Merhaba Kirklareli
Merhaba Okuyucularim
Merhaba çiftçi kardeslerim
Alternatif üründe saglikli toplumda mantar üreticiliginin 3. çiftçi mektubu köse yazisi sizinle birlikte bende mantari taniyorum. Evimde çok degisik mantar yemeklerini yapmaya çalisiyorum. Benim yerim müsait degil mantar yetistirmek için ama ahirlari bos kalmis çiftçi kardeslerim için ideal.
Çok fazla masrafta istemez. Bunun ile ilgili Il Çiftçi Egitim Müdürlügümüz'ü araya bilirsiniz. Ben kültür mantari üreticisi bir çiftçimizi çiftçi egitimden Güner bey kardesimizle ziyaret ettim. ....... köyünde mantar üzetici çiftçimiz sadece bos eski bir ahiri kullanmistir. Tabiki esi en büyük destegi idi. Dolayisiyla hanim çiftçilerimiz için bulunmaz bir firsat. Haydi kolay gelsin hanimlar. Iste birkaç mantar yemeyi tarifi.
2.Örtü Topragi Dönemi
Misel ön gelismesini tamamlayan mantar misellerinin bas baglama asamasina geçebilmesi için kompostun üzerine örtü topragi olmaksizin da mantar yetistirilebilir. Ancak verim, örtü topragi kullanilmasina oranla büyük ölçüde düser.
Ayrica örtü topragi kompostun kurumasini önler ve kültür ortamini disaridan gelecek hastaliklara karsi korur.
Iyi bir örtü topraginin, su tutma kapasitesinin yüksek, hava geçirgenliginin iyi olmasi ve sulamadan sonra kaymak tabakasi olusturmamasi gerekir.
Örtü topragi olarak torf (turba) adi verilen esmer veya koyu kahve renginde, göl kenarinda çikartilan %80 oraninda organik madde, % 20 ince kum ihtiva eden bir toprak kullanilir. Memleketimizin çesit yerlerinde bu topraklar bulunmaktadir.
Torfun bulunmamasi halinde yukarida sözü edilen özelliklere uygun olarak bahçe topragi ile perlit ya da disli dere kumu 3+1 oraninda ( 3 kisim bahçe topragi + 1 kisim perlit) karistirilarak kullanilabilir.
Kuluçka dönemi sonunda plastik torbalardaki ambalaj kagitlari alinarak kompost yüzeyi muntazam sekilde düzeltilerek 3.5-4 cm kalinliginda, önceden pastörize edilmis örtü topragi serilir.
Örtü topraginin kompost yüzeyinin her yerinde ayni kalinlikta olmasi mantar verimi ve sulamanin uygun bir sekilde yapilabilmesi açisindan çok önemlidir.
Bu nedenle örtü topragi 4 cmlik ölçü tahtasi yardimiyla muntazam bir sekilde serilmeli ve tahta bir tokmak yardimiyla düzeltilmeli ve fazla bastirilmamalidir.
Örtü topragi serildikten sonra plastik torbalarin fazla olan kisimlari biçakla düzgünce kesilmelidir.
Örtü topragi serme asamasinda % 70-75 neme sahip olmalidir. % 70-75 nem oranini saglamak için kullanilacak suyun yarisini örtü topragini sermeden 12 saat önce, kalan yarisini da serme isleminden hemen önce vermek gerekir. Bir miktar toprak avuç içinde iken kuvvetlice sikildiginda, parmak aralarindan damlayacak sekilde su siziyorsa nem miktari yeterli anlamina gelir.
Topragin serilmesinden hemen sonra yere dökülenler süpürülerek % Ilik Formalinle yer temizlenmelidir.
Mantar üretiminde örtü topragi kullanilmasinin sebepleri ve örtü topraginin fonksiyonlari su sekilde siralanabilir
1.Büyüme, misel ve meyve gövdelerinin gelisimi için gerekli olan suyu saglamak. Örtü topraginin suyu emmek için zamana ihtiyaci vardir. Bu su çok iyi muhafaza edilir ve azar azar serbest birakilir.
Bu açidan örtü topragi bir sünger gibi görev yapar ve böylece sogutmaya geçisten sonra, artik sulamanin durdugu dönemde, kurumaya izin vermeyen bir köprü kurulmus olur.
Ayrica genç mantarlarin büyüme asamasinda, kisa dönemde çok su gerekmektedir. Bu suyun büyük bir kismi örtü topragi tarafindan saglanir.
2.Suyu buharlastirmak ve uygun bir mikro-iklim olusturmak. Üretim odasinda belli oranda bir oransal atmosfer nemini muhafaza edebilmek için, örtü topragindan buharlasma olmasi gerekir.
Örtü topraginin topak topak olmasiyla bu topaklar arasinda, pinlerin daha saglikli olusumunu saglayacak bir mikro-iklim olusur.
Topaklar arasindaki oransal atmosfer nemi havadakinden daha fazladir ve böylece genç pinler, fazla hava hareketleri ve diger etkenlerden daha iyi korunur.
3. Kompost tabakasini kurumaktan korumak ve faydali metabolik ürünlerin kaybolmasini engellemek.
Örtü topragindan buharlasma olur ve bu da kompost islakligini belli bir seviyede tutar. Misel büyümesinin sonucu olarak, kompostta karbondioksit miktari yükselir.
Karbondioksitin yükselmesi misel büyümesini tesvik eder. Örtü topragi bu karbondioksitin kaybolmasini önler.
Toprak örtülmesinden sonra oda temizlenir ve % Ilik formaldehit ile ilaçlanir.
Örtü topragi örtüldükten sonra oda sicakligi ilk bir hafta içerisinde yavas yavas 18-20 °C'ye düsürülmeli ve ilk mantarciklar görülünceye kadar (örtü topraginin son haftasina kadar) bu sekilde devam etmelidir.
Bu dönemde nem ise % 80-85 civarinda tutulmalidir
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
Kırklarelispor, Kastamonu'da Golle Yıkıldı, Penaltı Skoru Eşitledi
09 Nis 2025 -
Gergin Açılış, Yoğun Gündem: Kırklareli Nisan Meclisi Toplandı
09 Nis 2025 -
OSB’nin Temeli 45 Gün İçerisinde Atılacak!
10 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
Kırklareli Ülkü Ocakları İl Başkanlığı'nda Görev Değişimi
09 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Tekirdağ'da üreticiler buğdayda rekolte kaybı yaşamamak için yağış bekliyor
06 May 2025 -
Kırklareli Valisi Turan incelemede bulundu
07 Nis 2025 -
Edirne ve Kırklareli'nde gök gürültülü sağanak etkili oldu
07 Nis 2025 -
Kırklareli'nin yüksek kesimlerinde kar yağışı başladı
07 Nis 2025 -
Edirne bayram tatilini dolu dolu geçirdi
07 Nis 2025 -
Kardeşinin kemik iliği bağışıyla kanseri yendi, sporla sağlıklı yaşamını sürdürüyor
07 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol