Milli Eğitim’in IPA Projeleri Konferansı

06.06.2014 günü, Ýlimiz Kýrklareli M.E.M. yürütmekte olduðu,  A B , ÝPA  projesi kapsamýnda "Bilgisayar Teknolojileri  Kullanýmý Odaklý Sýnýr Ötesi  Öðrenme ve Eðitim Stratejileri" konulu Projesinin Türkiye ayaðýnýn Konferansý yapýldý. Konferansa, Lider proje ortaðý,  Bulgaristan Burgas "Kladara" derneðinin proje ekibi koordinatörü   Plamen Mavrov ve ekibi, Ýlimiz Milli Eðitim Müdür Yardýmcýsý Fikret Merter, Þube Müdürleri Ayþe Kevser Tanýlýr, Sadi Gökkaya  ve proje ekibi görevlileri Dinçer Baþaran, Erdal Gönül ve Niyazi Rodoplu katýldýlar. Bu organizasyona ilçe þube müdür ve yardýmcýlarýnýn aktif katýlýmlarý ile yararlý bir organizasyon icra edildi.
Organizasyonun esas konusu Kýrklareli, insan kaynaklarý araþtýrýlmasý ve anket sonuçlarý neticelerini paylaþmak oldu.
"Mesleki Eðitim ve Ýnsan Kaynaklarý" konulu anket sonuçlarý ile ilgili ilk sunumu Burgas "Kladara" derneði adýna Ana Kýnçeva sundu. Kýnçevanýn sunumunda,  Bulgaristan Eðitim sistemi ve Üniversitelerin çalýþma mekanizmalarýný, Üniversite kurumlarýnýn idari ve yönetim faaliyetlerine,  öðrencilerin katýlýmý ve rolü, gibi konulara aydýnlýk getirdi. Diðer taraftan, Belediyelere düþen alt yapý ve mali destek mekanizmalarýnýn Üniversitelerin çalýþmalarýndaki deðerli rolünün önemini belirtti. Çaðdaþ yaþamýn bir parçasý olan uluslar arasý iþbirlikleri, ortaklýklar bilhassa iPA projeleri kapsamýnda iki komþu bölgelerin karþýlýklý iþbirliðinin önemine dikkat çekti.  Bulgaristan ve Türkiye Sýnýr Ötesi Ýþ Birliðinin önemi ile bu bölgelerin imkanlarý dahilinde lise ve mesleki eðitimle üniversite eðitimi için deðerler olan gençlerin eðitiminden paylarýnýn alabilmesinin önemini belirtti. Proje ile ilgili olarak þu bilgiler verildi;
"Burgas ve Kýrklareli bölgeleri asýrlardan beri oluþan zengin tarihi kültürel mirasa sahiptirler. Bu kaynaklar bölgelerde baþarýlý ticaret ve saðlýklý yaþam tarzý oluþmasý için kaynak teþkil etmektedir. Her iki bölgede de Üniversitelerin bulunmasý bir artý olmakla, yeterli olmayan birçok unsur da barýndýrmaktadýr.
Ýmkanlar: Bulgaristan ve Türkiye devletlerinin ortak sýnýrý olmasý, mevcut ortak eðitim fýrsatlarýný kullanarak, Bölgesel iktisadi ve sosyal yaþam için, ülkeleri ihtiyaçlarýna göre kadrolar eðitim programlarý düzenleyerek, bölge üniversite yönetimleri ortaklýk kurabilirler.”
Açýklamada ayrýca; Ortak üniversite çalýþmalarý için Bulgaristan Kanunlarýna göre, yabancýlarýn Bulgaristan içerisinde müstakil eðitim amaçlý üniversite açma haklarý olmadýðýný ancak, Bulgaristan Milli Eðitim ve Uluslar arasý kabul gören kanunlara uygun olarak, Bulgar Üniversiteleri ile ortak planlama ve eðitim faaliyetleri yapma imkanlarý bulunduðunu belirtti.
Proje hakkýnda ayrýca þu bilgiler verildi; “Dýþ ülkelerden gelen üniversite adaylarýnýn lise diplomalarý aday olduklarý branþa uygun olduklarýnda, eðitim için hak kazanýrlar. Burgas Ýlinde, faaliyet gösteren iki üniversite vardýr. Bunlar, "Asen Zlatarov" Devlet Üniversitesi, diðeri ise "Burgas Serbest Üniversite (FRÝ), özel üniversitedir. FRÝ üniversite 1998 yýlýnda Unesko ile imzalanan anlaþmaya göre, Unesko insan Haklarý Kürsüsü faaliyette bulunmaktadýr. Ayni zamanda, Uluslararasý Avrupa Üniversiteleri Birliðine üye kabul edilmiþtir. Bünyesinde, dört bilim dalýnda eðitim verilmektedir: Hukuk bilimleri merkezi, Ýdari ve mali bilimler bölümü, Sosyal Bilimler Kürsüsü ve Bilgisayar- Elektronik Mühendisliði gibi alanlarda eðitim verilmektedir.
" Profesor Doktor Asen Zlatarov" Üniversitesi Bünyesinde: Teknik Bilimler Fakültesi, Tabiyat ve Çevre Bilimleri fakültesi ve Sosyal Bilimler fakültesi vardýr. Ayrýca Bünyesinde teknik bilimler koleji, Týp bilimler koleji ve Turizm koleje eðitim vermektedir. Üniversitede 320 eðitim görevlisi çalýþmaktadýr. Bunlarýn 127 uluslar arasý üniversitelerde tanýnmýþ eðitimcilerdir. Bundan dolayý Üniversitenin Ýngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Romanya,  Türkiye, ispanya, Ýtalya, Macaristan, Sýrbistan, Polonya, Slovenya, Slovakya,  ve diðer ülkeler ile bilim alanda ortak çalýþmalar yapmaktadýr.      
2011 yýlýnýn sonuna kadar Bulgaristan'da 4703 doktora eðitimi görmüþ gençler ve bunlardan 201 yabancý uyruklulardýr. En fazla ilgi gösteren ülkeler: Yunanistan, Makedonya ve üçüncü yerde Türkiye Cumhuriyeti öðrencileridir. Bunlarýn, 53% bayan öðrencilerdir. Fakat son zamanlarda Bulgaristan'da gençlerin üniversitelere deðil mesleki eðitime dönüþ görünmektedir. Bilhassa ailelerin kendi imkanlarý doðrultusunda ve bölgenin turizm potansiyelinden yararlanmak amacýna uygun olarak gýda, tur operatörlüðü, hotel iþletmeciliði, pazarlama ve lokantacýlýk gibi iþlere ilgi artmýþtýr. Bunun diðer sebebi ise, sanayi sektörü faaliyetlerinin düþük olmasýdýr.”
Bulgaristan eðitim sisteminin tanýtýmýndan sonra Kýrklareli il Milli Eðitim þube Müdürü Ayþe Kevser Tanýlýr, Kýrklareli Ýnsan kaynaklarý araþtýrmasý ile elde edilen sonuçlar hakkýndaki bilgileri hazýrlanmýþ olan sunum ile dinleyicilere sundu;
Öncelikle araþtýrmalarýn amacýný belirterek, Kýrklareli'nde kamu ve özel iþverenlerin çalýþtýrdýðý personelin niteliði, iþe alma iþte yükselme, iþten çýkarma gibi uygulamalarýn tespiti üzerine anket uygulamasý yapýlmýþtýr. Tarafsýz anket þirketi 54 soruluk anketi þöyle bölümlemiþtir: 10 adet demografik soru, 13 genel soru, 10 Ýþ Kur uzmanlarýna, 10 iþ verene, 11 çalýþan iþçiye yöneltilmiþtir.
ANKETTEN ELDE EDÝLEN SONUÇLAR (ÝÞGÜCÜNÜN NÝTELÝÐÝ):
1) MTE kurumlarýnýn fiziki alt yapý eksiklikleri 2) Okul-iþletme iþbirliðinin yeterli olmamasý 3) Pratik eðitim eksikliði 4) Müfredatlarýn  iþ piyasasýný yeterince takip edememesi 5) Öðrenci ve ailelerin MTE kurumlarýný tercih etmemesi 6) MTE kurumlarýna gelen öðrenci kalitesinin düþüklüðü
 - Toplumda MTE kurumlarýnýn sosyal prestijinin düþük olmasý
- Öðrenci ve ailelerin MTE kurumlarýný tercih etmemesi
- MTE kurumlarýna gelen öðrenci kalitesinin düþüklüðü
 - Mezunlarýn genel becerilerindeki  (ekip çalýþmasý, iletiþim, yaratýcýlýk,  güven-sadakat, vb.) eksiklikler
 - Mezunlarýn iþ yaþamý ve iþe baþvurma (mülakat teknikleri, CV hazýrlama vb.) ile ilgili bilgi ve beceri eksiklikleri
 -Mesleki bilgilendirme, rehberlik ve danýþmanlýk hizmetleri eksikliði
ANKETTEN ELDE EDÝLEN SONUÇLAR (ÝÞE ALMA, ÝÞTE YÜKSELTME VE ÝÞTEN ÇIKARMA SÜREÇLERÝ)
1) Ýþe genellikle ilan ya da doðrudan baþvurularý deðerlendirerek alma yaygýn (kamu-özel iþletme farký) 2) KOBÝ'lerde referans önemli 3) Baþvuru yapanlarla mülakatlar yapýlýyor
Özel sektörde iþyerine personel alýnýrken; Çalýþma ve öðrenme meraký, ekip çalýþmasýna uygunluk, yaratýcýlýk, güven ve sadakat gibi özellikler ile Mesleki yeterliliðini kanýtlayan eðitim ve belgeler (diploma, belge, sertifika) ön plana çýkýyor.
Kamu kurumlarýnda personel alýnýrken; Yasalarla belirlenmiþ kurallar çerçevesinde sýnavla ve mülakatla personel alýmý, Eðitim, diploma/belge, yaþ, cinsiyet vb. etkenler var.
Ýþte yükselme/çalýþanýn teþviki;Genellikle kurum içinden yükselme söz konusu, Kiþinin iþyerinde gösterdiði  iþ performansý temel ölçüt, Kamuda buna iliþkin de kurallar var, Prim, ikramiye, sosyal yardým vb. yöntemlerle çalýþanlar teþvik,
Unvan düþürülmesi/iþten çýkarma; Mesleðe dönük bilgi ve beceri eksikliði, Ýþ performansýnýn düþük olmasý, Güvensizlik ve sadakat eksikliði.
ANKETTEN ELDE EDÝLEN SONUÇLAR (ÝÞYERÝNDE HÝZMET ÝÇÝ EÐÝTÝM)
1)    Anket yapýlan gruplarýn tümü iþbaþý/hizmet içi eðitimi gerekli görüyor 2) Özel iþletmelerin büyük bir bölümü bu eðitimleri vermiyor 3) Verilen eðitimler genellikle mevzuatýn zorunlu tuttuðu eðitimler (iþ saðlýðý ve güvenliði, hijyen vb.)
ANKETTEN ELDE EDÝLEN SONUÇLAR (KIRKLARELÝ'NDE GELECEÐÝN SEKTÖRLERÝ VE MESLEKLERÝ)
1)    Gelecek 10 yýlda öne çýkan sektörler imalat sanayi (gýda, tekstil, madeni eþya), inþaat ve hizmet olarak sýralanmýþtýr. 2) Gelecek 10 yýlda ihtiyaç duyulan meslekler ise mühendislik, iþletme ve yöneticilik ile deðiþik sektörlerde ara elemanlar olarak belirtilmiþtir.
ODAK GRUP TOPLANTILARI VE SONUÇLARI ve ODAK GRUP TOPLANTILARININ AMACI:
1) Anket raporunun tartýþmaya açýlmasý 2) MTE kurumlarýnda kullanýlan eðitim müfredatlarý ile materyallerinin iþ piyasasýna uyumu, MTE kurumlarýnda verilen eðitimin iþ piyasasýna yansýmalarý
ODAK GRUP TOPLANTILARI SONUÇLARI:
1) MTE kurumlarýnýn sosyal prestiji yükseltilmeli;
2) Mesleki bilgilendirme ve kariyer rehberliði hizmetleri arttýrýlmalý
3) Okul-iþletme iþbirliði güçlendirilmeli
4) Devlet MTE'yi daha fazla desteklemeli
5) Müfredatlar /eðitim materyalleri iþ piyasasýnýn ihtiyaçlarý doðrultusunda sürekli güncellenmeli
6) Müfredatlar /eðitim materyalleri iþ piyasasýnýn ihtiyaçlarý doðrultusunda sürekli güncellenmeli
7) Eðitim materyalleri nitelik ve nicelik olarak geliþtirilmeli
8) Ýþ piyasasý analizi yapýlarak açýlacak okul ve branþlar belirlenmeli
9) Mezunlarýn genel becerileri geliþtirilmeli; Ýletiþim, ekip çalýþmasý, yaratýcýlýk vb. konular eðitim müfredatýnda daha fazla yer almalý, Kendini ifade edebilme, CV hazýrlama, mülakat teknikleri gibi iþ bulmalarýnda yardýmcý olacak özellikleri geliþtiren programlar uygulanmalý, Bu konular resmi müfredat içinde yer almalý.
“Kladara" derneði adýna konuþan proje koordinatörü Plamen Mavrov sunumunda Eðitimde etkin kalite ve önlemlerin neler olmasýnýn altýný çizdi;
- Üniversitelerin idari ve mali baðýmsýzlýklarýnýn olmasý, bunu mali denetim mekanizmalarýnýn mükemmelleþtirilerek efektif hale getirilmesi.
- Alt yapý iþlerinin yerel Belediyeler tarafýndan karþýlanmasý ve Üniversite gelirlerini  baðýmsýz kullanma hakký tanýnmasý.
- Üniversitelerin kampüs, idari bina, idari mekan  gibi alt yapý ihtiyaçlarýnýn gözden geçirilip, deðerlendirilmesi, alt yapý ve donanýmlarýn yenilenmesi, laboratuvarlarýn eskimiþ sistemlerden arýndýrýlarak, çaðdaþ ihtiyaçlara cevap verebilmesi saðlanmalý.
- Eðitim alanýnda müfredatýn gözden geçirilerek, zamanýný yaþamýþ konulardan arýndýrýlmasý  ihtiyaçlara hitap edecek iktisas ve bölümlere yer verilmesi, çaðdaþ gereksinimlere uygun hale getirilmesi.
- Eðitim ve ticari alanlarda rabýta kurulmasý, iþ pazarý ihtiyaçlarýnýn araþtýrýlmasý ve ona göre planlamalarýn yapýlmasý.
- AB programlarý üreterek, okullar ve üniversitelerin ihtiyacýný karþýlayacak mali destek saðlama  ve hibe kazandýran ortak projeler üretmeli. Gerektiðinde, mesleki eðitim, kolej ve üniversite reformlarý  uygulanmasý için kampanyalar yapýlmasý, Meslek liselerinde öðrencilerin bilinçlendirilmesi ile ilgili, bölgelerin mesleki ihtiyaçlarýna göre yönlendirilmesi için, bilgilendirmelerin yapýlmasý.
Konferans  konularýnýn aydýnlatýcý sunumundan sonra, her iki tarafý ilgilendiren mesleki konular ile ilgili soru ve cevaplar üzerinde yorumlar yapýldý.  Böylece toplantý sona ermiþ oldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol