Meyvecilik sektörünün yeni adresi Pehlivanköy mü OLUYOR?

Pehlivanköy İlçesinde meyveciliğe olan ilgi her yıl artarak devam ediyor. Özellikle ilçe dışından gelen işadamlarımız satın aldıkları arazilerde yatırım tercihlerini meyvecilik faaliyeti yönünde kullanarak İlçenin ürün deseninin değişimine öncülük yapıyorlar
Pehlivanköy'de kurulan meyve bahçeleri mevcut üreticilerimizin de meyvecilik projelerine olan ilgisini arttırıyor.

Özellikle işadamlarımız tarafından kurulan kapama meyve bahçelerinin verime başlaması üreticilerimiz tarafından dikkatle takip edilmekte ve katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin yetiştiriciliğine olan talep artmakta.
İlçede meyvecilik az olmasına rağmen son yıllarda yapılan yatırımlarla önemli gelişme göstermiş.
Bakanlığımızca sertifikalı fidan kullanarak bahçe tesisi eden üreticilere ödenen Sertifikalı Fidan Kullanım Desteği, meyvecilik sektörünün gelişimine önemli bir katkı sağlamaktadır.
İlçemizde de yatırım tercihlerini meyvecilik yönünde kullanan ve başvuru koşullarını sağlayan üreticilerimiz bu kapsamda değerlendirilerek desteklenmektedir. 2007 yılından bu güne kadar destekleme talebinde bulunan üreticilere toplam 36 dekar ceviz, 118,50 dekar armut, 19,60 dekar erik, 5,75 dekar elma bahçesi ve 60 dekar bağ tesis edilmiştir. Ayrıca, arazileri İlçe sınırları içerisinde bulunan ancak komşu ilçelerimizden müracaat ederek destekleme talebinde bulunan üreticiler de dahil edilmemiştir. Yine aynı dönem içerisinde Sertifikalı fidan kullanım desteğine başvurmadan bahçe tesis eden üreticiler de önemli meyvecilik yatırımları yapmış ve ürün almaya başlamıştır. Hali hazırda İlçemiz genelinde kapama meyve bahçesi olarak 303 dekar Armut, 210 dekar ceviz, 65 dekar elma, 20 dekar erik, 100 dekar bağ alanı mevcut olup irili ufaklı diğer bahçelerle birlikte yaklaşık 800 dekar meyve bahçesi bulunmaktadır.
Pehlivanköy İlçesinde eski yıllarda bağcılığın yoğun olarak yapıldığı bir yer olmasına rağmen mevcut bağ alanları terk edilmiş ve bakımsızlık nedeniyle kuruyarak yok olmuşlardır. İlçemize dışarıdan gelerek tarımsal üretim faaliyetine başlayan bazı sanayici işadamları meyvecilik ve bağcılık alanındaki potansiyeli değerlendirmek amacıyla kendi arazilerinde armut, erik ve bağ yetiştiriciliği yapmaya başlamıştır.
2012 yılında sertifikalı fidan kullanım desteği kapsamında armut ve erik, 2013 yılı mayıs ayında sertifikalı fidan kullanım desteği başvurusu ile 60 dekar bağ tesisi gerçekleşmiştir. 2014 yılında ise üreticimiz yeni bir bağ daha tesis edecek olup arazinin ekim dikime hazırlanma çalışmalarına devam edilmektedir. Ayrıca bağda yüksek telli terbiye sistemi kurulumu başlamış ve bu sistem İlçede bir ilk olma özelliği taşımaktadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol