"Mesleğimizde bizim için en önemli şey iletişim"

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü Eğitim Salonu’nda
27 Mayıs Cuma günü "Evde Sağlık Hizmetleri" konulu eğitim programı düzenlendi. Düzenlenen programda toplamda 19 personele eğitim verildi

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü Eğitim Salonunda, ilimizde bulunan evde sağlık hizmetleri koordinasyon merkezi ve 6 T tipi evde sağlık hizmetleri biriminde görev yapan, 5 hekim ve 14 yardımcı sağlık personeli olmak üzere toplam 19 personele, 18-22 Nisan 2016 tarihlerinde Ankara ilinde "Evde Sağlık Hizmetleri Eğitici Eğitimi" almış olan Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Murat KILIÇ ve Hemşire Yasemin KILIÇ tarafından Evde Sağlık Hizmetleri Eğitimi verildi.
"Evde Sağlık Hizmetleri" konulu eğitim programına eğitici eğitmen Yasemin KILIÇ şu sözleri kaydetti; "Hoş geldiniz. Bugün Evde Sağlık Hizmetleri ekiplerimizle beraber Hizmet İçi Eğitim nedeni ile buluşmuş durumdayız. Ekiplerimiz 8 ilçemizdeki Toplum Sağlığı Merkezleri' nde aktif şekilde Evde Sağlık Hizmetleri'ni yavaş yavaş da olsa yürütmeye başladılar. Sağlık Bakanlığımızın yeni çalışma prensipleri arasında Evde Sağlık Hizmetleri'nin çok ciddi yer alması, çok daha artarak devam etmesi, Evde Sağlık Hizmetleri'nin yapılandırılması planlanıyor ve bu yükün çoğunluğu da Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde yürütülmesi isteniyor. Şu anda ilimizde 3 Devlet Hastahanesi' ne; Kırklareli, Lüleburgaz ve Babaeski İlçe Devlet Hastahanelerinde Evde Sağlık Hizmetleri birimlerimiz var bu birimdeki arkadaşlar il ve ilçe merkezlerini, biz kırsal alanları yürütüyoruz. Hiçbir ayrım gözetmeksizin hastaya acil ulaşıp hizmet vermeye çalışıyoruz. Evde Sağlık Hizmetleri'nin çok kutsal bir iş olduğunu düşünüyorum. Sağlıkçı olarak hangi meslek grubundan olursak olalım sağlık alanında çalışan herkesin yaptığı iş kutsal. Evde Sağlık Hizmetleri'ndeki işin bir tık daha farklı olduğunu düşünüyorum çünkü zaman zaman ev ziyaretlerine gidiyoruz, özellikle evde Sağlık Hizmeti kapsamındaki hastaları ziyaret etmeye çalışıyorum. Oradaki hastanın bilinci kapalı yatağa bağlı hastalar da var ya da ailesi, eşi, çocuğu ona bakmak zorunda olduğu için acı duyan bir an önce ölsem de kurtulsam diyen hasta da var. Genellikle uzun süre yatağa bağımlı hastalarda dekübitis ülseri( yatak yaraları) oluyor. Bir çarşafın düzeltilmesi, kırışıklığın olmaması, aileye bu bilginin verilmesi bile belki kişinin hayatını bir nebze daha uzatıyor. Daha sağlıklı daha kaliteli bir hayat yaşamasına sebep oluyor. Gerçekten çok ulvi bir şey.En son gittiğim bir evde amca alzheimer olmuş ama hanımı yatağa bağlı. Yatağa bağımlı olan hanımın aklı daha çalışıyor ama amca ona bakıyor. Ayağını oynatamıyor bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Fizik tedaviye götürülecek durumu yok, çocuklar yurtdışında. Amca kendisi bir makara sistemi kurmuş tavana ayağını ona bağlamış kendisi makara ile sürekli fizik tedavi yapıyor ve kadında bir gelişme gözlemleniyor. Kaybolmasın diye eşine evinin adresinin yazılı olduğu bir bileklik yapmıştı. Kendi rahatsızlığına rağmen eşine bakmaktan imtina etmiyordu. Mesleğimizde bizim için en önemli şey iletişim."
Eğitim; Evde Sağlık Hizmetlerinin Tanımı, Temel Kavramlar, Etik Yaklaşım, Yasal Yönü ve Mevzuatı, Nörolojik Hastalıklar, Stomalı (Bağırsak Torbalı, Trakeostomili) Hasta Bakımı, Sondalı ve Kataterli Hasta Bakımı, Bası Yaraları ve Bakım, Hasta ve Çalışan Güvenliği, Ağrı Yönetimi, Kronik Solunum Yolu ve Göğüs Hastalıkları, Palyatif Bakımda Semptom Yönetimi, Temel Yaşam Desteği - İlkyardım, Hasta Ailesinin Eğitimi ve Psikososyal Destek, Ev Ziyaretlerinde Kayıtların Oluşturulması konu başlıkları altında saat 09:00' da başlayıp tam gün devam etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol