Balkan Savasi’ndan hemen sonra Mustafa Kemal, Bulgaristan’a Askeriatese olarak atanmistir. Balkanlarin karisik oldugu bir dönemde Mustafa Kemal’in Istanbul’dan uzakta bir yerde görevlendirilmesi hâlâ anlasilmis degildir. Fakat Sofya’ya gitmek Mustafa Kemal açisindan son derece yararli olmustur. Zira 1912 Balkan Bozgunu’nun, Osmanli Ordularinin Rumeli’de yenilmelerinin nedenlerini arastirma imkanini bulmustur. Kendi sahsi açisindan ise Sofya’da kendisini çilginlar gibi seven Bulgar sosyetesinin güzel bir kizi ile tanismistir.
Mustafa Kemal, Bulgaristan’a gittiginde genç ve de yakisikli, centilmen bir kurmay subaydi. Ömrü boyunca da öyle kalmistir ya.. Daha gittigi gibi Sofya’da ilgi nedeni oldu. Bulgar sosyetesi bu yakisikli subayi, onun zekasini ve kibarligini konusmaya, çevresinde, onun bulundugu yerlerde görünmeye özen göstermeye basladi. Askeri çevreler ise kendisini bir baska açidan takibe almislardi. Bulgarlar daha o zaman, 1913 yillarinda Mustafa Kemal’in ASKERI DEHASI’ni anlamislar, gelecek için kafasinda projeler bulundugunu kesfetmislerdi. Fakat yine de Mustafa Kemal’e en fazla ilgi gösteren Sofya sosyetesinin genç kizlari, güzel hanimlari idi. Bunlarin içinde general Kovaçeviç’in güzel kizi Miti de vardi. Sahane bir güzellige sahipti. Isviçre’de okumus, Avrupa egitimi almis, yabanci dil bilen bir kizdi. Ona, yabanci elçilikler, sosyete kadinlari güzelliginden dolayi BALKAN GÜLÜ diyorlardi. Babasi general Kovaçeviç ise 1912 Balkan Savasi’nda, Tekirdag-Sarköy cephesinde Bulgar ordusunda kumanda etmistir. O sira Bulgaristan Genel Kurmayinin çok popüler yüksek rütbeli subaylarindan biriydi. Kizinin da Mustafa Kemal’i sevdigini biliyordu.
Miti güzel ve yetenekli olmasinin ötesinde yüksek seviyede kültürlü bir kizdi. Hayirsever islerinde bulunup çalismayi severdi. Sik sik Mustafa Kemal ile lüks pastahanelerde, opera ve tiyatrolarda bulusuyordu. Miti’nin Mustafa Kemal ile dostlugu, yakinligi Sofya sosyetesinin, siyasi ve diplomatik çevrelerin ilgisini çekiyordu. Ancak Mustafa Kemal’in Miti ile ilgisi gönül eglendirmekten öte degildi. Çünkü O, Bulgaristan’i Bulgar halkinin egitim ve kültürünü, Balkan savasindaki üstünlüklerinin nedenlerini arastiriyordu. Miti onu severken o, Balkan Savasi’nda Vize cephesinde sehit düsen sinif arkadasi Yüzbasi Fevzi Bey’in esi, aile dostu ve Istanbul sosyetesinin son derece kültürlü, sanat ruhlu güzel kadini Corinne ile mektuplasiyor, ona gelecek hakkindaki düsüncelerinden, dogacak olan Yeni Türkiye üzerine projelerinden, yapacagi islerden söz ediyordu. Hatta bir mektubunda cumhuriyet ilan edecegini söylüyordu. Corinne de Mustafa Kemal’i anlayacak düzeyde egitimli bir kadin oldugu için mektuplasmalari yararli oluyordu. Zaten Istanbul’da iken sik sik Corinne evine ugrar, ondan keman ve piyano dinlerdi. Mustafa Kemal Bati Müzigini severdi.
Mustafa Kemal, Sofya’da bir yil kadar kaldi. Zira Birinci Dünya Harbi baslamisti ve Osmanli ordulari bazi cephelerde savas yapiyorlardi. Bu durumda Sofya’dan Istanbul’a dönmeyi, bir cephede savasmayi düsünmeye basladi. “Arkadaslarim cephelerde savasirken ben Sofya’da kalamam diyordu. Nitekim Mustafa Kemal “Ask mi, Miti’mi,” demeden Istanbul’a dönmüs, Tekirdag’daki 19. Tümen Komutanligina atanmistir. Bu tümen, denebilirki kagit üstünde bir tümendi. Fakat onun için bu sorun degildi. Onun için önemli olan memleketin içine düstügü tehlike ve felaketti. Ittihat ve Terakki Partisi iktidarin üçlüsü (Enver Pasa, Talat Pasa, Cemal Pasa) memleketi idare edemiyorlardi. Muhalefet Partisi olan Hürriyet ve Itilâf Partisi’nin uyarilarina kulak asmiyor, önerilerini kabul etmiyor, kendi düsünceleri dogrutusunda, kendi ikbal ve iktidar hirslari, düskünlükleri baglaminda hareket ediyorlardi. Bunlar yüzünden Mustafa Kemal arkasina bakmadan Sofya’dan, Miti’den ayrildi. Savas için artik ülkesindeydi.
Miti’nin sevgisi, Mustafa Kemal’e olan aski devam etti. Miti Mustafa Kemal’i hiç mi hiç unutmadi. Mustafa Kemal de savasdan, memleket düsüncesinden vakit bulup Miti’yi hatirlamis olmalidir. Çünkü o VEFA ADAMI idi. Ulusunu ve vatanini seviyordu. Onunla evlenmeyi düsünüyordu. Yillar sonra Miti’nin bu umutsuz aski Bulgar yazar Liliana Serafimova tarafindan kitaplastirildi. Bulursaniz “MUSTAFA KEMAL ve MITI KOVAÇEVA/ Umutsuz Bir Askin Öyküsü” kitabini okuyun derim. Mustafa Kemal için ask mi, memleket mi, halk mi, savas mi üstün gelmistir anlarsiniz. Bu konuyu isterseniz Amerikali Kadin Yazar Caterin Gabin’in “ASK, SAVAS, MUSTAFA KEMAL” kitabinda bulursunuz.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol