OSMANLI’NIN ÇÖKÜŞÜNDE RUSYA’NIN, İNGİLTERE’NİN, ALMANYA’NIN BÜYÜK ROLU VARDIR

Atatürk’e göre “Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade sözle olursa şiir, nağme ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.”

Prof. Dr. Hamza Eroğlu’nun Türk İnkılâp tarihi kitabını okumayı çok severim. Evde de bu güzel kitap vardır. Yıllarca tarih dersinin Tarih dersinin yanında inkılâp ve Atatürkçülük dersine girmiştim. Bu gün Cumartesi gazeteye yazı hazırlıyorum. (19.12.2015) Kırklareli İl Halk Kütüphanesine Cumartesi günleri uğrarım. Akşam Şevket Süreyya Aydemir’in İkinci Adam Kitabında İsmet Paşa’nın hayatını okuyabildim. Kitabın birinci cildi 502 sayfalıktı. Kitap 1973 yılında basılmış. 1980 öncesi Tek Adam (Atatürk), İkinci Adam (İsmet Paşa) Yazar Doğan Avcıoğlu’nun Türkiye’nin Düzeni, Türklerin Tarihi, Milli Kurtuluş Tarihi kitaplarını satın almıştım. Edirne’li yazar Şevket Süreyya Aydemir’in Tek Adam Atatürk kitabı üç cilttir. İkinci adam birinci cildini evde akşam buldum. Osmanlı’nın çöküş yıllarındaki toplumsal, siyasal, askeri yapı, savaşlarda çöken Osmanlı devletinin çırpınışları.

 Rus Çarlığının, İngiltere’nin, Almanya’nın Osmanlı’ya her türlü siyasal, askeri oyunlarla parçalayıp sömürgeleştirerek ezme, yok etme politikalarını yazar Şevket Süreyya Aydemir gerçekçi tarihsel bir şekilde anlatmış. İkinci Adam kitabındaki siyasal olayları okurken ittihat terakki Cemiyetinin Selanik’te Manastır’da, Edirne’deki çalışmalarını öğreniyoruz.

1908 yılında II. Meşrutiyetin ilanıyla Avusturya, Macaristan İmparatorluğu Bosna Hersek’i işgal eder. Bulgaristan bağımsızlığını ilan eder.

 Reval’de Rus Çarlığı temsilcileriyle İngiltere’nin adamları Almanya da yaşayan Osmanlı devletinin Balkanlardan atılması için gizli bir toplantı yaparlar. Reval toplantısı sonrası Selanik’teki İttihat Terakki cemiyeti Meşrutiyetin ilanıyla Osmanlıyı kuracaklarını düşünürler. Resneli Niyazi Tikveş civarında askerleriyle dağa çıkar. Enver ve Talat Paşalar harekete geçerler. Selanik kaynayan kazan gibidir. Ordu içinde Rumeli’deki subaylar İttihat Terakki Cemiyetinin siyasal etkisi altındadırlar. II. Abdülhamit ikinci Meşrutiyeti ilan etmek zorunda kalır. “ Cemiyet 23 Temmuz 1908’de Manastır, Selanik ve Rumeli şehirlerinde “Hürriyet” ilan etmiş ve bunun sonucu olarak II. Abdülhamit de Kanun-u Esasiye (Anayasayı) yürürlüğe koymuştur. 17 Aralık 1908 ‘de Osmanlı Mebusan meclisi açılmıştır.

 31 Mart ( 13 Nisan 1909) Vakası İstanbul’da patlar. Selanik ve Edirne’deki kuvvetler “Hareket Ordusu” ADI İLE İstanbul’a yürümüştür. Üç gün içinde isyan bastırılır. Hareket ordusunun kurmayı Mustafa Kemal’dir. II. Abdülhamit tahttan inerek yerine V.Mehmet Reşat getirilmiştir. 1909 Anayasada değişlikler yapılarak parlamenter rejime geçilmiştir. 1911’de Trablusgarp Savaşı patlak vermiştir.” Kaynak: Türk İnkılâp Tarihi Prof Dr. Hamza Eroğlu, Osmanlı Devletinin İtilav devletleri tarafından işgaliyle sonuçlanacak bir dramın ortaya çıkmasına neden olur. Enver Paşanın hayalleri suya düşer. Atatürk’ün İstiklal Savaşına Zaferle Sonuçlandırması Aklın, Fedakârlığı Büyük sonucudur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol