OKULLAR AÇILIRKEN ÇOCUKLARIN KALBI BIR BASKA ATAR

Okullar açilirken çocuklarin heyecani büyüktür. Annelerinin elini sikica tutmus ana sinifi ve ilkögretim çocuklarini görürsünüz. Anneler çocuklarin herseyidir. Kartalidir sanki..
Çalisan kadinlarin çocuklarini yillarca anneanneler, babaanneler, nineler, yakin akrabalar bakti. Daha sonra bakicilar tutuldu. Annelerinin eve gelisini büyük bir özlemle bekledi çocuklar. Yeni kresler açildi Yatili okullarda nöbet tutan bayan ögretmenler var. Okullarda da kresler açilmalidir. Çalisan kadinlarin isi çok zordur. Annenin usulca evden ayrilisi, çocugun anne özlemi daima oldu. Babalar çocuklarini gönülden sevdi. Oyuncaklar alindi. Erkegin oyuncagi ile kizin oyuncaklari farklidir.
Ilkokul birinci sinifta okuma heyacani büyüktür. Ben oglum Umut'a Cin Ali'nin kitaplarini almistim.. Erkek çocuklar için Cin Ali'nin macera kitaplari yararli oluyor. Aile, ögretmen, ögrenci, okul idaresi dörtlü bir saçayagidir. Bu baglanti uyumlu olmalidir. Evde olumlu bir havada çocugun gelisiminde yararli oluyor. Çocugun yaninda yapilan sert tartismalar zararlidir. Buna son derece dikkat etmeliyiz.
Üniversitede okumak pek çok gencin hayalidir. Üniversitenin kendine özgü sorunlari var. Egitime hükümetlerin ayirdigi pay çok azdir. Geri kalmis, kalkinmaya çalisan hükümeti ve halki yoksul bir toplumun uygarlasmasi uzun bir yoldur... Çagdaslasma hayali iç ve dis borçlar yüzünden çesitli sebeplerden dolayi uzak bir hayaldir yalnizca.
Kitap okumayi sevmeyen bir ulusuz. Zengin ülkeler halki kitap okur. Her ay belli parasini kitaba ayirir.
Yazarina büyük destek verir. Sahip çikar. Veteriner Aydin Burucu, Kavakdereli ögrencim Hasan Çetin, Ahmet Burucu, Bülent Tepeli, Cihan Kaya ile eski okul yillarindan konustuk.
Ayrica yakin tarihi olaylarini da iyi bilmeliyiz. Ileri sanayi ülkeler arasinda emperyalist savaslar olmustu. Birinci ve Ikinci Dünya savaslari gibi. Milyonlarca insan savaslarda telef oldu. Çok uluslu devletler dagildi. Ulus devletler kuruldu. Sömürgelerini kaybeden Ingiltere gibi ülkeler eski gücünü kaybetti. Ingiltere günes batmayan bir imparatorluktu. Osmaliyi yikan Haçli Hristiyan emperyalist güçlü Avrupa ülkeleridir. Deli Petro'dan beri Çarlik Rusyasi ve Sovyetler Birligi'nin uzak umutlari vardi. Rusya Panaslavizm hareketleriyle balkan devletlerini himayesi altina almak ve sicak denizlere inmek istiyordu. Yikilan Sovyet Rusyadan sonra Putin eski sovyetlerin gücüne erisebilmek için büyük bir gayretin içindedir. Amerika'ya kafa tutuyor bazen. Türkiye cografi konumu bakimindan stratejik bir ülkedir. Atatürk'ün saglam bir iç ve dis politikasi vardir.
16.09.2007 günü TGRT'de haberleri izliyordum. ABD Merkez Bankasi eski Baskani Alan Greenspan "Irak Savasi gerçekten petrol içindi." dedi. Washinton'da savasa karsi gösteriler yapildi.
Bush'un Irak politikasina karsi Amerikan halkinin gösteri yapmasina sevindim. Insanin bir degeri vardir. Yasama hakki vardir. Geri biraktirilmak istenen, yeni sömürge yapilmak istenen devletler olmustur. Cehaletin, egitimsizligin karanliginda yasayan toplumlarin uygurlasmasi çok zordur. Atatürk "Okul sayesinde, okulun verecegi ilim ve fen sayesindedir ki, Türk milleti, Türk sanati, Türk iktissadiyati, Türk siir ve edebiyati bütün güzelligiyle gelisir" demistir. Haydi kizlar okula projesi hayata geçirilirken çok sevinmistim. Bu proje devam ediyor. Siddetin, terörün olmadigi bir dünyada yasamak arzumuz sonsuza kadar devam edecektir. Egitilmis, entellektüel, sanayilesmis, kültür ve sanatina bütçesinden daha fazla para ayirabilen, ekonomisini saglam bir toplum olabilmek için büyük gayret içinde olabilmeliyiz. Büyük bir milletin onurlu insanlariyiz biz. UNESCO'nun 2007 yili Mevlana yili olarak kabul etmesi bunun hakiki isaretidir. Türk Tasavvuf düsüncesi insancildir. Hümanisttir.
Dertli bir soför arkadas 17.09.2007 günü bana söyle dedi " 12 yillik köyden kente tasimacilik yapan dolmuslara yol belgesini trafik vermiyor. Çok zor durumdayiz. Yeni arabalar 50 milyar. Bu uygulama kalkmalidir. Eski arabalarada yol belgesi verilsin." dedi.
selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol