O MANZARAYI HIÇ UNUTAMIYORUM

Yeni kusaklar Prof. Dr. Muammer Aksoy'u bilmezler. Içerde ve disarida iki hukuk fakültesi bitirmis bir Hukuk Otoritesi idi. Özellikler Medeni, Anayasa, Insan Haklari Hukuku üzerinde yazdiklari, söyledikleri dikkate alinan bir Cumhuriyet Aydini idi. 1961 yilinda Kurucu Meclis Üyeli ve daha sonar Istanbul Milletvekilligi yapmisti. 30 yildan fazla Türk Hukuk Kurumu Baskanligi yapmis olan bir Insan Haklari savunucusuydu. Cumhuriyet gazetesinde makaleler yaziyordu. Ayni zamanda Halkevci'ydi. Onunla Ankara Halkevleri Merkezi'nde, Genel Yönetim Kurulu üyesiyken tanismistik. O sira Muammer Aksoy da Halkevlerinde görevliydi. Ayni zamanda ATATÜRK ENSTITÜSÜ Bildirici Üyesiydik. Aksoy ilerci, devrimci ve Atatürkçü kisilige sahipti. Filizkiran Firtinasi'nda öldürülmüs bir bilim insaniydi.

1974 yilinda Ankara Türk-Is Salonunda Halkevleri Kurultayi vardi. Muammer Aksoy, ben yönetimde oldugumuz için oradaydik. O yillarda memlekette sol ve sag fraksiyonlar yüzünden bir gerginlik çatisma ortami yasaniyordu. Birtakim kurul ve kuruluslarin ele geçirilmesi için bu fraksiyonlar yogun çalisma yapiyor, toplantilari basiyorlardi. Asiri solcular da Halkevlerine göz koymuslardi. Teskilati ele geçirmeye çalisiyorlardi. Tabii Senatör Ahmet Yildiz da bu duruma yesil isik yakanlardandi. Bu yüzden kurultayda fraksiyonlari temsil eden delegeler vardi. Kurultay basladiginda hava iyice gerginlesmisti. Nitekim bir sure sonar kalabalik bir Sol Grup salonu basti. Kongrede itisip kakismalar, yumruklasmalar basladi. Bir kisim yöneticiler disariya kaçarken, ben, Genel Baskan Tabii Senatör Kadri Kaplan, Prof. Dr. Muammer Aksoy kendimizi uçusan sandalyelerden korumak için Divan Masasi'nin altina girdik. Polis gelinceye kadar kurultayda tam bir arbede yasandi. Her taraf kirilip döküldü. Kurultayi basanlar ise Seydisehir Alüminyum Fabrikasindan Dev-Sol isçileri idi. Baslarinda çok iyi tanidigim bir Köy Enstitülü Isçi Egitimcisi vardi. Kurultay bu gergin hava içersinde tamamlandi ama Halkevleri el degistirdi. Ben tekrar Halkevleri Genel Denetleme Kurulu Baskanligi'na seçildim. Seçildigi resmi bir yazi ile bildiren Tabii Senatör ve Halkevlerinin yeni Genel Baskani Ahmet Yildiz'a, Halkevlerinden ayrildigimi bildirdim. Tabii ayrilanlar arasinda rahmetli Muammer Aksoy'da vardi.

Muammer Aksoy'un Öldürülen Cumhuriyet Aydinlari arasinda seçkin bir yeri vardir. Zira o, bir Demokrasi Kahramani idi. Siyasi ve üniversite hayatini çok aktif geçirmisti. Birçok gerici çevrelerin, asiri uçlarin boy hedefi haline gelmisti. Devamli yaziyor, konusuyor, öneriler sunuyor, Insan Haklarini savunuyor ve bundan bir takim çevreler rahatsiz oluyordu. Nitekim 1970 ve 1980'li yillarin Alacakaranliginda bir gün okuduk ki Prof. Dr. Muammer Aksoy da öldürülmüstür. Öldürenler, tetigi çektirenler kimlerdir bilmiyoruz. Ancak Muammer Aksoy bir DEMOKRASI KAHRAMANI, INSAN HAKLARI SAVUNUCUSU VE BÜYÜK BIR ATATÜRKÇÜ olarak ölmüs, Devrim Sehitleri arasina girmistir. Süphesiz onu yillar sonar bu günlerde hatirlamanin elbet sebebi vardir. O, bugün sag olsaydi hukuk daha güçlü olurdu. Hukukçular daha rahat olurdu. Çünkü Muammer Aksoy Hoca bir Cumhuriyet Hukukçusu idi. Tanri topragini sicak yapsin.

                                         nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol