırklareli için bu rakamların çok uçuk olduğunu savunan öğrenciler, karşılaştıkları manzara karşısında sıkıntılı günler geçirdiklerini ve bu durumu kimseye anlatamadıklarını ifade ettiler. 1+1 daire fiyatlarının 900 TL'yi bulması, şehir merkezindeki evlerin bir anda iki katı kira bedeli istemeye başlamalarına tepki göstererek, bunun resmen "Soygun" olduğunu söylediler.
Durumun son derece ciddi olduğunu belirten öğrenciler; "Bizler buraya gelmeden önce yaptığımız araştırmalarda Kırklareli'nin sakin nezih bir şehir olduğunu, fiyatların öğrenciler için son derece uygun olduğunu öğrendik. Okulların açılmasıyla birlikte karşılaştığımız manzara bizi hayrete düşürdü. Kiralarda ve pansiyon fiyatlarındaki astronomik rakamlar hiç kimsenin beklemediği ve hayal dahi edemeyeceği seviyede. Çoğu arkadaşımız ev bulamadığı için dışarıda kalmak zorunda kaldı. Bu durumun bir an önce toparlanması ve öğrenci üzerinden rant sağlamaya çalışanların önünün kesilmesi gerekiyor" dediler.
Ev kirası, kalacak öğrenci sayısına göre artıyor
Bu yıl beklenin üstünde bir rakamla 20.000'leri bulan Kırklareli Üniversitesi'nin öğrenci sayısıyla birlikte, yaşanan mağduriyet ve sıkıntılar arttı. İlimize okumaya gelen öğrencilerin en çok muzdarip oldukları konuların başında ev kiraları ve pansiyon fiyatları geliyor. Durumun sıkıntısını yaşayan bazı öğrenciler Kırklareli'nde diğer şehirlerden farklı olarak evi tutacak olan öğrenci sayısına göre kiranın yükseldiğini söyleyerek; "Birçok üniversite şehrinde karşılaşılmayacak manzara ile Kırklareli'nde okumaya gelen öğrenciler karşılaştı. Bir evi kiralamak istediğinizde kaç kişi kalacaksanız evin kirası ona göre yükseliyor.
Bu durum bizlerin canını çok fazla sıkıyor. Öğrencilerin sıkıntılarını istismar etmeye çalışan işgüzarların biran önce bu davranışları bırakmaları gerekiyor. İki kişi kalacaksanız, 600 TL olan ev kirası, 3 kişi kalmak istediğinizde 900 TL'ye çıkıyor. Diğer şehirlerde okuyan arkadaşlarıma ilettiğimde şaşkınlık içinde dinliyorlar çünkü başka bir ilde böyle bir durum söz konusu bile değil" şeklinde ifade ettiler.
Özellikle kız öğrenciler pansiyon fiyatlarına çok tepkili
Kırklareli'nde özellikle bu yıl artan Kız Öğrenci Pansiyonları, ilimizdeki öğrenciye yapılan en büyük yatırımların başında yer alıyor. Kurulan birçok pansiyonun fiyatlar yüzünden boş kalması, Kırklareli'ne kızlarını okumak için yollayan ailelerin ise fiyatlar karşısında belleri bükülüyor.
Pansiyon fiyatlarına tepkilerini dile getiren bazı kız öğrenciler; "Kırklareli'nde okumanın ucuz olduğunu söyleyenlere sesleniyoruz. 750 TL'ye pansiyon mu olur? 4 kişilik odalara 500 TL istiyorlar. Bunun adı soygundan, durumu kötüye kullanmaktan başka nedir ki? Yaşadığımız şehirlerde fiyatlar yarı yarıya iken, Kırklareli'nde niye böyle uçuk fiyatlar isteniyor anlayabilmiş değilim. Yaşanan sıkıntıların hepsi bu güzel şehrin adını karalamaktan başka bir işe yaramıyor. İnşallah kısa süre içinde bu durum düzeltilir" şeklinde ifade ettiler.
YURTKUR Kırklareli Üniversitesi'ne ayak uyduramadı
Hızla artan öğrenci nüfusu ile Kırklareli'nin her alanında etkisini gösteren öğrencilerin bir sıkıntısı da yetersiz kalınan YURTKUR'a bağlı tek yurt binalarının Kırklareli'nde yeterli sayıda olmaması. İlimizde sadece Karahıdır'da bulunan YURTKUR yurt binası, şehrin birkaç noktasına daha kurulmadığı sürece bu sıkıntıların sonunun gelmeyeceğini düşünen öğrenciler, sıkıntıların bitmesi için belli atılımların yapılması gerektiğini, 20.000'e yakın öğrenci nüfusu olan bir üniversite şehrinde sadece bir adet YURTKUR binası olmasının çok anlamsız olduğunu ve bu durumdan çıkar sağlamaya çalışanların bunu daima kullanacaklarını ifade ettiler.
Kırklareli'ndeki eksik yapılanma ve birçok sorunun bu denli öğrenci artışıyla birlikte patlak verdiğini savunan öğrenciler; "Kırklareli artık emekli şehri değil. Bunun farkına varılmalı ve biran önce gerekli önlemler alınmalı" diyerek durumun ciddiyetinin altını çizdiler.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol