"Havza'da gerçekleştirilmekte olan 9 adet baraj ve gölet projesi ile toplam 410,7 milyon m3/yıl su depolanacak ve devam eden 25 adet sulama tesisi ile toplam 156.000 hektar arazi sulanacaktır." Gibi devam eden yatırımlara kuvvetlendirilmeye ve temizlenmeye büyük bir caba harcanan ERGENE İÇİN neler yapıldı.
Ergene için hazırlanan 15 maddelik Genelge
Ergene Havzası Koruma Eylem Planı adında yayımladığı genelde Dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 maddesi ile keskin ve bölge için önemli ifadelerle ortaya konulmuştur.
Ergene Havzasında gerçekleşen plansız sanayileşme ve şehirleşme, yetersiz altyapı, tarımda bilinçsiz ve denetimsiz kimyasal kullanımı, evsel atık suların arıtılmaması gibi su kalitesini etkileyen faaliyetler sebebiyle; Havzanın yüzey ve yer altı sularının kalitesi aşırı derecede bozulmuş bulunmaktadır. Havzadaki su kirliliğinin azaltılması ve su kalitesinin iyileştirilerek sulama suyu kalitesine kavuşturulması maksadıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda Ergene Havzası Koruma Eylem Planı hazırlanarak yürürlüğe konulmuştur.
Ergene Havzasındaki su kirliliğinin vakit kaybedilmeden önlenmesi için söz konusu Eylem Planının Orman ve Su İşleri Bakanlığının koordinasyonunda; sorumlu bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından, hassasiyetle ve bütün imkânlar seferber edilerek disiplinli bir şekilde uygulanması büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede aşağıdaki tedbirlerin alınması uygun görülmüştür.
1 - Ergene Havzası için yeraltı suyu restorasyon planı hazırlanmıştır. Havzadaki bütün kuyular denetim altına alınmakta olup, tesislere ön yüklemeli uzaktan kontrollü su sayacı monte edilmektedir.
2 - 14 adet Akım Gözlem İstasyonu ve 27 adet Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulmuştur. "Ergene Havzası Taşkın Erken Uyarı Sistemi" 2014 yılının ikinci yarısında hayata geçirilmiştir.
3 - 24 Nisan 2011 tarihli düzenleme ile su için renk standardı Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde yer almış olup, 24.04.2012 tarihinde renk standardı uygulanmaya başlanmıştır. Havzada (Islah OSB alanı dışında bulunan) renk standardını sağlayan tesis sayısı 23'tür.
4 - Havza genelinde 2009-2013 yılları arasında toplam 9.604 adet denetim yapılmış olup, atıksu deşarjları kontrol altına alınmıştır.
5 - Havza'da gerçekleştirilmekte olan 9 adet baraj ve gölet projesi ile toplam 410,7 milyon m3/yıl su depolanacak ve devam eden 25 adet sulama tesisi ile toplam 156.000 hektar arazi sulanacaktır.
6 - Meriç-Ergene Nehri su kalitesi gerçek zamanlı Ankara'da Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda kurulu merkezde izlenmektedir. Sanayi tesislerinin atıksuları gerçek zamanlı izlenmektedir.
7 - Havza genelinde, çiftçilerimizle toplantılar yapılmakta, çiftçilerimize eğitimler verilmektedir. Bitki koruma ürünü bayileri 631 kez ve 379 adet gübre bayisi 799 kez denetlenmiştir. Zirai ilaç kullanımı yaklaşık % 50 oranında azaltılmıştır. Süne ve kımıl mücadelesinde biyolojik mücadele çalışmalarına devam edilmektedir.
8 - Çorlu ilçesinde entegre tehlikeli atık bertaraf tesisi inşaatı tamamlanmış olup, tesis faaliyete geçmiştir. Çorlu ilçesinde düzenli depolama sahasının inşaatı tamamlanmış olup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans alınmıştır. Atık kabulüne başlanmıştır. Havzada 8 adet Katı Atık Birliği bulunmaktadır. Tekirdağ ve Kırklareli'de olmak üzere 2 adet Katı Atık Bertaraf Tesisi işletilmektedir. 3 adedi Edirne'de, 2 adedi Tekirdağ'da ve 1 adedi Kırklareli'de olmak üzere 6 adet Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin kurulması çalışması devam etmektedir.
9 - Havzada 24 Ağustos 2009 tarihinden itibaren kirletici vasfı yüksek sanayilere izin verilmemektedir. Yatırım projeleri detaylı bir şekilde tetkik edilerek, çevresel etkilerin azaltılması için gerekli her türlü tedbirin alınması sağlanmaktadır.
10 - Ergene Havzası'nın ağaçlandırılması ve erozyondan korunması için bugüne kadar Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinde toplam toplam 64.820 hektar alanda ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve ıslah çalışması yapılmıştır.
11 - Sanayi tesislerinin daha az su ve daha az kirletici madde kullanmasına yönelik çalışmalara ara verilmeden devam edilmektedir. Tekstil sektöründe çevre dostu üretime geçilmiş ve günde 14.000 m3 su tasarrufu sağlanmıştır.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol