ONLAR YURTSEVERDILER ANCAK YARGILANMAKTAN KORKTUKLARI IÇIN KAÇTILAR

Mecliste yolsuzluklarin konusuldugu bir zamanda iP'in Berlin'de baslattigi "TALAT PAsA HAREKETi" devam ediyor. Bu vesileyle de sözde Ermeni Soykirimi iddialari'na bizzat Ermeni tarihçi ve siyasilerinin yazdiklari ile yanit veriyorlar. iP'in bu hareketi Berlin'de baslatmasinin nedeni bir döneme damgasini vurmus olan ittihat ve Terakki (ilerleme) Firkasi (Partisi) liderlerinden Talat Pasa'yi öldürüldügü topraklarda anmaktir.
Edirneli PTT Memuru Talat Pasa 1908'li yillarda siyaset sahnesine çikmis, ittihat ve Terakki Partisi'ne girmis, seçimlere katilmis, Meclis'i Mebusan'a girmis, önce içisleri ve daha sonra Basbakan olmus bir devlet adamidir. Siyasi hayatinda örgütçülügü ve komitaciligi ile taninmistir. ilkokuldan ibaret olan tahsilini Vize'de yapmistir. Babasi bu yillarda (1874) Vize'de Sorgu Hakimi (Müstantik) idi. Vize o yillarda Edirne'ye bagli idi. Ünlü Alevi-Bektasi sairi ve arastirmacisi Vahit Lütfi Salci'nin bildirdigine göre Talat Pasa'nin amcasi Çorlu'nun Pinarbasi köyünde oturuyordu.
Talat Pasa'nin Bektasi ve ayni zamanda Roman (Çingene) oldugu söylenir. Ancak siyasi hayatinda bu yani önde degildir. Zira kendisi Harbiye Vekili Enver Pasa ve Cemal Pasa ile Osmanli Devleti'nde ilk ve son sözü söyleyecek kisiler olmuslardir. iktidarlari döneminde önemli çalismalar yapmislardir. Balkan ve Birinci Dünya Savaslari'ni yasamislardir. Çanakkale Zaferi hariç, her iki savasta da Osmanli Devleti maglup olmus, büyük can, mal ve toprak kayiplarina ugramistir. Bu üçlü'nün politikalari kendileriyle birlikte ülkeye de zarar vermis, Birinci Dünya Savasi'nda Enver Pasa Osmanli ordusu'nun komutanligini Almanlar'a birakmistir. Bu ülkeden Askeri bir Heyet olarak gelen 30-40 dolayindaki Alman Subayini generallege yükseltmistir. Kendisine de yüksek rütbeler vermistir. O zaman bu politikaya, askerin siyasallastiriLmasina, Alman komutanlarina teslim edilmesine Mustafa Kemal karsi çikmistir.
Talat Pasa'nin Basbakanligi sirasinda Ermeniler, Ruslarin desteginde büyük karisikliklar çikarmislar, asayis sorunlari yaratmislar, Türk ve müslüman köylerde katliamlar yapmislardir. Bunun üzerine Talat Pasa olay çikaran Ermeni gruplari baska yerlerde iskana tabi tutan kararlari almis, bu iç Göç sirasinda karsilikli çatismalar çikmistir. Ermeniler bu çatismalari Türklerin Soykirimi seklinde nitelendirmis, olayi dünyaya böyle propaganda etmislerdir. Halen bu propaganda devam etmektedir. iP bunu Berlin'de gögüslemek için genis bir tarihçi ve bilim adami kadrosu ile oradadir. iP Genel Baskani Dogu Perinçek dünya kamuoyunun dikkatini bu sahte soykirim iddilarina çekmek ve bilgilendirmek baglaminda yogun bir çalisma yapmaktadir.
Talas Pasa, Balkan Savasi ve Birinci Dünya Harbi'nde izledikleri politikalarin iflas ettigini 1918 yilinda ittihat ve Terakki'nin son kongresinde "Siyasetimiz Maglup Oldu" seklinde ifade ederek, herseyin bittigini söylemistir. Kongrenin bitiminden bir gün sonra da bu üç ittihatçi lider, yani Talat Pasa, Enver Pasa, Cemal Pasa ülkeyi gizlice terk etmislerdir. Kaçislarinin sebebi Yüce Divan'da yargilanma korkusudur. Talat Pasa Berlin'de Cemal Pasa Kafkasya'da Ermeniler tarafindan sehit edilirken, Enver Pasa Türkmenistan'da Ruslar'la savasirken sehit olmustur. Enver Pasa'nin orada ne isi vardi? Bu konuda tarih hayalin Enver Pasa gerçegin Anadolu'da Mustafa Kemal ile beraber oldugunu yazar.
Atatürk'ün yakin çevresi yazarlarindan Falih Rifki Atay gazetelerde çikan makalelerini topladigi BATIs YILLARI kitabinda ittihat ve Terakki Partisi önderlerinin namuslu ve yurtsever olduklarini, ancak cehaletlerinden kaybettiklerini söyler. Nitekim Talat Pasa ülkeden kaçtiginda esine geride padisahin kendisine hediye ettigi bir otomobil, maaslarindan biriktirdigi bin lira para ile bir mirastan saglanan küçük bir gelir birakmistir.
sunu söylemek gerekir. Gerek Osmanli Devlerini batiranlar gerekse Osmanli Devleti'nin içinden bugünkü Türkiye'yi çikarip kurtaranlar yani Osmanli imparatorlugunun son politikacilari ve askerleri namuslu, yürekli yurtsever insanlardi.
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol