28.06.2013 Günü Topçu Tarım'ın sahibi Nihat Topçu ile sohbet ederken "ORGANİK TARIMA DÖNÜŞ OLUR MU?" Diye bir soru sordum.Yanımızda DORADO NATURALve|GÖRDES ZEOLİT'in satış mümessili FIRAT ALTUNTAŞ konuyu açıklığa kavuşturdu.
FIRAT ALTUNTAŞ: "Organik tarıma dönüş yavaş yavaş ve bölgesel olup devlet desteği ile ilerleyebilir.
Fethiye'de Antalya ve Kumluca'da narenciyede organik tarıma dönüldü. Lakin biraz zaman lazım. Kimyasal gübre kullanıldığı an etkisi hızlıdır. Organik gübrede ise biraz yavaştır. Çiftçi bu durumu bilecek.
Kimyasal gübrenin azotlu çeşitleri toprağa girdikten sonra yeraltı sularına karışması söz konusudur.
Organik tarımda böyle bir şey olmaz. Organik gübre Leonarditte azotlu gübre vardır. Toprak altındaki yeraltı sularına karışmaz. Organik gübre kullanıldıktan sonra bir yıl içinde toprak formuna döner.
Organik gübrenin meyve ve bitkide kalıntı bırakma riski yoktur" dedi.
Çocukluğumda köylünün, çiftçinin kullandığı tohum yerliydi. İklim koşulları iyi oldu mu, toprakta uygun oldu mu alınan ürün organik üründü.
Köylünün Harmanı vardı. Harman dövülerek sap saman hububat birbirinden ayrılırdı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan gübresi tarımda kullanılırdı. Bir bahçesi arkadaşımla bu konuyu Kırklareli'nde konuştum.
Bahçeci Arkadaş: "Bir-iki dönüm bahçem var. Bazı yerli tohumları köylerden buldum. Bahçemde fasulye, bamya, kabak, domates, salata tüm sebzeler mevcut. Bahçemde hayvansal gübre kullanıyorum. Kendime kadar konu komşuya yetecek kadar sebze var.
Sebzenin lezzeti eski günlerde olduğu gibi. Organik tarımda fazla ürün alamazsın. Kimyasal gübreyle ürünü fazla alırsın. Ama organik tarımdaki lezzeti bulamazsın.
Her yıl kendime kadar tohum ayırıyorum. Sebzenin suyunu uygun zamanda yeteri kadar verirsin" dedi.
Karahıdır yolunda bahçeli bir ev yapmak için yıllarca uğraşmıştım. Bir yıl orada oturabildim. Oğluma bakıcı bulamamıştım. Kreş yoktu. Bahçeli evde bir yıl otururken sebzeler ekmiştim küçük bahçeye. Güvercin gübresini toprakla karıştırmıştım. Rüzgarlı bir havada domates fideleri kırılmasın diye fideleri toprakla desteklemiştim. Toprağı sevmek lazım.
İnsanların yaz sebzelerini ekebileceği yerli tohumları kullandığı bir-iki dönümlük bir bahçesi olmalıdır. Sağlık için hobi olarak bir şeyler yapmalıdır. Eskiden meraya giden hayvanların sütünden yapılan tereyağının nefis bir kokusu vardı. Domates, elma gibiydi.
Tren yolundaki dut ağaçlarından, zerdali ağacından inmezdik. Arkadaşlarla kuzukulağına, dutlara giderdik. Müthiş bir mahalle arkadaşlığı vardı. Kırklareli bahçeli evlerin olduğu, sabahleyin çobanların büyükbaş hayvanları meraya götürdüğü otantik bir Balkan şehriydi. Her gün kara tren gelirdi. Hıdrellez, Kakava Şenlikleri Şeytanderesi'nde, Asılbeyli Deresi'nde kutlanırdı. Şehrin içinden dere geçerdi. Sonra derenin üstü kapandı. Terzi çoktu. Büyüklere saygı vardı…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol