OSB'nin enerjisi biokütleden

Kırklareli'nin ilk biyokütle ile elektrik enerjisi üretecek santrali için "ÇED Gerekli Değildir" kararı çıktı. 12 Mw (48 Mwt) Kurulu Gücünde Elektrik Enerjisi Üretim Santrali yapıldığında üretilecek enerji Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi'nin şebekesine verilecek

Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Kızılcıkdere mevkii Kırklareli Organize Sanayi'nde Zeus Enerji San. Tic. Ltd. Şti. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan "12 Mw (48 Mwt) Kurulu Gücünde Elektrik Enerjisi Üretim Santrali" projesine, "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı" verdi.

Geleneksel elektrik santrallerinden farklı olarak elektrik enerjisini "biyokütle" den (orman atıkları, ayçiçeği sapı veya saman) gibi maddelerden sağlayacak olan santralden elde edilecek enerji Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi'nin şebekesine verilecek.
Projenin teknik olmayan detayına göre,
Kırklareli Merkez'deki Kırklareli OSB 8.Bulvar N0:20 adresine tekabül eden, 28.539,43 m2 yüzölçümlü alanda, Zeus Enerji San. Tic. Ltd. Şti tarafından 12 MW (48 MWt) kurulu gücünde Biyokütleden Elektrik Enerjisi Üretim Santrali kurulacak.
Kurulması planlanan Elektrik Enerjisi Üretim Santralinin kurulu gücü 12MW / 48MWt olarak planlandı.
Proje kapsamında; tesiste hammadde olarak kullanılması ve yakılarak enerji elde edilmesi planlanan toplam biyokütle miktarı 99 bin 280 ton/yıl olarak hesaplandı. İçerik olarak ise 90 bin 520 ton/yıl'lık kısmının orman ve orman ürünü, 8 bin 760 ton/yıl'lık kısmının ise tarım atığı (Ayçiçek sapı ve/veya saman) olarak tesise kabulü planlandı. Tesise kabulü yapılacak atıkların, akışkan yataklı reaktörde yakılması suretiyle elde edilecek buharın tribünlerden geçirilmesi suretiyle de elektrik enerjisi elde edilecek. Söz konusu enerji ise Kırklareli OSB şebekesine verilecek.
Proje ile başta Kırklareli ve çevre illerden kaynaklanan biyokütlenin toplanması ve bu amaç dahilinde orman ürünleri ve tarım ürünlerinin işlenmesinden ortaya çıkan biyokütlenin yakacak hammadde olarak kullanılması amaçlanıyor. Projenin çözüm getireceği konu, şimdiye kadar elektrik enerjisine çevrilmemiş olan biyokütlenin (orman ve tarım ürünlerinden ve bu ürünlerin işlenmesinden ortaya çıkan yan ürünler) yakılması suretiyle elektrik enerjisine çevrilerek Türkiye Enerji Piyasasına ve Türkiye Ekonomisine katkı sağlaması olacak.
Planlanan projenin inşaat ve işletme aşamalarında, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 Ölçekli Kırklareli İl Çevre Düzen Planı hükümlerine uyulacak. Proje alanı, 1/100.000 Ölçekli ve 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzen Planlarında Organize Sanayi Bölgeleri kapsamında yer alıyor. Santralin proje bedeli 27 milyon TL olarak açıklandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol