Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Pedagojik Formasyon problemi ile alakalı olarak gelen eleştirileri yanıtladı. Aykaç, YÖK'ün aldığı yeni kararla
birlikte, Eğitim Fakültesi bulunmayan üniversitelere,
kontenjan hakkı verilmediğini, bunun için Eğitim Fakültesi bulunan bir üniversiteyle anlaşılması gerektiğini bildirdi. Aykaç, bu bağlamda Trakya Üniversitesi ile görüşeceklerini ve öğrencilerin orada kurs almasını sağlayacaklarını bildirdi
Geçtiğimiz günlerde Kırklareli Üniversitesi öğrencilerinin düzenlediği eylem ile birlikte gündeme gelen Pedagojik Formasyon hakkının verilmemesi konusu, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç tarafından açıklığa kavuşturuldu. Rektör Aykaç, formasyon konusunda gerekli çalışmaları yaptıklarını, öğrencilerin taleplerine bugüne kadar her zaman cevap vermeye çalıştıklarını bildirdi.
Üniversite öğrencilerinin istekleri
karşılıksız kalmayacak
Üniversite öğrencileri, geçtiğimiz günlerde düzenlendikleri eylemde, sıkıntılarını şu sözlerle dile getirmişlerdi; "Ülkemiz genelindeki üniversitelerde yapılan kontenjan açıklamaları öğrencilerin içini rahatlatmış lakin bizler sadece başkalarının sevincini izlemekle yetinmek zorunda kalmaktayız. Geçtiğimiz yıl üniversitemizde sorunsuz bir şekilde pedagojik formasyon alınmış fakat bu yıl çeşitli bahanelerle hakkımız olan formasyon elimizden alınmaya çalışılmaktadır. Bin bir zorlukla okumaya çalışan bizler, hemen hemen her şeyi göze alarak formasyon almak istememize rağmen en doğal hakkımıza ulaşmamıza engel olunmaya çalışılmaktadır. Bununla beraber kendi Üniversitemizden umudu kesen birçok arkadaşımız çareyi başka üniversitelerde aramayı düşünmektedir. Atanma sorunu gibi büyük bir gerçekle karşı karşıya olan bizlere bir de böyle acımasızca bir yük yüklemek tarafımızı ziyadesiyle üzmüş ve umutsuzluğa sürüklemiştir. Açıklanan kontenjanın yetersiz olduğunu bizler gibi siz de çok açık bilmektesiniz. Bununla alakalı olarak getirilmeye çalışılan adaletin herkese gelmesini talep etmekteyiz. Yüksek Öğretim Kurulu verdiği kararla tabiri caizse bu vebalin altında kalmak istememiştir. Bizlerin isteği de tarafınızın bu büyük vebal altına girmemesidir. İçinde olduğumuz bu zorlu süreçte danıştığımız her kişi istisnasız destek vermekte lakin başvurular başladığı halde hala bir gelişme görememekteyiz. Açıklanan kontenjanların adaletsiz olduğunun farkında olan üniversiteler hız kesmeden kontenjan artımında bulunmuş ve bekleyişte olan öğrencilerinin içine su serpmişlerdir. Tarafınızdan bize bildirilmiş olan bilgiye göre Eğitim Fakültesi bulunmayan üniversitelerin kontenjanlarım Yüksek Öğretim Kurulu belirlemektedir. Fakat Eğitim Fakültesi olmayan üniversiteler kontenjanlarını diğer üniversitelerle anlaşma yoluna giderek artırmışlardır. Ayrıca geçtiğimiz yıl da Eğitim Fakültemiz bulunmadığı halde gayet tabii olarak arkadaşlarımız sorunsuzca formasyonlarını almışlardır. Sizlerin de bu gelişmelerden haberdar olduğunu bilerek öğrencilerinizin de hakkı olan formasyonu kendilerine iade etmenizi beklemekteyiz. Çok iyi biliyoruz ki formasyon ayrımcılık değil haktır, hak edene de hakkını vermek adaleti dağıtmaktır."
"Trakya Üniversitesi ile görüşeceğiz"
Öğrencilerin bu talepleri ve sıkıntıları hakkında açıklamada bulunan Rektör Aykaç, durumu şöyle özetledi; "Formasyon eğitimi için bize en son 100 kişilik kontenjan verildi. Tekrar kontenjan artırılması için başvuruda bulunduk. YÖK yeni bir karar aldı. Bünyesinde sadece Eğitim Fakültesi bulunan üniversitelere, Pedagojik Formasyon hakkını veriyor ve kontenjan belirleme hakkını üniversitelere bırakıyor. Bizde Eğitim Fakültesi yok, Eğitim Bilimleri Bölümü var. Eğitim Bilimleri Bölümü olan üniversitelere kontenjan hakkı vermiyor. Burada şöyle bir şey çıkıyor ortaya. YÖK diyor ki; Eğitim Fakültesi bulunan üniversitelerle anlaşın, oradan kontenjan alın. Onların kontenjanlarını kendi belirleme hakları var. Öğrencileriniz oradaki kurslara devam etsin. Biz de şimdi Trakya Üniversitesi ile görüştük. Oradan bizim üniversitemize ait olmak üzere kontenjan belirlemelerini isteyeceğiz. Bizim öğrencilerimiz bu defa kendi bünyemizde değil, Trakya Üniversitesi bünyesinde Edirne'ye gidecekler. Namık Kemal Üniversitesi de bu şekilde yapıyor. Onun öğrencileri de Pedagojik Formasyon eğitimi için Edirne'ye gidiyorlar."
"Yasal çerçevede olduğu
sürece karşı değiliz"
"Eleştirilere asla kızmayız. Öğrenciler bu konuda talepleri var, istekleri var. Bizler her zaman bunu karşılamaya uğraştık. Taleplerini dile getirmelerini, meşru ve yasal çerçevede dile getirmelerini normal görüyorum. Ama o yasal çerçevenin dışına çıkarsa başka yerlere yönelirse o sıkıntı verir. Yoksa ben meşru çerçevede taleplerini dile getirmelerine bir şey demiyorum. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Onları yerinde görüyorum. Yeter ki yasal çerçevenin dışına çıkılmasın, başka şeylere alet edilmesin. Pedagojik Formasyon deyip başka şeylere alet edilmesin. Onun dışında hiçbir sıkıntı yok."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol