Şairlere ilham veren acılardır… Kederli dünyanın gamlarıdır. Gazetelerin üçüncü sayfasındaki çileli kadınların yaşam öyküleridir. Umutsuzluklardır.
Akşam haberlerindeki siyasal olayların demeçlerin sevgisiz halleridir. Koltuk kavgaları bitmez kardeşim. Eylül ayı dert ayıdır. Yakında okullar açılacak. Öğrencilerin zil sesiyle beraber sınıftan fırlayışlarını unutamam. Hele ortaokullarda, ilkokullarda sınıftan çıkarken özgürlüğe koşmanın hızına kimse yetişemez.
Okul bahçelerinde koşturan ilk ve ortaokul öğrencilerinin neşesi... Küçük bir topun peşinde koşan çocukların hırsı görülmeye değerdir… Gol atıp maçı kazanmak her şeye değerdir.
Çocukluk günlerimiz mahalle arkadaşlığımızın en güzel günleriymiş. Babalar öğretmenler çok sertti. Yahudiler Sokağında Cumhuriyet ilkokulunda okurken bir anımı hala anımsarım. İlkokul dördüncü veya beşinci sınıftayız. Okul Müdürümüz gitarist Hans Müjdat Koçnard'ın babası Tevfik Koçnard'dı. Çok sert bir müdürdü. Çok disiplinliydi. Bahçede top oynuyorduk. Genç bir öğretmen bize bağırmaya başladı."Zil çaldı çocuklar. Haydi sınıflara.." Biz maçı bırakamadık. Maça devam ettik. Genç öğretmen üzerimize yürüdü. Tekmelemeye başladı. Tekme tokat bizi sınıfa soktu. Hakaret etti. Yıllar sonra onunla karşılaştım.
Karakaş Mahallesinde "Bir dakika, sizin bizleri ilkokulda tekme tokat dövmeniz çok barbarcaydı. Çok yanlış davrandınız. Sizin yüzünüzü hiç unutmadım." dedim. Bana bir şey diyemedi. Kırklareli Atatürk Lisesinde tarih öğretmeniydim. Babamın, bazı öğretmenlerin sertliklerini hiç unutmamıştım. Mesleğe başlarken yemin etmiştim. Öğrencilere insan gibi davranacaktım. Dersimde yazılıdan önce genel bir tekrar yapacaktım. Zıpır çocukları kazanmak için gayret edecektim. Veli, öğrenci, öğretmen, okul idaresi arasında gereken saygı, ilgi olacaktı. Sorunları çözmek için gayret edecektim.
Rehberlik yaptığım sınıfın sorunlarını çözmeye çalışacaktım. Sevgisiz eğitim, şefkatsiz, merhametsiz bir eğitim öğretimin faydası yoktu.
Veliler evlatlarıyla ilgilensinler, sosyal dersi sevenlerin fen matematik dersi genelde zayıf olur. Matematik ve Fen dersini sevenlerinde sosyal dersleri genelde bozuk olur. Bu genel bir durumdur. Milli eğitim bakanlığı önemli bir bakanlıktır. Avrupa ve Amerika'da Milli Eğitim Bakanlıklarına ayrılan milli eğitim bütçesi çok büyüktür. Öğretmenin maaşı çok yüksektir. Her milletin tarihi, kültürel sosyal birikimi farklıdır. Ruhu farklıdır.
Eğitimde büyük bir reform üniversiteler dâhil gereklidir. Gelişmiş, zengin ülkelerin bilimsel, teknolojik çalışmalarının başarısına erişmemiz çok zordur. İngiltere ve Amerika en süper bilim adamlarını kendi bünyesine yüksek maaşlarla almaya çalışıyor. Biz bu konuda çok gerideyiz. Şair, yazar, romancı Atilla İLHAN Sovyetlerin çöküşü için şöyle der" Sovyetlerde Hürriyet yoktu. Ondan çöktü Sovyetler Birliği." Güzel söze ne denir. Tek kutuplu dünyada yaşıyoruz. Üçüncü dünya ülkelerinin durumu malum. Her kafadan bir ses çıkıyor. Sevgiyi unuttuk...
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol