KOSOVA 1910 kitabini yazan ÖMER ERTUR CAN YOLDASLARI KITABINI Bana Göndermis.
SEVGI, CESARET VE BAÄzLASMAYLA TÜM ZORLUKLARI YENEBILMENIN HIKAYESI...
Kitabin arka sayfasinda romani özet olarak anlatmis. “Bu roman yazarin dedesinin ve anneannesinin 1908’deki evliliklerinden, dedesinin 1922’deki ölümüne dek süren on bes yillik bir süreci kapsar. Bu süreçte iki Balkan ve Birinci Dünya Savasi dahil olmak üzere Güney Dogu Avrupa pek çok kanli olaylara sahne oldu. Bu olaylar altiyüz yillik Osmanli Imparatolugunun sonu olmakla birikte Balkanlarda birçok yeni ulusun dogmasina sebep oldu. Hikayesinin asil odagi 1910 yilindaki üç haftalik bir zaman dilimidir. O yilin baslarinda yazarin annesinin Kosova’da dogumu sirasinda Osmanli Ordusunda tegmen olan büyükbabasi, Kuzey Kosova cephesinde Sirp Milliyetçilerine karsi çarpisiyordu. Balkan savaslarindan önce, Sirp Milliyetçileri Kosova’da nüfus çogunlugunu olusturur. Arnavutlarin durumunu düsünmeksizin Kosova’yi besyüz yillik Osmanli egemenliginden ayirmaya zorluyorlardi. Siplar Kosova’ya hücum ettiklerinde büyükannem ve yeni dogmus bebegi ile Yeni ovadan ayrilmak mecburiyetinde kalirlar. Onlar kis ortasinda Üsküp’e ulasmaya çalisirken, büyükbabam kuzey Kosova’da Siplarla zorlu bir süvari çatismasinin hazirliklari içinde çocugunun dogum haberini beklemektedir.” ELESTIRI: “Bu kitabi zevkle okurken içim sizladi ayni zamanda, insan olma ne pahali, degil mi? diye kendime sordum. Anlatilan olaylardan seksen yil kadar sonra bu topraklari tekrar kana bulayanlar ve yapilan katliamlari fiilen isledikleri yerlerde ulusal migferlerin ardindan seyredip adeta tesvik edenler utansin diyorum. 1910’dakilerin aksine simdi Insan Haklari’da var ama, Bu haktan yararlanmak için bazi toplumlara mensup olmak mi gerekiyor? diye sormadan geçemiyorum. Kanimca ‘Insan’ olmadan Insan Haklarindan söz edilmeyecegi gibi, Insan Haklari olmadan insan kavramina bir ifade etmez. Bu gerçegi, geçte olsa artik görmemiz gerekmiyor mu? Yirmi birinci yüzyilda bu amaca varabilsek ne mutlu bizlere. Can Yoldaslari’nin çagdas ve insancil bir yasamla yazilmis bir kitap olmasini önemsiyorum.” Yahya AKKURT, Büyükelçi Hanoi, Vietnam.
“Kitabi okurken insan olmanin agir bedelini, geleneksel kinlerin yüzyillar boyunca toplumlari ne kötü durumlara düsürebildigini, bunca aci ve eziyeti nasil içlerine sindirebildiklerini toplumlar arasinda oynanan trajik oyunlarin ne zaman ve nasil sona erebilecegini ve yasamda gerçek can yoldaslarini bulmus olanlarin ne denli sansli olduklarini düsündüm”
Behire Özek TÜRKOÄzUL Güvenli Annelik Program Danismani BM Nüfus Fonu- Hanoi, Vietnam.
Kasim 2003’te basilan kitap güzel beyaz kagida basili olup çeket cebine girecek gibi planlanmis. Kitabin 25 sayfasini bir çirpida okudum. Balkanlarda besyüz yil hüküm süren Osmanli Devleti dagilip giderken Balkan uluslari kendi devletlerini kurtarmak için büyük isyanlar çikardilar. Bulgarlar, Yunanlilar, Siplar, Arnavutlar, Hirvatlar kendi devletlerini kurdular. Çok kan akti. 1989 yilindan sonra Kirklareli Gaziosmanpasa kampina Bulgaristan’dan, Bosna Hersek’ten, Kosova’dan gelen müslüman halkla söylesilerim oldu. Acikli hikayelerini dinledim. Kirklareli Valiligi ve devlet kurumlari gelen balkan göçmenlerine sahip çiktilar. Barinmasini, yemegini verdi. Onlari sevkatle kucakladi. Kirklareli Bir Serhat Balkan Sehri’dir. Insanlik sonsuz bir kinle yasayamaz. Varolamaz.
Tarihin kanli sayfalari tarihte kalsin. Kosova 1910 kitabinda hikayeler akici ve insani alip götürüyor. Yazar Ömer Ertur 1944 Istanbul dogumlu olup yüksek tahsilini ABD’de yaptiktan sonra Lowa Devlet Üniversitesinde uzun bir devre kent ve bölge planlama profesörü olarak çalisti. 1999 yilinda Birlesmis Milletler adina Kosova’ya gittiginde ailesinin köklerini arastirirken Can Yoldaslari kitabini yazmaya basladi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol