Dünün Devami
Çiçeklerin ve yapraklarin hastalanmasiyla ürün azalmasina, salkimlarin hastalanmasiyla ürünün kalitesinin düsmesine, çubuklarin hastalanmasiyla da kis soguklarindan zarar görmesine neden olur.
Mücadelesi
Kültürel Tedbirler Hastaligin görüldügü yerlerde baglar sürgün vermeden önce kabuklar temizlenmeli hastaligin bulasma ihtimaline karsi % 3-4 lük bordo bulamaci püskürtülmeli, verimi etkilemeyecek derecede kisa budama yapilmalidir.
Kimyasal Mücadele Bir yil önce hastaligin görüldügü yerde mücadele yapilir. Hastaligin görüldügü yerlerde mücadelenin her yil yapilmasi gerekir. Ilkbaharda hastalik belirtileri görülmeden ve sürgünler 20-40 cm boylandiginda ilk ilaçlamaya baslanir. Çesit ve sartlara göre 3-5 ilaçlama yapilir. Bag küllemesine karsi kullanilan klasik ve ekonomik ilaç toz kükürt'tür.
Ilaçlama Zamanlari
1. Ilaçlama Çiçekten önce, sürgünler 20-40 cm boylaninca, saf kükürt'ten dekara 1,5-2 kg veya 3-4 kg bag kükürdü kullanilir.
2. Ilaçlama Çiçeklenmenin sonunda salkimlar tane bagladigi zaman saf kükürt'ten dekara 3-4 kg veya 6-8 kg bag kükürdü kullanilir.
3. Ilaçlama Ikinci ilaçlamadan 15 gün sonra koruklar saçma iriligini aldigi zaman saf kükürtten dekara 4.5-5 kg veya 7-10 kg bag kükürdü kullanilir.
4. Ilaçlama Son ilaçlamadan 15 gün sonra dekara 4.5 kg saf kükürt veya 7-10 kg bag kükürdü atilir.
Toz kükürdün disinda hazir kükürtlü islanabilir toz preparatlarda gerektiginde hastaliga karsi kullanilabilir.
Bag Mildiyösü (Plasmopara Viticola) Hastalik omcanin bütün yesil kisimlarinda görülür. ilkbaharda yapraklarda yag lekesi seklinde lekeler meydana gelir, sonra bu yag lekelerinin altinda beyaz kadife gibi bir örtü meydana gelir ki bunlar sporangisporlardir. Enfeksiyona ugrayan üzüm taneleri kahverengilesir burusur ve kabugu mesin görünümünü alir.
Yaprak altlarinda meydana gelen bu örtü sonradan salkimlarda yesil sürgünlerde ve omcanin bütün yesil kisimlarinda görülür. Hava sicak ve kurak geçerse bu örtü kahverengine döner. Hastalikli salkimlar bir müddet sonra tamamen kururlar. Fazla hastalanan omcalardan hiç ürün alinmaz. Hasta yapraklar dökülür ve çubuklar çiplak kalir. Bir sene mildiyö hastaligi geçiren bir omca iki sene kendini toparlayamaz.
Mücadelesi
Kültürel Tedbirler Mantarin sporlarina yataklik sebebi ile omcalarin altinda bulunan bir sene önceki yapraklar ilkbahar baslangicinda toplanip yakilmalidir.
Kimyasal Mücadele Mildiyö'ye karsi kullanilan ilaçlar koruyucu ve hastaligi durdurucu etki yaptigindan genç sürgünlerin yapraklarinda yag lekelerine benzeyen sariliklar görülür görülmez hemen ilaç atilmalidir. Salgin yillarinda 15 günde bir olmak üzere en az üç ilaçlama yapilmalidir. Mildiyö ile mücadelede bordo bulamaci denilen, göztasi ve bunun yarisi kadar sönmemis kireçle karistirilarak hazirlanan ilaç en etkili yoldur. Hazir bakirli preparatlarda kullanilabilir.
Ilaçlama Zamanlari
1. Ilaçlama Sürgünler 25-30 cm oldugunda % 0.75 lik doz,
2. Ilaçlama Çiçeklenmeden sonra % 1 lik doz,
3. Ilaçlama Koruklar saçma iriligini aldigi zaman % 1.5 lik doz tatbik edilir. ilaçlamadan sonra yagmur yagarsa ilaçlama tekrar edilir. Havalar kurak giderse son iki ilaçlamaya gerek kalmaz.
Bag Antrakozu Hastalik asmanin yesil olan her organinda görülür. Hasta yapraklar deforme olur, salkimlar danelerini silker, daneleri üzerinde koyu kahverengi, ortasi gri ve çatlak lekeler, yaz ortasinda da danelerde çatlama görülür.
Mücadelesi;
Kültürel Tedbirler Pathojen misel halinde kisladigi için kis budamasi yapilirken üzerinde Antrakoz lekeleri bulunan çubuklari dikkatle budayip imha etmek gerekir.
Devam Edecek
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli'nde beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 hastaya umut olacak
14 Haz 2025 -
Kırklareli'nde kazada hayatını kaybeden genç kız toprağa verildi
13 Haz 2025 -
Kırklareli'nde hayırseverin yaptırdığı etüt merkezi törenle açıldı
19 Haz 2025 -
Edirne'de kamp yapan öğrenciler spor etkinliklerine katıldı
19 Haz 2025 -
Kırklareli'nde "Sınav Dediğin Nedir ki?" söyleşisi düzenlendi
14 Haz 2025 -
Tekirdağ’da "Uzlaştırmacılar Günü" paneli düzenlendi
13 Haz 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Kırklareli'nde tarım arazisinden ağaçlık alana sıçrayan yangın söndürüldü
07 Tem 2025 -
Kırklareli Valisi Turan, esnafı ziyaret etti
10 Haz 2025 -
Babasından kalan sürüyü büyütmek için İstanbul'dan Kırklareli'ne taşındı
10 Haz 2025 -
İğneada 19 kilometrelik sahili ve mavi bayraklı plajıyla ziyaretçilerini bekliyor
10 Haz 2025 -
Gurbetçilerin izinlerini geçirmek için Türkiye'ye gelişleri devam ediyor
10 Haz 2025 -
Kıbrıs Gazisi Mardin, Edirne'de son yolculuğuna uğurlandı
10 Haz 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol