Milli sınırlar içinde yaşayan 77 Milyon yurttaşı yakından ilgilendiren Torba yasanın şekli Türkiye Büyük Meclisi tatile girmeden şekillenmeye başladı. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren, taşeron işçiye, madenciye önemli haklar getiren düzenleme için TBMM Genel Kurulu olağanüstü bir araya geldi. Tasarının 126 maddesi kabul edilmişti, kalan 21 maddenin tamamlanması planlanıyor. Genel Kurul ayrıca, 3 tasarı ve 1 kanun teklifini daha ele alacak. Meclis'in 10 Eylül'den itibaren tatile girmesi bekleniyor
Ülkemizde 20.000.000 vatandaş ilgilendiren torba yasayla gelecek düzenlemeleri Türkiye'de bulunan tüm aileler yakından ilgileniyor. Torba Yasa olarak bilinen kanun tasarısının görüşmelerine bugün Meclis'te devam edildi. Torba yasa ile ilgili görüşmelerin tamamlanması bekleniyor. Torba Yasa tasarısının kapsamı ve içeriği hakkında ayrıntılar haberimizde.
Taşeron kanunu neler getiriyor
İşçilerin Kıdem Tazminatını Kamu Üstlenecek
Kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatlarını, söz konusu kamu kuruluşu üstlenecek. Bu işçilerin yıllık izinlerinin kullanılması da kamu tarafından takip edilecek.
Hangi İşlerin Taşerona Verileceğine Hükümet Karar Verecek
Kamuda hangi işlerin taşerona verileceğini Bakanlar Kurulu belirleyecek. Buna uymayanlara ciddi yaptırım gelecek
Taşeron İşçinin Güvenliğinden Kurum Sorumlu
Hem kamu, hem özel sektörde taşeron işçilerin iş sağlığı ve güvenliği önlemleri işe başlamadan alınacak, bunun gözetim ve denetiminden asıl işveren de sorumlu olacak.
Taşeron İşçinin Ücreti de Bankaya Yatacak
Kamu ve özelde asıl işveren taşeron işçinin ücretlerinin ödenmesinden de sorumlu olacak. Ücretler bankaya yatacak.
Sözleşmeler Üç Yıllık Olacak
Taşeron işçinin sürekliliğini sağlamak üzere sözleşmeler en az üç yıllık olacak.
İşçi Sendikalı Olursa, Farkı Devlet Üstlenecek
Taşeron işçiler sendikalı olurlarsa, aradaki ücret farkı kamu kuruluşu tarafından üstlenilecek.
Yeraltı İşçilerine Yönelik Düzenlemeler
Yeni İşçi De Kıdem Alacak
Yeraltı işçileri için, altı aylık kıdeme sahip olma şartı kaldırılacak.
Yıllık İzin 4 Gün Fazla
Yeraltı işçilerinin yıllık izin süreleri, diğer işçilere göre dört gün fazla olacak.
36 Saat Çalışma
Yeraltı işçilerinin haftalık çalışma saatleri azami 36 saat olacak. Bu süre mevcut sistemde 45 saat olarak uygulanıyor.
Azami Mesai 6 Saat
Yeraltı işçilerinin azami çalışma süresi 6 saati geçmeyecek. Yeraltı işçilerine olağanüstü haller dışında fazla çalışma yaptırılmayacak.
Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı çalışmaya göre, taşerona verilmeyen 'asıl işler' artık yasal olarak taşerona aktarılabilecek. Taşeron doktora imkân sağlanacak. Kadro umudu ise suya düştü. Hükümetin uzun zamandır gündemde tuttuğu taşeron işçisiyle ilgili düzenlemeden işçilere iyi haber çıkmadı. Tasarıyla ilgili çalışma son halini alırken, kamuoyuna yansıdığı gibi yeni düzenlemede taşeron işçisine kadro çıkmadı. Böylece bir kez daha, kamuda çalışan binlerce taşeron işçisinin kadro umudu suya düştü. Torba yasayla hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeyle, kadro verilmediği gibi taşerona yaptırılacak işlerin sayısı ve çeşidi daha da artırılacak.
Taşeron işçiler için yapılacak yeni düzenlemeler belli oldu. Peki, Taşeron işçilerin yeni hakları neler. Torba yasa tasarısı ve Taşeron işçi düzenlemesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
Çalışma hayatına ilişkin yeni düzenlemeyle taşeron işçilerin asgari sözleşme süreleri 3 yıla çıkarılırken, kıdem tazminatı yolu açılıyor. Yaklaşık 1 milyon taşeron işçiyi ilgilendiren düzenleme 30 Mart seçimlerinden hemen sonra Meclis'e getirilecek. Taşeron işçilerin keyfi bir şekilde işten çıkarılmasının da önüne geçilirken, sosyal hakları da iyileştiriliyor.
Seçimden Sonra
Kamuda ve özel sektörde çalışan taşeron işçilerinin gözü kulağı Ankara'ya çevrildi. Sosyal güvenlik alanında köklü adımlar atan hükümet, Bağ-Kur borcu olanlardan taşeron işçilere kadar geniş bir yelpazede önemli düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan tasarı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarı ile taşeron işçilerin asgari sözleşme süreleri 3 yıla çıkarılıyor.
İş Kaybetme Korkusu Bitiyor
Tasarıya göre; taşeron işçilerin yıllık izinleri, ödenmeyen ücretleri de güvence altına alınıyor. Her yıl girdi-çıktı yapılması nedeniyle kıdem tazminatı hakkı kazanamayan işçilerin mağduriyeti bitiriliyor. Bugüne kadar 1 yıldan kısa tutulan ve bu yolla kıdem tazminatı almaları önlenen taşeron işçilerle yapılacak sözleşmeler 3 yıldan kısa olmayacak. Niteliği gereği süreklilik arz eden hizmetlerin teminine yönelik ihaleler, 3 yıllık bir süre için yapılacak. Böylece işçiler, her yıl işini kaybetme korkusu yaşamayacak.
İş Hayatında Esneklik
Bakanlık, kiralık işçi düzenlemesi konusunda da çalışma yaptı. İzne ayrılan bir çalışanın yerine alınacak geçici işçinin ücreti de önceki ile aynı olacak. Düzenleme, firmaların geçici işler için istihdam bürolarından işçi talep etmesini getiriyor. İşçi kiralama sisteminde çalışanın maaş, tazminat, sigorta primi gibi yükümlülüklerini işveren yerine özel istihdam büroları üstleniyor.
Taşeron İşçi Torba Yasası'nda Neler Var?
"Kamuda ve özel sektörde çalışan özellikle taşeron işçilerin gözü kulağı Ankara'ya çevrildi. Bilindiği süredir basını ve sosyal medyayı sürekli meşgul eden torba yasa halen beklenmekte. Torba yasası çok geniş kapsamlı bir şekildedir. Ancak seçim öncesinde çıkaracaklarını söyleseler de torba yasayı halen bekletmekteler. Büyük bir ihtimalle 30 Mart seçimlerden sonra çıkma şansı da var. Meclise getirilebilir. Özellikle taşeron işçilerinden bahsetmek istiyorum. Taşeron işçilerin keyfi işten çıkarılmasının da önüne geçiliyor. Sosyal hakları da iyileştirme durumu var. Çünkü kıdem tazminatının da yolu açılacak. Bununla ilgili köklü bir değişim yapacak hükümet. Burada bir yıllık sözleşme üç yıla uzatılacak. Üç yıla uzatıldığında da taşeron işçi olarak çalışan arkadaşlarımızın kıdem tazminatı alma şansları da ortaya çıkacak. Tasarıya göre de taşeron işçilerin yıllık izinleri, ödenmeyen ücretleri de güvence altına alınacak. Böyle her yıl girdi çıktı olduğundan tazminat kaybettikleri için mağduriyetleri de ortadan kalkacak. Bu taşeron işçileriyle üç yıllık anlaşma yapılacak. İhalelerde üç yıla çıkacağı için, işçilerle yapılacak sözleşmelerde üç yıla çıkacak bu büyük bir avantaj. Sistem gereği Türkiye de 1 milyon işçi çalışıyor. Bir milyon taşeron işçiden 600 bini kamu sektöründe hizmet vermekte. 400 Bin'de özel sektörde. 600 Bin çok ciddi bir rakam kamu sektöründe olması vesilesiyle. Böyle bir yasa çıkarsa işçiler için sosyal hak ve avantaj sağlayacak"
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol