Kırklareli'nde Şair Mülayim Tirfil, yeryüzünün ilk öğretmenlerinin şairler olduğunu söyler. Oysa benim bildiğim yeryüzünün ilk öğretmenlerinin Peygamberler olduğudur. Ancak, peygamberlerden önce şairler vardı ve şairler güzel söz söylemekle tanınırlardı. Kitleler onların çekici, etkili sözlerini, konuşmalarını dinlemek için peşlerinde koşarlardı. Bu yüzden bütün toplumlarda, özellikle geri kalmış yörelerde, ülkelerde şairler edebiyatın diğer türlerinden fazladırlar. Aziz Nesin her beş kişiden üç şairdir.
Trakya'da üç Vilayette üç şairler grubu vardır. Tekirdağ'da "İKİNDİ ŞAİRLER GRUBU", Kırklareli'nde "KIRKLARIN SESİ ŞAİRLER GRUBU", Edirne'de "OZANAĞACI ŞAİRLER TOPLULUĞU" bulunmaktadır. Bu toplulukların başında Kırklareli'nde ben, Tekirdağ'da Şair ve Yazar Cahide Ulaş, Edirne'de Şair ve Yazar Mehmet Ağırgan bulunmuştur. Kırkların Sesi Şairler Grubu'nun başında bulunduğum yıllarda, Cahide Ulaş'ın teklifi üzerine İLK TRAKYA ŞAİRLERİ ŞİİR DİNLETİSİ'ni Kırklareli'nde yapmıştık. Bu şiir dinletisine Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nden 80'in üstünde şair katılmıştı. Ama içlerinde edebiyatçı yoktu. Bu durum dikkatimi çekmişti. Hatta bir yerde okumuştum, Osmanlılar zamanında Rumeli'de birkaç edebiyatçı 20'ye yakın şair yetiştiği beni düşündürmüştü. Niye böyle?
1967 yılında ünlü Şair Cemal Süreyya "TÜRK YAZARININ HALKLAŞMASI" bir yazı yazmıştır. Türkiye'de "İşçiden, çiftçiden, patrondan edebiyatçı çıkmadığını söylemiştir. Osmanlılar dönemi dahil,Türkiye'de edebiyatçıların, yazarların şairlerin aksine, toplumun üst tabakalarından, memur kesiminden çıkmaktadır.Bir araştırmaya göre "1905 yılından önce doğmuş edebiyatçıların yüzde 18'i üst düzey yöneticisi (Vali,Kaymakam,Büyükelçi,Milletvekili ve Bakan..) yüzde16'sı orta ve alt düzey memur, yüzde 3'ü ise asker çocuğu" dur.
Görülüyor ki Türk Edebiyatı, toplumun üst tabakasının işidir. Edebiyatın Şiir Dalı halka inmiştir ana diğer faaliyet alanları halkın dışında ve üstünde yaşayanların elindedir. Köy Enstitülü yazarlar bu çemberi biraz olsun kırar gibi olmuşlardır. Yazarlığı halklaştırmada rolleri olmuştur.
Bugün Trakya'da şairler kalabalığına oranla birkaç roman ve hikâye yazarı vardır. Romancı olarak Keşanlı Safiye Erol, Kırklareli'nde Hatice Opak Bilgin vardır. Öykü yazarı olarak da Çorlu'dan Memduh Şevket Esendal, Kırklareli'nden Zeynel İlhan ve Hatice Opak Bilgin'den söz etmek mümkündür. Buna göre Trakya'da şair çokluğuna oranla, ikinci sırada yazarların yer aldığı, bununla da Yazarlığın Halklaştığı, öyle bir sürece girdiği görülmektedir. Tabii yazarlığın, roman ve öykü yazarı olmanın hatırı sayılır bir KİTAP KÜLTÜRÜ'ne bağlı olduğu söylemek gerekir. Aslında kaliteli şiir için de bu kültüre gerek vardır. Umarız ki ileriki yıllarda bu tablo değişecektir. Edebiyatın tüm dalları halkın ilgi alanı olacaktır. Umut bu ya…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol