Rumeli’de kurulan ilk Türk şehri olan Uzunköprü ilçesinde birbirinden değerli tarihi eserler yer alıyor. Bunlardan birisi de Osmanlı dönemine ait beşikörtüsü camilerin en büyüğü olarak 1443 yılında tarihi köprü birlikte Sultan II. Murat tarafından yaptırılan ve 572 yıldır cemaatini ağırlayan ata miras Muradiye Camii! Camiin Restorasyon çalışmaları devam ederken sürenin uzaması ile ilgili AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Nedret Akbulut’tan bir değerlendirme geldi. Camide bu denli ayrıntılı
restorasyon çalışmasının en son 1621 yılında II. Osman tarafından yaptırıldığı biliniyor.
Camideki çalışmaları yerinde inceleyen AK Parti Uzunköprü İl Genel meclis üyesi Nedret Akbulut, “Uzunköprü ilçemizin tarihi Muradiye Camii restorasyonu hızla devam ediyor. Çatısı, içi duvarları, yan cam çerçeveleri ve camları tamamlandı. Şu an ilk cemaat bölümü (cami giriş kısmı) çalışmaları yapılıyor. Daha sonrada çevre düzenlemesi yapılarak camimiz hizmete açılmış olacak. Orijinaline uygun, tarihi eser niteliğine yakışır harika bir çalışma yapılıyor. Biraz uzun sürme nedeni de bu zaten… Hava şartları uygun olduğu sürece bitirme çalışmaları devam edecek. Az kaldı tamamlanıyor” değerlendirmelerinde bulundu…
OSMANLI’NIN ‘BEŞİKÖRTÜSÜ’ CAMİİLERİNDEN
Günümüzde Muradiye camisi adı ile anılan cami, yeni kurulan. Ergene kentinde Sultan II.Murat tarafından köprü ile beraber 1443 yılında yapılmıştır. Osmanlı sultanlarının yaptığı camilere selatin camisi denir. Muradiye camimiz de bir selatin camisidir. Osmanlı tarihleri ve Edirne vilayeti salnamelerine göre cami beş yüz kişiyi alacak büyüklüktedir. Sultan II.Murat Ergene kentinde yaptırdığı, döneminde dünyanın en uzun taş köprüsü ve camisine çok değer vermişti. Ergene kentinde oluşturduğu vakıf külliyesinin açılışında, büyük bir alçak gönüllülükle caminin mumlarını kendi elleri ile yaktıp, Edirne'den davet ettiği ve Ergene kentinden katılan konuklarına yemekleri kendisi üleştirmiştir. Muradiye camisinin ilk yapımında kubbeli olduğuna dair minyatür resimler bulunduğu da belirtilmektedir. Caminin ön, arka ve yan saçak örtüleri düz çatı olarak yapılmıştır. Sağ ön köşede kesme taştan yapılmış tek şerefeli bir minaresi vardır. Zaman aşımı nedeniyle pek yıkkın duruma gelen camiyi 1621 yılında II. Osman yeniden onartmış, duvarları kendi moloz taşları ile yapılmıştır. Caminin ilk kuruluşundaki durumunu belirten minyatür resimde bahsedilen ortasındaki kubbe bölümü bütünü ile değiştirilmiş, çatı beşik örtü durumuna getirilmiş ve kurşunla kaplanmıştır.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol