Tarihi köprümüz ile beraber kentimizin kuruluşundan bu yana iki nişaneden birisi olan Muradiye Camiinde restorasyon çalışmaları başlatıldı. İki yıldan bu yana risk nedeniyle kapalı tutulan tarihi caminin restorasyon işleminin 700 iş gününde
tamamlanması bekleniyor. Yapıldığı tarihteki aslına uygun şekilde gerçekleşecek restorasyon işlemi ile yıllarca geçirdiği tadilatlar sonucu göz ardı edilerek saklı kalmış birçok önemli motif ve detay da gün yüzüne çıkartılacak. Dün Vakıflar Bölge
Müdürlüğü ve yüklenici firmadan bir ekip camideki son durumu kontrol ederek titiz bir restorasyon çalışması için ‘Bismillah’ dedi. Tarihi caminin restorasyonunun başlaması ile İslam dininde önemli yeri olan ‘Üç Aylar’ın başlangıcı ile aynı güne denk gelmesi sürece ayrı bir anlam katmış oldu.
Güvenlik nedeniyle iki yıldan uzun süredir cemaatine hasret kalan Muradiye Camiinde nihayet restorasyon çalışmaları başlatıldı. Geçtiğimiz aylarda ihale sürecinin başladığı projede ihaleyi kazanan yüklenici firmaya yer teslimini resmen yapıldı. Tavan ve kolonlardaki risk nedeniyle ilk olarak güçlendirici iskelelerin kurulduğu tarihi camide çalışmalar başlamış oldu. Caminin restorasyon öncesi son durumunu ve çalışma planlamasının ayrıntıların son kez gözden geçirmek için Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden bir ekip dün camide incelemelerde bulundu.
CAMİİ İLE BİRLİKTE MURADİYE
HAZİRESİ DE RESTORE EDİLECEK
Caminin yanı sıra çevre düzenlemesi de ruhuna uygun olarak yapılacak. Edinilen bilgiye göre Caminin hemen yanı başında bulunan ve şehrin kurulduğu günden bu güne kente hizmet eden ilmiye ve idare sınıfından önemli isimlerin mezarlarının bulunduğu hazire de restore edilecek.
Aynı zamanda camiyi çepeçevre kuşatan kol duvarları da yıkılarak dönemin ruhunu yansıtacak şekilde yeniden inşa edilecek. Camiinin içerisinde yer alan ve çeşitli yıllarda gördüğü tadilatlar sonucu saklı kalan birçok tarihi detay ve motif de gün yüzüne çıkartılacak. Tarihi caminin restorasyon sürecinin 700 iş günü sürmesi bekleniyor. Camii cemaati ise tarihi camide yeniden ibadet edecekleri günleri iple çekmeye başladı.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol