12 Mart 2008 günü Kirklareli Valiligi-Il Milli Egitim Müdürlügü’nün Kirklareli Kültür Merkezi’nde düzenledigi “Istiklal Marsi’nin kabul edilisinin yildönümünde Mehmet Akif Ersoy’u yâd ediyoruz.” Programi çok güzeldi.. Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos ve Milli Egitim Müdürü Halil Ecevit ve Milli Egitim Müdür Muavinleri, Kirklareli Üniversitesi Rektörü Mustafa Aykaç, Arastirmaci Yazar Nazif Karaçam, Anadolu Üniversitesi Açik Ögretim Fakültesi Ögretim Görevlisi Münir Saygin, Sair Savas Erdem, Sair Alaeddin Ikican, Sair Sebahattin Senpazar, Sair Mustafa Ermis ve pekçok okul müdürü ve halkimiz, ögrenciler programi izledi.
Sair Mehmet Akif Ersoy’un edebiyattaki yeri konusuldu. (1873-1936) Kirklareli Üniversitesinden ögretim görevlileri güzel konusmalar yaptilar.
Programda cosku vardi. Istiklal Marsi sairimizin her siirinde içtenlik vardir.. Istiklal Savasimizin en zor zamanlarinda yazilmis olan Istiklal Marsi Türk Milletinin özgürlük ve bagimsizlik tutkusuyla doludur. Sairimizin Safahat kitabi her gelen izleyiciye armagan edildi. Tüm gazi ve sehitlerimizin ruhu sad olsun.. Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos, Savas Erdem’e söyle dedi: “Cep Sanat Dergisi’nin boyutlari küçük. Daha büyük boyutlarda bir dergi hazirlanmasina katkida bulunacagiz” dedi. Kirklareli üzerine yazilmis kitaplar sergilendi..
Kirklareli Anadolu Imam Hatip Lisesi ögretmen ve ögrencileri güzel bir tiyatro gösterisi ile Istiklal Savasi yillarini sundular. Milli Sairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yasadigi yillar yakin tarihimizin en zor günleri idi. I. Dünya Savasi’ndan maglup çikan Osmanli Devleti Mondros Ateskes Anlasmasindan sonra yer yer isgal edildi. Ingiliz emperyalizminin usagi Yunan ordusu her girdigi yerde Türk halkina zulüm etmistir.
Sevr anlasmasiyla parçalanmak istenen Türkiye çok zor durumda idi. Atatürk ve arkadaslari Istiklal Savasi’ni baslatarak son en büyük kavgaya girdiler. Top yok, silah yok, para yok.. Yoksul bir halk bu büyük kavgada Kuva-i Milliye ruhu ile hareket etti.
Milli kongreler yapildi. Türk ordusu binbir güçlükle kuruldu. Tarih boyunca Dünyayi yöneten Türk Milleti Avrupa’nin emperyalist ayaklari altinda ezilmis bir halde yasayamazdi.. Bizler özgürlük ve bagimsizlik içinde sonsuza kadar kardesçe ve insanca yasamak istiyoruz.
Sairler ve yazarlar Istiklal Savasi ile ilgili binlerce siir yazmistir ve yazmaya devam etmektedir. Mehmet Akif Ersoy siirleri ile Türk Milleti’nin kalbinde sonsuza kadar yasayacaktir.. Türk bayragi ve Atatürk’e olan sonsuz saygimiz ve sevgimiz ölümsüzdür.
Trakya’da Yunan ordusuna karsi direnen Türk çeteleri onlara gerekli kaybi vermeye çalismistir. Yerel arastirmalarimda bu çetelerle ilgili pekçok bilgi ve söylesi yapmaya çalistim. Arastirmaci Yazar Nazif Karaçam agabey Ulusal Kurtulus Savasi’nda Trakya eserinde o günleri çok güzel anlatmistir ve bu kitap www.gazetetrakya.com’da yayinlanmistir..
Bu eserin bu sitede yayinlanmasini Nazif Agabey’den istirham etmistim ve çok iyi oldu.. Yerel tarih çok önemlidir.. Resmi tarih öz olarak iyidir. Ama yetersizdir. Yerel arastirmacilara gerekli destek verilmelidir. Onlarin kitaplari bastirilmalidir. Yerel sairlere ve yazarlara, kültür ve sanat hareketlerine sahip çikan aydin insanlarimiza selam olsun.. Yasasin! Türk tarihine olan kara sevdamiz...
selahattindemiraco@gazetetrakya.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol