Muhacir; "Bugün bayram degil, hüzün"

14 Mart Tip Bayrami, dün ilimizde ilk olarak saat 12:00'da Kirklareli Tabip Odasi'nin Atatürk Aniti'na çelenk koymasi ile kutlandi. Saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin ardindan bir konusma yapan Tabip Odasi Baskani Halil Muhacir Tip Bayrami'nin 14 Mart 1827 tarihinde 2. Mahmut döneminde Tiphane-i Amire ile Cerrahhane-i Amire'nin Åzehzadebasi'nda bir binada biraraya getirilmesiyle bir Çarsamba günü basladigini, 1919 yilindan beri de Tip Bayrami olarak kutlandigini ifade etti.

Muhacir; "Degisik günler yasanmis. Mesela 1918-1919'da Istanbul isgal altindayken tüm hekimler aslinda o isgali protesto etmek için o gün o bayrami kutlamamislar. Ayni zamanda Çanakkale Savasi'nda Istanbul Tip Fakültesi bir dönem mezun vermemis. Bunlar gösteriyor ki hekimler, ülkenin aydinlari olarak her dönem ülkedeki durumla ilgili gördükleri sorunlarda bir taraf olmuslar dedi.

Son 8-9 yildir saglikta dönüsüm programinda yasanilan krizin hekimleri çok etkiledigini belirten Halil Muhacir; "Aslinda hekimler mutsuz. Bugün bütün Türkiye'de biz Türk Tabipler Birligi olarak büyük saglik meclisinde aldigimiz karar geregi aslinda Saglik Müdürlükleri önünde bir protesto yürüyüsü ve kutlamama eylemi yapacaktik. Ama biz bugünü bir sekilde tekrar ortaya koymak, arkadaslarimizla birlikte hareket etmek için buradayiz. Ancak içimiz kan agliyor. Bir bayram degil hüzün bizim için. Çünkü saglik alaninda yasananlar hiçte iyiye gitmiyor. Saglik çalisanlari üzerine saldirilar artmis durumda. Birbirleriyle rekabet eder hala getirilmis durumda. Hastaneler özellestirilme sürecinde. Birinci basamak özellestirildi. Yani aslinda mutsuzuz ama biz geleneksel bayramimizi arkadaslarimizla bu sekilde kutlamayi tercih ettik" diye konustu. Atatürk Heykeli önündeki törene çok sayida oda üyesi ve çesitli STK temsilcileri istirak etti. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol